Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie ryby wybrać zamiast karpia na świąteczny stół?

Jakie ryby wybrać zamiast karpia na świąteczny stół?

Zainteresował Cię ten artykuł?
Ryba na świątecznym stole.

Fot. wjarek / Getty Images

Nie wszyscy są fanami karpia, w którym znajdziemy bardzo dużo ości, a który w dodatku nie zawsze smakuje idealnie (wiele zależy od tego, czym ryba była karmiona i w jakich warunkach żyła oraz zmarła). Czym zastąpić popularną świąteczną rybę? Co przygotować na wigilię Bożego Narodzenia zamiast karpia?

Jakie ryby z powodzeniem zastąpią karpia na świątecznym stole? Lista jest całkiem długa, ale pamiętajmy, że bardzo wiele zależy od tego, czy ryba jest świeża oraz warunków, w jakich żyła. Zawsze warto wybierać ryby sezonowe, czyli takie, które są aktualnie poławiane. Dla przykładu w sezonie zimowym i wczesną wiosną wyławia się łososie i dorsze. Kolejnym aspektem, którym trzeba się kierować przy wyborze ryby jest cena. Zwykle droższy filet oznacza, że ryba żyła dłużej, była karmiona lepszą karmą, miała także lepsze warunki życia. Certyfikat ASC świadczy o tym, że ryba została wyhodowana w sposób odpowiedzialny, a niebieski certyfikat MCS gwarantuje, że ryba została wyłowiona w sposób odpowiedzialny. 

Świeżą rybę poznamy po:

  • zapachu - kiedy zapach jest nieprzyjemny lub zbyt intensywny ryba może nie być świeża;
  • skórze ryby - u świeżej ryby łuska jest błyszcząca, pokrywa ją śluz. Śluz nie może być mętny;
  • oczach - świeża ryba ma wypukłe, błyszczące oczy i czerwone skrzela, jasne skrzela, w kolorze szarym lub różowym mogą świadczyć o tym, że była także podduszona;
  • mięsie - mięso świeżej ryby powinno być jak gąbka, czyli po dotknięciu wrócić do poprzedniego kształtu. 

Nie warto także kupować żywych ryb - w przypadku karpia powinien on pływać kilka dni przed śmiercią w świeżej i dobrze natlenionej wodzie, aby jego mięso było smaczne. Trzymanie ryby w złych warunkach, podduszanie jej, przedłużanie życia w cierpieniu jest nie tylko nieetyczne, ale i niezdrowe. Wpływa także negatywnie na smak.

Polecamy: Jak wybrać zdrową rybę? Zapiski Czesława z podróży nad morze

Karp - jakie ma właściwości?

Jakie ryby zamiast karpia?

  • pstrąg - jego mięso ma stosunkowo mało ości oraz jest mniej tłuste od mięsa karpia. Pstrąg zawiera w sobie sód, potas, fosfor, magnez oraz witaminy A, D i te z grupy B. Pstrąg jest rybą zalecaną ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3;
  • łosoś - zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A i D oraz znaczne ilości witamin z grupy B, w szczególności B6 i B12;
  • halibut - to ryba, która dostarcza nam witamin A i D oraz kwasów omega-3 (zawiera ich 0,62g/100g, przy czym dzienne zapotrzebowanie na kwasy wynosi 1g);
  • dorsz - mięso z dorsza charakteryzuje się dużą zawartością jodu, selenu, magnezu oraz witaminy B12, a także kwasów omega-3. Dorsz z Pacyfiku ma dwa razy więcej kwasów omega-3 niż ten atlantycki.
  • sandacz - ma mało ości, zawiera dużo żelaza oraz witaminy A i tych z grupy B, a także białka.

Zobaczcie, dlaczego warto jeść ryby:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Nasiona chia – właściwości i kalorie. Jakie przepisy z szałwii hiszpańskiej? 
Nasiona chia – właściwości i kalorie. Jakie przepisy z szałwii hiszpańskiej? 
Najczęstsze błędy popełniane podczas pielęgnacji twarzy
Najczęstsze błędy popełniane podczas pielęgnacji twarzy Materiał sponsorowany
Rodzaje smogu - smog londyński i smog typu Los Angeles
Rodzaje smogu - smog londyński i smog typu Los Angeles Materiał sponsorowany
Fibromialgia – co to za choroba? Czy można z nią skutecznie walczyć?
Fibromialgia – co to za choroba? Czy można z nią skutecznie walczyć?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Siemię lniane - na zapalenie, chorobę wrzodową i refluks żołądka. Jak przygotować siemię lniane na żołądek?
Siemię lniane - na zapalenie, chorobę wrzodową i refluks żołądka. Jak przygotować siemię lniane na żołądek?