Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?
menu
Polub nas na Facebooku

Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?

Kobieta, która problemy ze skórą

Fot: nensuria / gettyimages.com

Odpowiedź: Na poprawę kondycji skóry mają wpływ produkty bogate w kwasy omega-3 (tłuste ryby morskie i oleje - lniany, rzepakowy), ponieważ są one składnikiem cementu międzykomórkowego, który zapobiega wysuszeniu i łuszczeniu się skóry. Rzodkiewki, rzepa biała i czarna zwierają znaczne ilości krzemu, który również wpływa na kondycje skóry włosów i paznokci. Dodatkowo warto wprowadzić do diety białko kolagenowe (najlepsze to żelatyna np. w postaci słodkich lub wytrawnych galaretek), do tego duże ilości świeżych warzyw i owoców, które zawierają witaminę C. Ma ona działanie keratolityczne, a to oznacza, że przyspiesza regenerację skóry i zmniejsza zmarszczki. Warto codziennie zjeść garść orzechów (np. włoskich), które zawierają duże ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości.

Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.

Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.

Kolejne pytania:

Jak szybko i bezpiecznie przytyć?

Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?

Jak ułożyć dietę wegetariańską? O czym trzeba pamiętać i czego nie może w niej zabraknąć?

Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
52
4
Polecamy
Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry?
Czy można zażegnać problem dietą?
Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą? TVN zdrowie
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia?
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia? TVN zdrowie
Błonnik - niezbędny element diety.
W czym jest błonnik?
Jaka jest jego rola w organizmie?
Błonnik - niezbędny element diety. W czym jest błonnik? Jaka jest jego rola w organizmie? Dzień Dobry TVN
Dieta przy nadciśnieniu - co jeść, czego unikać?
Dieta przy nadciśnieniu - co jeść, czego unikać? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu
Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu
Co powoduje kłucie w uchu? Jak łagodzić kłujący ból ucha?
Co powoduje kłucie w uchu? Jak łagodzić kłujący ból ucha?
Ile trwa gorączka przy ząbkowaniu i jak wysoka może być?
Ile trwa gorączka przy ząbkowaniu i jak wysoka może być?
Szyjka macicy w ciąży – dlaczego należy kontrolować tę część macicy?
Szyjka macicy w ciąży – dlaczego należy kontrolować tę część macicy?
Choroba Battena – objawy rzadkiej choroby spichrzeniowej
Choroba Battena – objawy rzadkiej choroby spichrzeniowej
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?