Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie pasożyty znajdziemy w żywności? Czym możemy się zarazić?
menu
Polub nas na Facebooku

Jakie pasożyty znajdziemy w żywności? Czym możemy się zarazić?

zdrowa-dieta

Fot.: Daniel Vincek / stock.adobe.com

Odpowiedź: Pasożyty to przede wszystkim tasiemiec, glista ludzka czy owsiki. Te ostatnie są ewidentnie chorobą brudnych rąk i dlatego głównymi nosicielami są przede wszystkim dzieci. Inne pasożyty, a właściwie ich jaja, najczęściej przenoszone są przez spożywanie warzyw i owoców bez mycia. W grupie zagrożenia znajdują się zwłaszcza te owoce i warzywa, które były nawożone naturalnie i te, których jadalne części są blisko ziemi np. truskawki, marchewka, ogórki. Poddawanie warzyw i owoców obróbce termicznej zabija jaja pasożytów, ale jeśli jemy je na surowo, należy je bardzo dokładnie umyć i nie spożywać „prosto z krzaka”.

Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.

Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.

Kolejne pytania:

Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?

Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?

Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?

Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
92
7
Polecamy
Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?
Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry? TVN zdrowie
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia?
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia? TVN zdrowie
Dlaczego diety nie działają?
Sprawdź, w czym tkwi sekret skutecznego odchudzania
Dlaczego diety nie działają? Sprawdź, w czym tkwi sekret skutecznego odchudzania Dzień Dobry TVN
Nabiał - charakterystyka wyrobów.
Czy nabiał jest zdrowy?
Nabiał - charakterystyka wyrobów. Czy nabiał jest zdrowy? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis