Czytasz: Jakie efekty daje leczenie dny moczanowej sokiem z cytryny? Na czym polega kuracja cytrynowa?

Jakie efekty daje leczenie dny moczanowej sokiem z cytryny? Na czym polega kuracja cytrynowa?

NAN

Fot: Marc Rigaud / stock.adobe.com

Leczenie dny moczanowej sokiem z cytryny określane jest kuracją cytrynową. Celem takiej diety jest zmuszenie nerek do wytężonej pracy i usunięcie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego.

Dna moczanowa to choroba znana pod nazwami skaza moczanowa, artretyzm, podagra. Niegdyś określana chorobą bogatych ludzi. Spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu moczowego w stawach i tkankach okołostawowych w wyniku jego podwyższonego poziomu we krwi (hiperurykemii). Objawia się zaczerwienionym, tkliwym i gorącym obrzękiem towarzyszącym stanom zapalnym. W ostatnim czasie popularyzowane jest leczenie dny moczanowej cytryną. Jest to metoda oczyszczania organizmu z zalegających złogów i toksyn.

Cytryna a dna moczanowa i inne choroby

Bardzo dobre efekty lecznicze w przypadku dny moczanowej przynosi kuracja cytrynowa. Kwas cytrynowy, wiążąc się z wapniem, tworzy sól, która po rozpuszczeniu pełni funkcję regulującą tkankę kostną i wpływa na przemianę materii. Podczas jej trwania w moczu pojawić się może sól moczanowa w ciemnym ceglanym kolorze. Leczenie podagry sokiem z cytryny szeroko popularyzowane jest przez dr hab. Michała Tombaka – autora światowej sławy bestsellerów poświęconych zdrowiu i uzdrawianiu oraz specjalisty w zakresie naturalnych metod leczenia.

Zobacz także: Dna moczanowa – leczenie ziołami i domowe, dieta w dnie moczanowej

Stosowanie kuracji cytrynowej poleca się także przy m.in. osteoporozie, kamieniach żółciowych, cukrzycy, kamieniach nerkowych, anemii, chronicznym reumatyzmie czy nadciśnieniu tętniczym. Dieta Tombaka jest doskonałym sposobem na oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników oraz na utratę zbędnych kilogramów. Jest środkiem profilaktycznym w przewlekłych infekcjach oraz bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Cytryna posiada też wiele innych zastosowań w medycynie, o których pisze Marie-Amelie Picard w książce „20 produktów, które leczą”. W trakcie stosowania diety cytrynowej nie powinno się łączyć białka z węglowodanami.

Zobacz także: Jak powinna wyglądać dieta przy dnie moczanowej? Jakich produktów się wystrzegać?

Przez niektórych specjalistów uważana jest za wysoce eksperymentalną i kontrowersyjną. Dostarczana do organizmu w kuracji Tombaka ogromna ilość kwasu może wpłynąć negatywnie na działanie leków, wywołać zmiany w obrębie szlaków biochemicznych i uszkodzić szkliwo zębów, predysponując tym samym do próchnicy.

Leczenie dny moczanowej sokiem z cytryny

Kuracja z cytryny na dnę moczanową nie wymaga profesjonalnej opieki, można ją przeprowadzić samodzielnie w warunkach domowych. Tombak opracował profilaktyczną i leczniczą kurację cytrynową, do przeprowadzenia której konieczny jest sok wyciśnięty ze świeżych cytryn o cienkiej skórce.

Zobacz także: Co jeść przy dnie moczanowej? Zasady, tabela produktów, przykładowy jadłospis

Profilaktyczna kuracja cytrynowa zalecana jest w okresach wzmożonej zachorowalności na infekcje i przy obniżonej odporności organizmu. Z kolei kuracja cytrynowa lecznicza podejmowana jest w terapii chorób chronicznych w celu usunięcia toksyn z organizmu, jak w przypadku dny moczanowej. Do jej przygotowania potrzeba 200 cytryn, które kroi się wszerz na dwie połówki i dokładnie wyciska. Soku nie należy rozcieńczać, ani do niego nic nie dodawać. Sok cytrynowy spożywa się od 3 do 5 razy dziennie, minimum 30 minut przed posiłkiem lub 60 minut po posiłku. Kuracja lecznicza trwa 12 dni, a jej schemat przedstawia się następująco:

  • dzień 1 i 12 – 5 cytryn,
  • dzień 2 i 11 – 10 cytryn,
  • dzień 3 i 10 – 15 cytryn,
  • dzień 4 i 9 – 20 cytryn,
  • dzień 5 i 8 – 25 cytryn.

W sporadycznych przypadkach skutkiem ubocznym leczniczej kuracji cytrynowej mogą być dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wówczas konieczne jest zastąpienie jej wersją profilaktyczną, opartą na soku z 30 cytryn, który można rozcieńczyć z wodą albo dodawać do niego jedną łyżeczkę miodu. Trwa ona 10 dni, a jej schemat przedstawia się następująco:

  • dzień 1 i 10 – 1 cytryna,
  • dzień 2 i 9 – 2 cytryny,
  • dzień 3 i 8 – 3 cytryny,
  • dzień 4 i 7 – 4 cytryny,
  • dzień 5 i 6 – 5 cytryny.

Cytryna na dnę moczanową

Skuteczne jest domowe leczenie dny moczanowej cytryną, ogórkiem, selerem i imbirem, z których przygotowuje się sok. Mikstura eliminuje nadmiar kwasu moczowego. Przygotowuje się ją, miksując średniej wielkości ogórka, dwie łodygi selera, kilka plasterków cytryny i łyżeczkę startego świeżego korzenia imbiru. Sok zaleca się spożywać dwa razy dziennie – pierwszą porcję na czczo i drugą o dowolnej porze dnia. Pozytywne efekty daje leczenie dny moczanowej sokiem z cytryny, mango, ogórka, czterech marchewek, plasterka ananasa i 30 g truskawek. Składniki miksuje się razem. Mieszankę piję się rano i wieczorem. Kolejne remedium to mikstura przyrządzona z gotowanych w pół litra wody trzech gałązek pietruszki, 50 g kapusty i połowy cebuli. Po kwadransie gotowania mieszankę po ostudzeniu przecedza się i dodaje sok z cytryny. Najlepiej spożywać ją przed obiadem.

Pomocne okazać się może ssanie plasterków cytryny co piętnaście minut. Osoby, których nie przekonała dieta Tombaka, mogą pić codziennie rano na czczo szklankę przegotowanej wody z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Wykorzystać można także skórki z cytryny, które drobno posiekane przekłada się do słoika, zalewa miodem i wstawia do lodówki na 24 godziny. W ten sposób uzyskać można esencję, którą dodaje się do herbaty lub wody mineralnej.

Dna moczanowa a owoce cytrusowe

Inna sposób na dnę moczanową to stosowanie soku z cytryny, grejpfrutów i pomarańczy. Kuracja trwa trzy dni i polega na spożywaniu wyłącznie owoców cytrusowych. W ciągu dnia wypija się 2 1 mieszanki świeżo wyciśniętych soków. Każdego dnia spożywa się po 900 g soku grejpfrutowego i pomarańczowego, 200 g soku z cytryny i 200 g wody destylowanej.

Bibliografia:

  • Tombak M., Uleczyć Nieuleczalne, Łódź, Wydawnictwo Galaktyka, 2017.
  • Tombak M., Jak żyć długo i zdrowo, Łódź, Wydawnictwo Galaktyka, 1997.
  • Tombak M., Droga do zdrowia, Łódź, Firma Księgarska Serwis, 2016.
  • Lebiedzińska A., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P. Soki i nektary owocowe źródłem witaminy C. „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2012; XLV(3): 390–393.
  • Picard M.A., 20 produktów które leczą, Katowice, Sonia Draga, 2010.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał