Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie bakterie mogą żerować w lodówce i jak się ich pozbyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Jakie bakterie mogą żerować w lodówce i jak się ich pozbyć?

Lodówka

Fot: taist / gettyimages.com

Lodówka to siedlisko bakterii - zwłaszcza, jeśli nie dbamy o nią tak, jak powinniśmy. Co mieszka w naszej lodówce i jak się tego pozbyć?

Lodówka potrafi być prawdziwym siedliskiem drobnoustrojów, grzybów i bakterii. Zwłaszcza, jeśli nie zadbamy o nią odpowiednio, a pokarmy, które wstawiamy do lodówki leżą w niej zbyt długo lub w nieodpowiednich miejscach. A także w nieodpowiednim opakowaniu.

Jeśli chodzi o przechowywanie żywności w lodówce to wszystko ma znaczenie - półka, opakowanie, czas przechowywania. Nawet otwieranie lodówki się liczy - w końcu częste jej wietrzenie sprzyja zmianom temperatury w środku.

Myślicie, że bakterie w chłodzie się nie namnażają? Błąd! Rozwijają się, chociaż faktycznie - wolniej. Ale zacznijmy od początku, czyli od tego, jak dbać o lodówkę

Lodówkę powinniśmy często przeglądać i myć. Optymalnie raz w tygodniu zrobić w niej porządek, umyć - raz na dwa miesiące. Potrzebujemy do tego odpowiedniego detergentu, a także ciepłej wody i delikatnej gąbki. Dobrze sprawdzają się ekologiczne roztwory z jałowca lub domowej roboty mieszanka wody i octu. Te środki zabijają także brzydkie zapachy, które są skutkiem obecności bakterii w lodówce. 

Przechowywanie w lodówce

Przede wszystkim lodówka nie może być przepełniona. Od przybytku... psuje się cyrkulacja powietrza. Brak przestrzeni w lodówce i układanie żywności na sobie uniemożliwiają osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. W zamrażarce panuje odwrotna reguła - tu żywność powinna być ułożona bardzo blisko siebie.

Układanie produktów:

  • najwyższa półka: dżemy, konfitury, przetwory mleczne (mleko, jogurty, kefiry);
  • środkowe półki: domowe potrawy oraz produkty, które szybko się psują, np. biały ser, twaróg, wędliny;
  • dolna półka i szuflady: warzywa i owoce (te najlepiej trzymać w szufladzie), sery dojrzewające, ryby i mięso (powinny być przechowywane w jak najniższej temperaturze).

Ważne!

Najlepiej przechowywać produkty niemyte, a jeśli chcemy je przetrzymywać po umyciu należy usunąć z nich wodę, aby zachowały dłużej świeżość i smak.

Żywność w pojemnikach lub torebkach nie traci wilgoci i smaku, przez co może być dłużej przechowywana i tak powinna być wkładana do naszej lodówki. 

Otwartą żywność można przechowywać maksymalnie trzy dni. Najbezpieczniej jest także nie mrozić jedzenia dłużej niż dwanaście miesięcy.

Mykotoksyny, czyli co nas truje

Mykotoksyny to substancje wydzielane przez pleśni. Są bardzo szkodliwe dla zdrowia, udowodniono, że mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów. Mykotoksyn nie niszczy ani wysoka temperatura, ani niska. Niestety - jeśli kawałek jest spleśniały, to pleśń jest w całym produkcie i nie wolno już spożywać takiego produktu. Wybieranie pleśni z dżemu i zjadanie reszty zabija nas. I nie wolno tego robić!

Salmonella czy Listeria?

To inne bakterie, które czyhają na nas w lodówce, a właściwie w żywności. Niewłaściwe przechowywanie przykładowo surowego mięsa może przyczynić się do rozprzestrzenienia się bakterii po całej lodówce.

Listenia Monocytopenes to bakteria, która może powodować zatrucia i grypę żołądkową, a także zapalenie opon mózgowych, mięśnia sercowego, psychozy, ropnie, a nawet sepsę. Jest ona szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży i wszystkich osób, które mają obniżoną odporność, także dzieci.

Z kolei Salmonella to bakteria obwiniania o większość zatruć pokarmowych, znajdziemy ją właśnie w surowych produktach i jajkach.

Czy lodówka niszczy bakterie?

Cóż, i tak, i nie. Niska temperatura w lodówce sprawia, że bakterie i grzyby rozmnażają się wolniej. Zastosowana w lodówce warstwa nanosrebra również utrudnia rozmnażanie bakterii. Jednak o to, aby było ich jak najmniej, a temperatura w lodówce stała dbają nowoczesne technologie. 

Oznacza to, że najlepiej w walce z bakteriami sprawdzi się zakup nowej lodówki, naszpikowanej technologią, która zrobi za nas o wiele więcej niż stary model. Oczywiście lodówka sama się nie umyje, ale już zadba o to, żeby była w niej odpowiednia cyrkulacja powietrza, temperatura, wilgotność... Unikniemy jej częstego rozmrażania, a także wahań temperatur szkodliwych dla produktów. Niektóre sprzęty usuną z powietrza bakterie, a także zniwelują inne toksyny.

Mowa o Plasmacluster, czyli opatentowanym przez markę Sharp systemie. Dzięki nowoczesnej technologi urządzenie emituje jony pomagające usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie, 99 proc. wirusów i 97 proc. zarodników pleśni unoszących się w powietrzu. Co ciekawe, w przeciwieństwie do lodówek z nanosrebrem, usuwają je z całej lodówki. Dodatkowo lodówki marki Sharp zostały wyposażone w funkcję, która pochłania nieprzyjemne zapachy.

Godnymi polecenia są przykładowo modele SJ-BA05DTXL1EU i SJ-SX830F (Karakuri). Pierwsza chłodziarka pomieści 194 litrów, a zamrażarka aż 70 litrów jedzenia. Dzięki funkcji Adapti Lift możliwe jest regulowanie wysokości półek w drzwiach chłodziarki.  Technologia Gentle Airflow zapewnia automatyczne rozmrażanie. Urządzenie posiada także funkcję Opti Fresh, która pozwala ustawić optymalny stopień wilgotności wewnątrz urządzenia. Chłodziarka oraz zamrażarka zostały wyposażone w funkcję NoFrost. Dzięki niej lód nie osadza się na ścianach urządzenia. Lodówka marki Sharp posiada specjalną szufladę – Fruit & Veg Zone - na warzywa i owoce, dzięki której dłużej zachowują świeżość.

Lodówka SJ-X300SL_SHARP1603

Fot: Sharp

Z kolei lodówka nazywana Karakuri (w języku japońskim oznacza to urządzenie mechaniczne, które potrafi zaskoczyć), posiada izolowaną komorę Flexi Room z 4 automatycznymi trybami pracy oraz możliwością ustawienia własnej temperatury. Ten model pełni zarówno rolę chłodziarki (temperatury 3°C, 0°C), jak i zamrażalnika (temperatury -8°C, -18°C). Flexi Room to pojemnik, w którym bez problemu możemy błyskawicznie schłodzić napoje, szybko rozmrozić potrawy czy włożyć gorący garnek z jedzeniem, bez obawy o uszkodzenie lodówki!

Na uwagę zasługuje także lodówko-zamrażarka VacPac. To duże urządzenie, które może pomieścić całkiem sporo jedzenia, tym samym polecane jest dużym rodzinom lub osobom, które po prostu lubią gotować. Jego ogromną zaletą jest to, że pozwala na próżniowe pakowanie produktów. Do takiego przechowywania najlepiej nadają się mięso czy produkty mleczne. Dzięki takiemu zamknięciu jedzenie się nie psuje i można trzymać je w lodówce aż osiem razy dłużej. Więcej o zaletach tej lodówki przeczytacie tutaj.

Fot. SJ-SX830F / Sharp

Fot. SJ-SX830F / Sharp

belka-lodówka

Fot: Sharp

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce? Dzień Dobry TVN
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Czy temperatura w lodówce ma znaczenie? Czy trzeba ją zmieniać latem?
Czy temperatura w lodówce ma znaczenie? Czy trzeba ją zmieniać latem? TVN zdrowie
Pełna lodówka nie oznacza zdrowej lodówki! Jak przechowywać żywność, aby się nie psuła?
Pełna lodówka nie oznacza zdrowej lodówki! Jak przechowywać żywność, aby się nie psuła? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji? 
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji?  Materiał sponsorowany