Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakich produktów nie powinno się dawać dzieciom? 
menu
Polub nas na Facebooku

Jakich produktów nie powinno się dawać dzieciom? 

Dziecko, które je posiłek

Fot: Richard Drury / gettyimages.com

Odpowiedź: Słowo „dziecko” jest dość pojemne, dlatego trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Na pewno w pierwszym roku życia należy kierować się Schematem Żywienia Dzieci, który pokazuje, jakie nowości żywieniowe mogą pojawić się w diecie dziecka w kolejnych miesiącach jego życia. To bardzo ważne, aby dość precyzyjnie przestrzegać tych zaleceń, bo mają one podłoże naukowe np. odpowiedni czas wprowadzenia glutenu może zapobiec niebezpiecznym nietolerancjom, a zbyt wczesne wprowadzenie do diety owoców cytrusowych może spowodować alergie.

Po pierwszym roku życia dziecka ważne jest, aby nie dawać mu posiłków ciężkostrawnych (smażonych w głębokim tłuszczu) czy wzdymających (bigos, fasolka po bretońsku), niewskazane są również tłuste mięsa i wędliny (boczek, salami) oraz produkty z dodatkiem dużej zawartości ostrych przypraw, ponieważ mogą powodować problemy żołądkowo-jelitowe.

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany

Jednym z produktów szczególnie zakazanym dla dzieci nawet do 12. roku życia są grzyby leśne, ze względu na ich ciężkostrawność, choć zjedzenie pieroga wigilijnego na pewno dzieciom nie zaszkodzi

Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.

Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.

Kolejne pytania:

Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?

Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?

Jaką dietę stosować przy Haschimoto?

Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
68
6
Polecamy
Czy dieta wegetariańska dla niemowlaka jest możliwa?
Czy dieta wegetariańska dla niemowlaka jest możliwa? TVN zdrowie
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia?
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia? TVN zdrowie
Archie będzie na wegańskiej diecie?
Rodzice - Harry i Meghan podjęli już decyzję
Archie będzie na wegańskiej diecie? Rodzice - Harry i Meghan podjęli już decyzję Dzień Dobry TVN
Dzieci jedzą za dużo cukru!
Jak przekonać je do zieleniny?
Dzieci jedzą za dużo cukru! Jak przekonać je do zieleniny? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis