Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
menu
Polub nas na Facebooku

Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?

lodówka

Fot. JackF / Getty Images

Pewnych produktów nie powinno się trzymać w lodówce. Chłodne powietrze nie służy m. in. pomidorom i ogórkom. Jaką żywność przechowywać w chłodziarce? Co nie powinno się tam znaleźć?

Lodówka to centralny punkt każdej kuchni - dzięki niej można bezpiecznie przedłużyć życie żywności. Dzięki odpowiednim technikom przechowywania jedzenie będzie nie tylko dłużej zdatne do spożycia, ale zachowa wszystkie walory - smakowe i odżywcze! Są jednak grupy produktów, które nie nadają się do przechowywania w chłodziarce.

Infografika: Produkty, których nie powinno się trzymać w lodówce

Tych produktów nie wolno wkładać do lodówki. Bardzo ważne jest, aby nie wkładać do lodówki mokrych produktów, gdyż będzie to sprzyjało rozwojowi pleśni. Kolejną złotą zasadą jest to, że warzywa i owoce potrzebują dostępu do powietrza, a zatem nie powinny być przechowywane w szczelnych opakowaniach.

Redakcja poleca:
Zespół suchego oka, czyli co? Skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić? Materiał sponsorowany
Czym nie należy popijać leków? Pytamy eksperta
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany

Jak ułożyć żywność w lodówce, aby jak najdłużej była świeża? Na najwyższej półce powinny znaleźć się dżemy, konfitury i nabiał (mleko, jogurty, kefiry). W środkowej części lodówki powinno umieszczać się domowe potrawy (zawsze szczelnie zamknięte) oraz produkty, które mogą się szybko zepsuć, np. biały ser, twaróg, wędliny. Na samym dole lodówki umieszczamy warzywa i owoce, a także sery dojrzewające.

Aby uniknąć szybszego zeschnięcia się żywności należy przechowywać ją w pojemnikach lub innych opakowaniach. Jakich? Polecamy: Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość?

Porada: Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu z lodówki wystarczy włożyć do niej filiżankę mielonej kawy lub octu - oba produkty świetnie chłoną nieprzyjemne zapachy.

Lodówka marki SHARP

Fot. Sharp SJ-PX830F

Jaka lodówka będzie dla nas najlepsza?

Producenci lodówek pokrywają wnętrza urządzeń warstwą nano-srebra. Jony tego metalu mają zdolność oddziaływania na DNA drobnoustrojów – zaburzają ich strukturę i zdolności fizjologiczne, prowadząc do ich śmierci. Technologia ta jest jednak skuteczna tylko częściowo – bakterie giną wyłącznie w środowisku, gdzie znajdują się jony srebra, a więc w miejscu styku z powierzchnią pokrytą warstwą nano-srebra. Marka Sharp poszła o krok dalej - w lodówkach tej firmy znajdziemy inteligentny system Plasmacluster Ion, który emituje jony pomagające usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie, 99% wirusów i 97% zarodników pleśni unoszących się w powietrzu, gwarantując, że dłużej pozostanie ono świeże. Ponadto chłodziarki Sharp mają funkcję pochłaniającą przykre zapachy, co oznacza, że w naszych lodówkach zawsze będzie panował neutralny zapach. 

Lodówki Sharp wyposażono w technologie Adapti Zone i Adapti Lift czy rozwiązania konstrukcyjne EasyMotion czy SpaceSaverDoor. Dzięki nim możemy regulować możemy szerokość lub wysokość półek lub zrezygnować z niepotrzebnej przestrzeni redukując pojemność lodówki, co pozwoli nam obniżyć rachunki za energię. Dodatkowo system No Frost Airflow chroni wnętrze lodówki przed nadmierną wilgocią. Przechowywane produkty nie tylko zachowują świeżość i kolorystykę, ale też wartości smakowe.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
447
38
Polecamy
Folia, papier czy pojemniki?
W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość? 
Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość?  TVN zdrowie
Zasady przechowywania żywności w lodówce.
Systemy wspierające świeżość
Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość TVN zdrowie
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników Dzień Dobry TVN
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Komentarze (1)
Dietojad
Widzisz jakiś problem? Jeśli podobają Ci się zdjęcia, to po co czytać? A jeśli szukasz dobrych rad, to nie skupiaj się na zdjęciach - to nie są jakieś wzorce.
Czytaj całość
Nie przegap
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy?
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów