Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak zachować czystość i porządek w kuchni?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak zachować czystość i porządek w kuchni?

Zobacz film: Jak zachować czystość i porządek w kuchni? Źródło: 36,6.

Kuchnia to miejsce, w którym zawsze powinien panować prządek. Bo to, jak dbamy o jej czystość będzie miało wpływ nie tylko na jakość i smak przygotowywanych posiłków, ale także na nasze zdrowie. Michel Moran – szef kuchni i restaurator – zdradził w programie 36,6°C swoje sposoby na to, aby kuchnia zawsze była czysta i panował w niej porządek.

Redakcja poleca:
Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
Torbiel okołokorzeniowa kręgosłupa – na czym polega choroba? Objawy i leczenie schorzenia
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie

Zdaniem restauratora, aby kuchnia była naprawdę czysta wystarczy detergent i wrzątek. Trzeba także trzymać się kilku zasad. Kiedy używamy gąbki, po skończonej pracy nie wkładajmy jej z powrotem do zlewu. Myjka powinna mieć swoje oddzielne miejsce, najlepiej z ociekaczem, gdzie będzie mogła dobrze wyschnąć. Warto też regularnie przelewać ją wrzątkiem, aby pozbyć się z niej bakterii i drobnoustrojów, dla których wilgotna gąbka jest idealnym środowiskiem do rozwoju.

A co ze zlewem? Płukanie go jedynie czystą wodą to zdecydowanie za mało. Powinien być on regularnie myty przeznaczonymi do tego detergentami. Czysty już zlew dobrze jest wytrzeć do sucha, najlepiej papierowym, jednorazowym ręcznikiem.

Bawełniane ściereczki, które każdy z nas ma w kuchni powinny służyć jedynie do wycierania rąk i też trzeba o nie odpowiednio dbać. Mokre czy tylko wilgotne, nie powinny leżeć na blacie. Ściereczkę dobrze jest odwiesić, żeby mogła porządnie wyschnąć.

A jak postępować z deskami do krojenia? Warto regularnie przelewać je wrzątkiem lub myć w zmywarce w stosunkowo wysokiej temperaturze. Dzięki temu pozbędziemy się groźnych dla zdrowia patogenów i bakterii.

Zobacz film: Czy środki czystości, których używamy każdego dnia, mogą być niebezpieczne? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
2
Polecamy
Jak zabudować pralkę?
Kilka sprawdzonych podpowiedzi
Jak zabudować pralkę? Kilka sprawdzonych podpowiedzi Dzień Dobry TVN
Oświetlenie w kuchni:
praktyczne, dopasowane do wnętrza.
Jak wybrać?
Oświetlenie w kuchni: praktyczne, dopasowane do wnętrza. Jak wybrać? Dzień Dobry TVN
Branża beauty przygotowuje się do otwarcia.
Co się zmieni w salonach?
Branża beauty przygotowuje się do otwarcia. Co się zmieni w salonach? TVN zdrowie
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty