Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak zachować czystość i porządek w kuchni?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak zachować czystość i porządek w kuchni?

Zobacz film: Jak zachować czystość i porządek w kuchni? Źródło: 36,6.

Kuchnia to miejsce, w którym zawsze powinien panować prządek. Bo to, jak dbamy o jej czystość będzie miało wpływ nie tylko na jakość i smak przygotowywanych posiłków, ale także na nasze zdrowie. Michel Moran – szef kuchni i restaurator – zdradził w programie 36,6°C swoje sposoby na to, aby kuchnia zawsze była czysta i panował w niej porządek.

Zdaniem restauratora, aby kuchnia była naprawdę czysta wystarczy detergent i wrzątek. Trzeba także trzymać się kilku zasad. Kiedy używamy gąbki, po skończonej pracy nie wkładajmy jej z powrotem do zlewu. Myjka powinna mieć swoje oddzielne miejsce, najlepiej z ociekaczem, gdzie będzie mogła dobrze wyschnąć. Warto też regularnie przelewać ją wrzątkiem, aby pozbyć się z niej bakterii i drobnoustrojów, dla których wilgotna gąbka jest idealnym środowiskiem do rozwoju.

A co ze zlewem? Płukanie go jedynie czystą wodą to zdecydowanie za mało. Powinien być on regularnie myty przeznaczonymi do tego detergentami. Czysty już zlew dobrze jest wytrzeć do sucha, najlepiej papierowym, jednorazowym ręcznikiem.

Bawełniane ściereczki, które każdy z nas ma w kuchni powinny służyć jedynie do wycierania rąk i też trzeba o nie odpowiednio dbać. Mokre czy tylko wilgotne, nie powinny leżeć na blacie. Ściereczkę dobrze jest odwiesić, żeby mogła porządnie wyschnąć.

A jak postępować z deskami do krojenia? Warto regularnie przelewać je wrzątkiem lub myć w zmywarce w stosunkowo wysokiej temperaturze. Dzięki temu pozbędziemy się groźnych dla zdrowia patogenów i bakterii.

Zobacz film: Czy środki czystości, których używamy każdego dnia, mogą być niebezpieczne? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
2
Polecamy
Jak urządzić małą kuchnię?
"Wbrew pozorom całkiem sporo się w niej zmieści"
Jak urządzić małą kuchnię? "Wbrew pozorom całkiem sporo się w niej zmieści" Dzień Dobry TVN
Branża beauty przygotowuje się do otwarcia.
Co się zmieni w salonach?
Branża beauty przygotowuje się do otwarcia. Co się zmieni w salonach? TVN zdrowie
Noże to podstawowy sprzęt w każdej kuchni.
Jak wybrać odpowiedni i co robić, by służył nam przez lata?
Noże to podstawowy sprzęt w każdej kuchni. Jak wybrać odpowiedni i co robić, by służył nam przez lata? Dzień Dobry TVN
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Beta hCG – normy, wyniki
Beta hCG – normy, wyniki
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie