Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak wykorzystać jedzenie, które zostało po świętach?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak wykorzystać jedzenie, które zostało po świętach?

Mała dziewczynka zjada pierniczka pod choinką.

Fot. Vicky Kasala Productions / Getty Images

Po świętach zwykle pozostaje nam bardzo dużo jedzenia. Jak nie zmarnować produktów? Jak tym razem nie wyrzucić dużej ilości jedzenia? To możliwe.

Świąteczne jedzenie, chociaż bardzo dobre, to jednak szybko nam się przejada. Ile można jeść bigos czy barszcz... Jednak zawsze, rok w rok, robimy za dużo, przygotowujemy zbyt wielkie ilości jedzenia, by udało się to przejeść nawet do spółki z gośćmi. Co zrobić z jedzeniem, które zostało?

Po pierwsze mrożenie

Wiele świątecznych dań można zamrozić. Do zamrażarki nadają się:

  • zupy - barszcz, grzybowa i rybna;
  • mięsa i pasztety;
  • pierogi i uszka;
  • bigos.

Pamiętajmy, żeby zupy mrozić w plastikowych pojemnikach, bigos podzielony na mniejsze porcje. Również mięso dobrze poporcjować, aby potem rozmrażać tyle, ile potrzebujemy.

Zobacz film: Nowy rok, nowa Ty – jak mieć więcej czasu dla siebie?

Po drugie przechowywanie

Jedzenie, które zostało po świętach, powinno być odpowiednio przechowywane. Swoje miejsce musi mieć w lodówce i to najlepiej pojemnej. Do przechowywania dużej ilości jedzenia świetnie sprawdzi się lodówka Sharp SJ-FP760VST. Jest ona bardzo pojemna, a dodatkowo posiada możliwość przechowywania pojemników o pojemności nawet 5l na drzwiach lodówki. 

O świeżość jedzenia zadba system chłodzenia Hybrid Cooling, dzięki któremu produkty znajdują się w optymalnej temperaturze, zaś pochłaniacz zapachów Nano +AG usunie przykre zapachy z lodówki. Dzięki temu świąteczne potrawy nie będą nabierać innych zapachów - nadal będą pachnieć świętami!

Lodówka Sharp SJ-FP760VST, jak wiele modeli Sharpa, posiada system Plasmacluster Ion, opatentowany przez Sharpa. Dzięki niemu usuniemy przykre zapachy, alergeny, bakterie i 99% wirusów unoszących się w powietrzu. Inni producenci pokrywają lodówki warstwą nanosrebra, aby pozbyć się bakterii, a Sharp dba kompleksowo o użytkownika - bakterie zostaną wyeliminowane także z powietrza. 

Innym, zupełnie nowym i bardzo nowoczesnym rozwiązaniem, są lodówko-zamrażarki VacPac Pro firmy Sharp. One również są bardzo pojemne, jednak to, co je wyróżnia na rynku, to możliwość  próżniowego pakowania jedzenia. Jedzenie tak zapakowane będzie świeższe o wiele dłużej!

VacPac Pro - jak działa? Produkty spożywcze umieszcza się w specjalnej torebce. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku automatyczna zgrzewarka próżniowa VacPac Pro usuwa powietrze. Tak przygotowaną żywność można przechowywać w lodówce oszczędzając miejsce i wydłużając termin jej przydatności nawet osiem razy.

Dzięki technologii NutriFresh warzywa i owoce można przechowywać dwa razy dłużej, a jedzenie przed wysychaniem ochroni specjalny system AdvancedCooling. Urządzenie posiada również specjalną funkcję AdaptiZone, która umożliwia tymczasowe przekształcenie jednej lub obu komór zamrażarki w chłodziarkę. 

Po trzecie - gotowanie

Oczywiście najlepiej jest przygotować ilość jedzenia adekwatną do naszych możliwości. Jednak jeśli już wiemy, że to się nie uda, to można z powodzeniem próbować wykorzystać pozostałości w przygotowaniu innych potraw. Np. mięsa można wykorzystać do obiadu, do pizzy, do zupy. Najlepszą pizzę upieczesz w piekarniku Sharp AirStream, który posiada aż 5 półek. Dodatkowo piekarnik posiada kurtynę powietrzną zapobiegającą wydostawaniu się ciepła na zewnątrz, w czasie gdy jest otwarty. Piekarnik Sharp posiada dwa wentylatory z dodatkowymi bocznymi nawiewami, które wspólnie pozwalają równomiernie rozprowadzić ciepło na wszystkie 5 dostępnych półek. 

Po czwarte - podziel się

Jedzeniem warto się dzielić - to o wiele lepsze rozwiązanie niż wyrzucanie go. Jedzenie można zanosić do specjalnych jadłodzielni, a także, po wcześniejszym ustaleniu, do jadłodajni.

Sharp - nowa belka
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
3
Polecamy
Jak oszczędzać na jedzeniu? Podstawowe zasady i porady
Jak oszczędzać na jedzeniu? Podstawowe zasady i porady Dzień Dobry TVN
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Znowu za dużo! Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?
Znowu za dużo! Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? TVN zdrowie
Co zrobić z nadmiarem żywności po świętach?
Co zrobić z nadmiarem żywności po świętach? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie