Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak wybrać dobrą rybę nie tylko na święta? Zasady zakupu ryb
menu
Polub nas na Facebooku

Jak wybrać dobrą rybę nie tylko na święta? Zasady zakupu ryb

Dzwonki z ryby po usmażeniu stoją na świątecznym stole.

Fot. zi3000 / Getty Images

Z mięsem ryb jest tak samo jak z mięsem ssaków - ze względu na różnice gatunkowe, warunki hodowli, spożywane pasze oraz miejsce życia ryby różnią się między sobą. Jedne z nich są zdrowsze, inne, spożywane w nadmiarze mogą okazać się szkodliwe. Jak wybrać dobrą rybę nie tylko na świąteczny stół? Przekonajcie się. 

Ryby warto jeść i to nie tylko na święta. Polacy jedzą ich zdecydowanie zbyt mało, bo o rybach przypominamy sobie sporadycznie, a są o tacy którzy jedzą je raz do roku - na wigilię Bożego Narodzenia. Zalecana porcja ryb wynosi przynajmniej dwa rybne obiady w tygodniu. Jednak czy wszyscy powinni jeść ryby? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, aby kobiety w ciąży nie spożywały gatunków ryb szczególnie zanieczyszczonych rtęcią czyli marlina, miecznika, rekina i tuńczyka. I tutaj przechodzimy do bardzo ważnego zagadnienia - jak wybrać dobrą rybę?

Polecamy: Sandacz – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, skąd pochodzi ryba. Nie powinno się kupować tych, które pochodzą ze słabo kontrolowanych hodowli azjatyckich, czyli: pangi, ryby maślanej i tilapii. O wiele zdrowiej wybrać ryby oceaniczne lub morskie, chociażby dlatego, że selen występujący w ich mięsie chroni przed toksycznością śladowych ilości rtęci. Niewskazane jest także spożywanie (zwłaszcza przez dzieci) ryb drapieżnych, czyli okonia, makreli królewskiej, miecznika i rekina, które żywią się mniejszymi rybami i mogą mieć więcej rtęci w mięsie.

Ważną zasadą, o której powinniśmy pamiętać przy zakupie ryby jest to, czy posiada niezbędne certyfikaty. Ryba powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła, o czym świadczy certyfikat ASC - potwierdza, że została wyhodowana w sposób odpowiedzialny. Z kolei niebieski certyfikat MCS gwarantuje, że ryba została wyłowiona w sposób odpowiedzialny, co oznacza, że nie zabraknie jej dla naszych dzieci.

Jak wybrać dobrą rybę i dlaczego powinno się częściej jeść ryby? Całość z podróży Czesława nad morze znajdziecie w programie 36,6 °C (TUTAJ) a tymczasem zobaczcie fragment:

Ryby powinno się kupować uwzględniając sezon połowu - nie wszystkie ryby łowi się w danym okresie, mowa tu zwłaszcza o rybach morskich i oceanicznych. Uwzględniając święta Bożego Narodzenia to zbiegają się one z połowem dorsza i łososia, które są wyławiane zimą i wczesną wiosną. 

Warto wiedzieć: Łosoś atlantycki (norweski, bałtycki) i pacyficzny – wartości odżywcze

W Polsce najczęściej kupowany jest łosoś hodowlany – norweski lub szkocki o mniejszej ilości kwasów omega-3. O wiele lepszym wyborem będzie łosoś dziki z Alaski.

A co z popularnym karpiem? W okresie świąt Bożego Narodzenia na jego zakup decydują się prawie wszyscy. Jak wybrać dobrego karpia? Przede wszystkim - nie może być to ryba żywa. Dlaczego? Nie mówimy tu tylko o aspekcie moralnym i o tym, że taka ryba cierpi przed śmiercią. Karpie z dobrych hodowli mają zupełnie inny smak i właściwości odżywcze, niż te hodowane dla zysku. Ryby przed zabiciem powinny zostać wypuszczone przez hodowców do czystej wody, aby tam pływały kilka dni. Dzięki temu  ich mięso będzie lepsze w smaku. Brak tlenu, czyli podduszanie ryb w źle napowietrzonych basenach sklepowych i transporcie oraz stres (ryby również go odczuwają i wydzielają się wtedy hormony) również wpływa na smak. 

Polecamy: Karp – właściwości odżywcze i sposoby przygotowania

Karp - jakie ma właściwości?

Przygotowanie ryby ma znaczenie

Aby ryba zachowała swoje wartości odżywcze powinna być dobrze przygotowana. Najmniej składników "ulatnia się" w trakcie duszenia, pieczenia w folii oraz grillowania. Musimy pamiętać, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są wrażliwe na temperaturę. Niestety ryby wędzone mają nawet o połowę mniej witamin i składników mineralnych niż ich surowe odpowiedniki!

Skąd wiemy, że ryba jest świeża?

  • zapach - kiedy zapach jest nieprzyjemny lub zbyt intensywny ryba może nie być świeża;
  • skóra ryby - u świeżej ryby łuska jest błyszcząca, pokrywa ją śluz. Śluz nie może być mętny;
  • oczy - świeża ryba ma wypukłe, błyszczące oczy i czerwone skrzela, jasne skrzela, w kolorze szarym lub różowym mogą świadczyć o tym, że była także podduszona;
  • mięso świeżej ryby powinno być jak gąbka, czyli po dotknięciu wrócić do poprzedniego kształtu. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
12
0
Polecamy
Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe?
Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe? TVN zdrowie
Dietetyczka radzi:
Jaką rybę wybrać zamiast karpia na świąteczny stół?
Dietetyczka radzi: Jaką rybę wybrać zamiast karpia na świąteczny stół? TVN zdrowie
Sieja – ryba słodkowodna, wędzona.
Poznaj jej wartości odżywcze
Sieja – ryba słodkowodna, wędzona. Poznaj jej wartości odżywcze Dzień Dobry TVN
Ryby - które warto jeść?
Jakie ryby morskie są zdrowe?
Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Energooszczędne AGD. Jak wybrać sprzęt, który spełni oczekiwania i nie nadwyręży domowego budżetu?
Energooszczędne AGD. Jak wybrać sprzęt, który spełni oczekiwania i nie nadwyręży domowego budżetu? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii