Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak ułożyć dietę wegetariańską? O czym trzeba pamiętać i czego nie może w niej zabraknąć?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak ułożyć dietę wegetariańską? O czym trzeba pamiętać i czego nie może w niej zabraknąć?

Kobieta promuje zdrowe odżywianie w kuchni. Warzywa.

Fot. filadendron / Getty Images

Odpowiedź: Dieta wegetariańska to taka, która pozbawiona jest mięsa, ale zawiera produkty odzwierzęce (mleko, jajka, miód). Ważne są odpowiednie połączenia - np. zboża w połączeniu z mlekiem, kukurydza i soja, albo fasola połączona z soczewicą. Jeśli takie produkty będą pojawiać się w diecie, a do tego dołożymy przynajmniej jedno jajko dziennie, to mamy zdrową i zbilansowaną dietę wegetariańską. Zachęcam do indywidualnego kontaktu z dietetykiem, ponieważ każdy z nas jest inny, a diety powinno się zmieniać drogą ewolucji a nie rewolucji.

Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.

Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.

Kolejne pytania:

Czy spożywanie 5 posiłków dziennie przyspiesza metabolizm?

Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?

Czy osoby z insulinoopornością powinny ograniczyć jajka?

Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
91
8
Polecamy
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia?
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia? TVN zdrowie
Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?
Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry? TVN zdrowie
Dieta przy nadciśnieniu - co jeść, czego unikać?
Dieta przy nadciśnieniu - co jeść, czego unikać? Dzień Dobry TVN
Wartości odżywcze i zalety zdrowotne jedzenia nabiału
Wartości odżywcze i zalety zdrowotne jedzenia nabiału Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie