Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak rozmrozić lodówkę?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak rozmrozić lodówkę?

lodówka

Fot. lolostock / Getty Images

Jak często rozmrażać lodówkę? Jak dbać o sprzęt, aby służył nam długo i był w pełni bezpieczny? Warto zapoznać się z praktycznymi radami, w jaki sposób dbać o lodówkę. 

Jak zadbać o lodówkę, aby służyła nam długo? Przede wszystkim należy ją regularnie myć - najlepiej raz w tygodniu, opcjonalnie raz na dwa tygodnie. Przy tej okazji koniecznie trzeba zrobić przegląd produktów, które się w niej znajdują. Stare i przeterminowane rzeczy powinny zostać wyrzucone, a układając produkty na nowo w lodówce należy pamiętać, by te najczęściej używane stały z przodu. Dlaczego? Ułatwi nam to ich znalezienie, przez co nie będziemy zbyt długo "wietrzyć" lodówki. Im dłużej drzwiczki chłodziarki są otwarte, tym więcej energii pochłania ona do utrzymania stałej temperatury w środku. 

Aby umyć i rozmrozić lodówkę należy w pierwszej kolejności odłączyć ją od prądu. Po wyjęciu całej zawartości lodówki, wyjmujemy także części ruchome - je będziemy myć osobno (można to zrobić także w zmywarce, która dokładnie oczyści szuflady i półki). 

Rozmrozić lód i szron może tylko czas - nie wolno ogrzewać lodówki lub zdrapywać lodu (w starych lodówkach warstwa lodu może być gruba). Kiedy szron i/lub lód zniknie należy przystąpić do mycia lodówki. Lodówkę myjemy ściereczką lub gąbką z letnią wodą i np. płynem do mycia naczyń. Można także użyć roztworu wody z octem. Po umyciu chłodziarki i zamrażarki przecieramy ją do sucha, a następnie zaczynamy uzupełniać produktami. 

Jak ustawiać produkty w lodówce? Na najwyższej półce powinny znaleźć się dżemy, konfitury i nabiał (mleko, jogurty, kefiry). W środkowej części lodówki powinno umieszczać się domowe potrawy (zawsze szczelnie zamknięte) oraz produkty, które mogą się szybko zepsuć, np. biały ser, twaróg, wędliny. Na samym dole lodówki umieszczamy warzywa i owoce, a także sery dojrzewające. Ważną zasadą jest to, by nie wkładać do lodówki mokrych produktów, gdyż przyspiesza to rozwój pleśni. Mykotoksyny, które wytwarza pleśń są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Niestety ciężko się ich pozbyć - nie niszczy ich nawet obróbka termiczna!

W naszych lodówkach powinien panować porządek. Warto także przechowywać produkty w odpowiednich opakowaniach, dzięki czemu na dłużej pozostaną świeże: Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość?

Jaką lodówkę wybrać?

Przy wyborze lodówki należy kierować się jej funkcjonalnością oraz dbałością o konsumenta. Szczególnie polecane są inteligentne chłodziarko-zamrażarki marki Sharp, wyposażone w opatentowaną technologię Plasmacluster. Dzięki niej w naszej lodówce krąży zawsze czyste powietrze - wolne od bakterii i grzybów. Zawdzięczamy to systemowi Plasmacluster Ion, który emituje jony pomagające usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie, 99% wirusów i 97% zarodników pleśni unoszących się w powietrzu, gwarantując, że dłużej pozostanie ono świeże. Ponadto chłodziarki Sharp mają funkcję pochłaniającą przykre zapachy.

Lodówki Sharp wyposażono w technologie jak Adapti Zone i Adapti Lift czy rozwiązania konstrukcyjne EasyMotion czy SpaceSaverDoor. Dzięki nim możemy regulować szerokość lub wysokość półek lub zrezygnować z niepotrzebnej przestrzeni redukując pojemność lodówki, co pozwoli nam obniżyć rachunki za energię.

Fot. Sharp SJ-PX830F

Fot. Sharp SJ-PX830F

System No Frost

System No Frost nie jest nowością na rynku, warto jednak poświęcić mu chwilę. Lodówki wyposażone w niego są tak zwane bezszronowe - po lodówce krąży powietrze o niskiej wilgotności, a więc nie ma mowy o pojawieniu się szronu lub lodu, który potem trzeba rozmrażać. Lodówki No Frost mogą przyspieszać wysychanie wędlin lub żółtego sera, ale aby temu zapobiec wystarczy przechowywać żywność w pojemnikach. W efekcie mamy do czynienia z bardziej higienicznym korzystaniem z lodówki, której nie trzeba nigdy rozmrażać! Chłodziarko-zamrażarki Sharp wyposażone zostały w system No Frost Airflow, dzięki któremu produkty nie tylko zachowują świeżość i kolorystykę, ale też wartości smakowe. Dodatkowo system ten chroni wnętrze lodówki przed nadmierną wilgocią. 

Gdzie działa system No Frost?

  • no frost – system tradycyjny. Jego działanie obejmuje tylko chłodziarkę
  • semi no frost – działa tylko w zamrażalniku
  • full no frost – działa zarówno w chłodziarce jak i zamrażalniku i wykorzystuje dwa oddzielne obiegi powietrza.

Dlaczego Sharp?

Producenci lodówek pokrywają wnętrza urządzeń warstwą nano-srebra. Jony tego metalu mają zdolność oddziaływania na DNA drobnoustrojów – zaburzają ich strukturę i zdolności fizjologiczne, prowadząc do ich śmierci. Technologia ta jest jednak skuteczna tylko częściowo – bakterie giną wyłącznie w środowisku, gdzie znajdują się jony srebra, a więc w miejscu styku z powierzchnią pokrytą warstwą nano-srebra. 

Jednak w lodówkach Sharp o czyste powietrze dba system Plasmacluster Ion. Tylko dzięki tej innowacji możemy mieć pewność, że w powietrzu nie unoszą się szkodliwe dla nas substancje. W lodówkach często rozwijają się bakterie salmonelli lub gronkowca. Nie wspominając o szkodliwych mykotoksynach pochodzących z pleśni!

Lodówki Sharp stworzone są z myślą o długim, bezpiecznym i wydajnym przechowywaniu żywności. Warto wspomnieć, że pięciodrzwiowa chłodziarko-zamrażarka SJ-PX830F posiada specjalną komorę Flexi Room do schładzania ciepłych dań.

W chłodziarkach Sharp o świeżość powietrza, a co za tym idzie produktów, dba system Hybrid Cooling, czyli system chłodzenia hybrydowego, który ogranicza wysuszanie przechowywanych produktów dzięki schładzaniu ich wilgotnym, zimnym powietrzem. Odpowiednie ustawienie nawiewów oraz specjalna płyta zainstalowana na tylnej ścianie chłodziarki sprawiają, że powietrze równomiernie rozchodzi się po komorze. 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
96
4
Polecamy
Odkurzacz dla alergika – na co zwracać uwagę przy wyborze?
Odkurzacz dla alergika – na co zwracać uwagę przy wyborze? Dzień Dobry TVN
Czy można pić wodę z kranu? Oto gadżety oczyszczające i oszczędzające wodę
Czy można pić wodę z kranu? Oto gadżety oczyszczające i oszczędzające wodę Dzień Dobry TVN
Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość
Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość TVN zdrowie
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?