Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak przyrządzić zdrowe i smaczne danie z resztek jedzenia? Zapytaliśmy dietetyka
menu
Polub nas na Facebooku

Jak przyrządzić zdrowe i smaczne danie z resztek jedzenia? Zapytaliśmy dietetyka

Getty Images

Co zrobić z resztkami jedzenia? Wiele osób wyrzuca je do śmieci lub ewentualnie kładzie obok śmietnika. Warto jednak wiedzieć, że końcówki różnych produktów spożywczych mogą nam się jeszcze przydać. Jak zrobić z nich zdrowy i pyszny posiłek? Sekret zdradza dietetyk - Nadzieja Szukała.

Badania przeprowadzone dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor mówią jasno: ponad połowa Polaków wyrzuca miesięcznie do kosza około 200 złotych, a z przemyślanymi zakupami mają problem nawet ci, którzy sumiennie rozplanowują swoje wydatki… Nowa sukienka, romantyczna kolacja w restauracji czy dwa bilety do teatru – to właśnie między innymi na takie przyjemności moglibyśmy wydać te pieniądze. Co więc zrobić, by złote monety zamiast w śmietniku, zostały w naszym portfelu? Nie wyrzucać – łatwo się mówi, prawda? Cóż, tak – szczególnie gdy zna się smaczne i zdrowe przepisy na dania, które mogą powstać właśnie z końcówek spożywczych produktów. Wypróbujesz?

Zdrowe i smaczne przepisy na dania z resztek jedzenia

ŚNIADANIOWY PUDDING Z RESZTEK CHLEBA

Składniki:

  • suchy chleb lub bułka (3 szklanki poćwiartowanego pieczywa)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • ksylitol lub cukier trzcinowy
  • olej kokosowy lub rzepakowy
  • dowolne bakalie

Sposób przygotowania:

1. Połamane pieczywo włożyć do miski i zalać mlekiem. Może być ono ciepłe, aby chleb szybciej zmiękł. Można też zalać je wieczorem i zostawić na noc.

2. Jajka dobrze rozmieszać z ksylitolem. Następnie dodać do namoczonego pieczywa. Całość dobrze wymieszać.

3. Dodać ulubione bakalie, np. posiekane orzechy, suszone owoce i gorzką czekoladę.

4. Formę do pieczenia lub do tarty posmarować delikatnie olejem i przelać do niej chlebową masę.

5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 st.C) na około 30 minut.

6. Po upieczeniu pudding można zjeść z konfiturą lub ulubionym jogurtem.

Przeczytaj też: Eksperyment: który chleb jest najlepszy?

FRITTATA Z RESZTEK

Składniki:

  • 4 jaja
  • dowolne warzywa z lodówki (np. szpinak, pomidory, papryka)
  • dowolna wędlina, np. szynka z indyka
  • resztki sera - ser żółty/feta/camembert
  • 2 łyżki mleka
  • szczypiorek
  • dowolne przyprawy 

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jaja roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.

2. Dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i warzywa.

3. Masę jajeczną wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty, następnie posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.

Przeczytaj też: Fakty i mity na temat spożywania jajek

PASTA Z RESZTEK MIĘSA

Składniki:

  • resztki kurczaka (np. z rosołu)
  • jogurt naturalny 2%
  • ząbek czosnku
  • listki świeżej bazylii
  • pieprz/sól/ dowolne, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

2. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

3. Pastę podawać z chlebem.

A co zrobić z resztkami owoców? Najlepiej spożyć w formie koktajlu, dodać do jogurtu naturalnego lub do ulubionej owsianki. 

Przeczytaj też: Czy mięso jest zdrowe?

A może zostały ci jeszcze resztki ze świąt? Zobacz film, jak je wykorzystać!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
66
7
Polecamy
5 oryginalnych przepisów na śniadania, zaserwowanych przez dietetyka
5 oryginalnych przepisów na śniadania, zaserwowanych przez dietetyka TVN zdrowie
Zdrowa kolacja, czyli co jeść, a czego unikać przed snem?
Zdrowa kolacja, czyli co jeść, a czego unikać przed snem? TVN zdrowie
Zdrowe śniadanie i domowa granola.
Pyszne dania Martyny Chomackiej
Zdrowe śniadanie i domowa granola. Pyszne dania Martyny Chomackiej Dzień Dobry TVN
Kuchnia ze ślimakiem
Kuchnia ze ślimakiem Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?