Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak przyrządzić zdrowe i smaczne danie z resztek jedzenia? Zapytaliśmy dietetyka
menu
Polub nas na Facebooku

Jak przyrządzić zdrowe i smaczne danie z resztek jedzenia? Zapytaliśmy dietetyka

Getty Images

Co zrobić z resztkami jedzenia? Wiele osób wyrzuca je do śmieci lub ewentualnie kładzie obok śmietnika. Warto jednak wiedzieć, że końcówki różnych produktów spożywczych mogą nam się jeszcze przydać. Jak zrobić z nich zdrowy i pyszny posiłek? Sekret zdradza dietetyk - Nadzieja Szukała.

Badania przeprowadzone dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor mówią jasno: ponad połowa Polaków wyrzuca miesięcznie do kosza około 200 złotych, a z przemyślanymi zakupami mają problem nawet ci, którzy sumiennie rozplanowują swoje wydatki… Nowa sukienka, romantyczna kolacja w restauracji czy dwa bilety do teatru – to właśnie między innymi na takie przyjemności moglibyśmy wydać te pieniądze. Co więc zrobić, by złote monety zamiast w śmietniku, zostały w naszym portfelu? Nie wyrzucać – łatwo się mówi, prawda? Cóż, tak – szczególnie gdy zna się smaczne i zdrowe przepisy na dania, które mogą powstać właśnie z końcówek spożywczych produktów. Wypróbujesz?

Zdrowe i smaczne przepisy na dania z resztek jedzenia

ŚNIADANIOWY PUDDING Z RESZTEK CHLEBA

Składniki:

  • suchy chleb lub bułka (3 szklanki poćwiartowanego pieczywa)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • ksylitol lub cukier trzcinowy
  • olej kokosowy lub rzepakowy
  • dowolne bakalie

Sposób przygotowania:

1. Połamane pieczywo włożyć do miski i zalać mlekiem. Może być ono ciepłe, aby chleb szybciej zmiękł. Można też zalać je wieczorem i zostawić na noc.

2. Jajka dobrze rozmieszać z ksylitolem. Następnie dodać do namoczonego pieczywa. Całość dobrze wymieszać.

3. Dodać ulubione bakalie, np. posiekane orzechy, suszone owoce i gorzką czekoladę.

4. Formę do pieczenia lub do tarty posmarować delikatnie olejem i przelać do niej chlebową masę.

5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 st.C) na około 30 minut.

6. Po upieczeniu pudding można zjeść z konfiturą lub ulubionym jogurtem.

Przeczytaj też: Eksperyment: który chleb jest najlepszy?

FRITTATA Z RESZTEK

Składniki:

  • 4 jaja
  • dowolne warzywa z lodówki (np. szpinak, pomidory, papryka)
  • dowolna wędlina, np. szynka z indyka
  • resztki sera - ser żółty/feta/camembert
  • 2 łyżki mleka
  • szczypiorek
  • dowolne przyprawy 

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jaja roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.

2. Dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i warzywa.

3. Masę jajeczną wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty, następnie posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.

Przeczytaj też: Fakty i mity na temat spożywania jajek

PASTA Z RESZTEK MIĘSA

Składniki:

  • resztki kurczaka (np. z rosołu)
  • jogurt naturalny 2%
  • ząbek czosnku
  • listki świeżej bazylii
  • pieprz/sól/ dowolne, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

2. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

3. Pastę podawać z chlebem.

A co zrobić z resztkami owoców? Najlepiej spożyć w formie koktajlu, dodać do jogurtu naturalnego lub do ulubionej owsianki. 

Przeczytaj też: Czy mięso jest zdrowe?

A może zostały ci jeszcze resztki ze świąt? Zobacz film, jak je wykorzystać!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
66
7
Polecamy
5 oryginalnych przepisów na śniadania, zaserwowanych przez dietetyka
5 oryginalnych przepisów na śniadania, zaserwowanych przez dietetyka TVN zdrowie
Zdrowa kolacja, czyli co jeść, a czego unikać przed snem?
Zdrowa kolacja, czyli co jeść, a czego unikać przed snem? TVN zdrowie
Zdrowe śniadanie i domowa granola.
Pyszne dania Martyny Chomackiej
Zdrowe śniadanie i domowa granola. Pyszne dania Martyny Chomackiej Dzień Dobry TVN
Przepisy Sabiny Jeszki.
Mniam, mniam
Przepisy Sabiny Jeszki. Mniam, mniam Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty