Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak przygotować żurek w wersji light? To prostsze niż myślisz!
menu
Polub nas na Facebooku

Jak przygotować żurek w wersji light? To prostsze niż myślisz!

Żurek

Fot: iko636 / gettyimages.com

Na wielkanocnym stole musi pojawić się żurek. Niestety w swojej klasycznej wersji jest ciężkostrawny i bardzo kaloryczny. Na szczęście są sposoby, aby trochę odchudzić tę smaczną zupę. Jak? Sprawdzony przepis rekomendowany przez firmę Sharp znajdziecie poniżej.

Żurek to zupa, którą warto jeść nie tylko od święta. Obecny w niej kwas mlekowy działa antybakteryjnie oraz wspomaga mikrobiotę jelitową. Dodatkowo utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, pobudza do pracy wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy, ułatwia przyswajanie żelaza oraz wapnia. Żurek pomaga oczyścić organizm z toksyn, łagodzi dolegliwości typowe dla problemów z układem pokarmowym (głownie z żołądkiem), nerkami, trzustką.

Po żurek warto sięgnąć także ze względu na witaminy z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, wspomagają układ nerwowy i łagodzą nieprzyjemne skutki stresu. Zupa jest także dobrym źródłem witaminy A, która chroni m.in. przed kurzą ślepotą. O żurku powinny pamiętać osoby chore na nadciśnienie tętnicze. Zawarty w zupie potas pomaga wyregulować ciśnienie, a przy okazji wzmacnia serce.

Redakcja poleca:
Zespół suchego oka, czyli co? Skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić? Materiał sponsorowany
Czym nie należy popijać leków? Pytamy eksperta
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany

Niestety klasyczny żurek - z dodatkiem śmietany oraz kiełbasy - jest nie tylko ciężkostrawny, ale i bardzo kaloryczny. Na szczęście są sposoby, aby trochę go odchudzić, nie tracąc przy tym oryginalnego smaku. Jak? Przepis znajdziecie poniżej!

Zobacz także: Żurek czy barszcz biały? Czym się różnią i który jest zdrowszy?

Przepis na żurek

Fot: Sharp

Sharp - nowa belka

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
16
2
Polecamy
Zupa szczawiowa to zdrowie na talerzu!
Jak przygotować tradycyjną zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami?
Przepisy, które warto znać.
Zupa szczawiowa to zdrowie na talerzu! Jak przygotować tradycyjną zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami? Przepisy, które warto znać. Dzień Dobry TVN
Żurek czy barszcz biały?
Czym się różnią i który jest zdrowszy?
Żurek czy barszcz biały? Czym się różnią i który jest zdrowszy? TVN zdrowie
Zupa czosnkowa – na rosole, z grzankami i serem.
W jaki sposób przyrządzić, aby smakowała najlepiej?
Zupa czosnkowa – na rosole, z grzankami i serem. W jaki sposób przyrządzić, aby smakowała najlepiej? Dzień Dobry TVN
Szalotka.
Dlaczego warto ją jeść?
Jakie ma wartości odżywcze i jak ją podawać?
Szalotka. Dlaczego warto ją jeść? Jakie ma wartości odżywcze i jak ją podawać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy?
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów