Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?

Zobacz film: Michel Moran radzi jak przechowywać żywność. Źródło: 36,6

Jak przechowywać sery i wędliny, żeby jak najdłużej były świeże i nie pleśniały? Jakie banany i jakie awokado wybrać? Czy owoce i warzywa powinno się trzymać w lodówce? Jak zabezpieczyć koncentrat pomidorowy przed zepsuciem? Na te wszystkie pytania odpowiada Michel Moran!

Jak wybrać miejsce w lodówce?

A teraz kilka praktycznych porad dotyczących przechowywania żywności, o których Michel nie powiedział.

Przede wszystkim ważne jest miejsce przechowywania żywności w lodówce. Zazwyczaj na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych, dlatego tam powinniśmy znaleźć miejsce na mleko, kefiry, jogurty. Środkowa półka powinna zawierać produkty o krótkiej dacie przydatności, np. biały ser, twarożek, pokrojona wędlina czy ugotowana zupa. Dolna półka powinna uginać się od warzyw i owoców.  

Dlaczego nie warto myć jajek przed schowaniem ich do lodówki? Niemyte jajka mogą stać w lodówce nawet 3 tygodnie. Ich skorupka pokryta jest naturalną warstwą ochronną. Ugotowane danie dobrze jest spożyć tego samego lub następnego dnia (jest to obowiązek w przypadku dań z rybą) lub w terminie krótszym niż 3 dni od ugotowania.

Bardzo ważne jest częste mycie lodówki. Na jej ściankach osadzają się bowiem bakterie z już psujących się dań. Produkty, które spleśniały, zawierają bardzo niebezpieczne dla zdrowia mykotoksyny, dlatego nie powinno się ich jeść. Mykotoksyn nie zabija nawet obróbka termiczna, a są to substancje mutagenne, odpowiedzialne m. in. za powstawanie nowotworów!

Odpowiednie przechowywanie żywności, mycie produktów przed spożyciem oraz dokładnie sprzątanie w kuchni pomoże nam zachować higienę i uniknąć wielu poważnych chorób - od zatrucia pokarmowego do rozwoju pasożytów w naszym organizmie.

Jak długo poszczególne produkty nadają się do spożycia? Dowiesz się z naszego filmiku:

Zobacz film: Jak długo można przechowywać określone produkty? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
20
4
Polecamy
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Czym zastąpić jajko w diecie?
Rewolucja na talerzu
Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu Dzień Dobry TVN
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić? TVN zdrowie
Co to jest żywność ekologiczna?
Definicja i najwięksi producenci
Co to jest żywność ekologiczna? Definicja i najwięksi producenci TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Pieczenie ucha - co oznacza? Jakie są przyczyny?
Pieczenie ucha - co oznacza? Jakie są przyczyny?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Laserowa korekta wzroku. Wystarczy kilka minut, aby na zawsze pozbyć się wady
Laserowa korekta wzroku. Wystarczy kilka minut, aby na zawsze pozbyć się wady Materiał sponsorowany
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?