Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak powinno się rozmrażać produkty spożywcze? 
menu
Polub nas na Facebooku

Jak powinno się rozmrażać produkty spożywcze? 

Prof. Krzysztof Łabuzek i Ewa Drzyzga rozmawiają o mrożeniu

Fot. Prof. Krzysztof Łabuzek i Ewa Drzyzga rozmawiają o mrożeniu / x-news.pl

Mrożenie jest świetnym sposobem na uniknięcie marnowania żywności. Niektóre produkty można mrozić od razu, inne lepiej przetworzyć. Zobaczcie, co radzi prof. Krzysztof Łabuzek w kwestii zdrowego rozmrażania i mrożenia żywności. 

Zacznijmy od tego jak i co powinno się zamrażać. Nie wszystkie produkty się do tego nadają i nie wszystkie mogą leżeć w zamrażarce długo. Mięso może leżeć nawet rok, ale uwaga - mięso mielone już tylko miesiąc! Warzywa mogą przebywać w zamrażarce od 6 do 12 miesięcy - wszystko zależy od ilości wody, którą w sobie zawierają. Niestety warzywa i owoce składające się głównie z wody nie będą wyglądały najlepiej po rozmrożeniu. Stracą swoją sprężystość, kształt, a czasem nawet kolor.

W temperaturze minus 18 stopni Celsjusza i więcej produkty spożywcze tracą najmniej swoich właściwości odżywczych. Taka właśnie temperatura panuje w zamrażalniku. Pamiętajmy jednak, że niska temperatura usypia bakterie, przez co produkty nie psują się. Więcej o właściwym mrożeniu znajdziecie na filmie:

Redakcja poleca:
Zespół suchego oka, czyli co? Skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić? Materiał sponsorowany
Czym nie należy popijać leków? Pytamy eksperta
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany

Zobacz film: Jak prawidłowo mrozić i rozmrażać? Źródło: 36,6

Skoro wiecie już, jak prawidłowo mrozić i co można mrozić, to pora dowiedzieć się więcej o rozmrażaniu. Popularną metodą na rozmrożenie produktu jest pozostawienie go w kuchni, w temperaturze pokojowej. Niestety taką temperaturę lubią bardzo bakterie - namnażają się i mogą wywołać m. in. zatrucie pokarmowe.

Jak jest z rozmrażaniem w mikrofalówce? Niestety również nie jest to polecana metoda. Dlaczego? Tego dowiecie się z filmu. Najbezpieczniej jest rozmrażać produkty pozostawiając je w lodówce - w niskiej temperaturze namnaża się mniej bakterii. 

Dlaczego nie powinno się mrozić żywności ponownie? Prof. Łabuzek przekonuje, że w ten sposób prowokujemy bakterie do jeszcze większego rozmnażania - w końcu zamrażamy produkt po namnożeniu się bakterii, a zatem cały proces rozmrażania będzie się musiał odbyć ponownie. 

Zobacz film: Jak prawidłowo rozmrażać? Źródło: 36,6

Więcej o rozmrażaniu dowiecie się z materiału: Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?

Zobacz film: Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Polecamy
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić? TVN zdrowie
Apertyzacja konserw – na czym polega ten proces?
Apertyzacja konserw – na czym polega ten proces? Dzień Dobry TVN
Jakie bakterie mogą żerować w lodówce i jak się ich pozbyć?
Jakie bakterie mogą żerować w lodówce i jak się ich pozbyć? TVN zdrowie
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy?
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów