Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak powinno się rozmrażać produkty spożywcze? 
menu
Polub nas na Facebooku

Jak powinno się rozmrażać produkty spożywcze? 

Prof. Krzysztof Łabuzek i Ewa Drzyzga rozmawiają o mrożeniu

Fot. Prof. Krzysztof Łabuzek i Ewa Drzyzga rozmawiają o mrożeniu / x-news.pl

Mrożenie jest świetnym sposobem na uniknięcie marnowania żywności. Niektóre produkty można mrozić od razu, inne lepiej przetworzyć. Zobaczcie, co radzi prof. Krzysztof Łabuzek w kwestii zdrowego rozmrażania i mrożenia żywności. 

Zacznijmy od tego jak i co powinno się zamrażać. Nie wszystkie produkty się do tego nadają i nie wszystkie mogą leżeć w zamrażarce długo. Mięso może leżeć nawet rok, ale uwaga - mięso mielone już tylko miesiąc! Warzywa mogą przebywać w zamrażarce od 6 do 12 miesięcy - wszystko zależy od ilości wody, którą w sobie zawierają. Niestety warzywa i owoce składające się głównie z wody nie będą wyglądały najlepiej po rozmrożeniu. Stracą swoją sprężystość, kształt, a czasem nawet kolor.

W temperaturze minus 18 stopni Celsjusza i więcej produkty spożywcze tracą najmniej swoich właściwości odżywczych. Taka właśnie temperatura panuje w zamrażalniku. Pamiętajmy jednak, że niska temperatura usypia bakterie, przez co produkty nie psują się. Więcej o właściwym mrożeniu znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Jak prawidłowo mrozić i rozmrażać? Źródło: 36,6

Skoro wiecie już, jak prawidłowo mrozić i co można mrozić, to pora dowiedzieć się więcej o rozmrażaniu. Popularną metodą na rozmrożenie produktu jest pozostawienie go w kuchni, w temperaturze pokojowej. Niestety taką temperaturę lubią bardzo bakterie - namnażają się i mogą wywołać m. in. zatrucie pokarmowe.

Jak jest z rozmrażaniem w mikrofalówce? Niestety również nie jest to polecana metoda. Dlaczego? Tego dowiecie się z filmu. Najbezpieczniej jest rozmrażać produkty pozostawiając je w lodówce - w niskiej temperaturze namnaża się mniej bakterii. 

Dlaczego nie powinno się mrozić żywności ponownie? Prof. Łabuzek przekonuje, że w ten sposób prowokujemy bakterie do jeszcze większego rozmnażania - w końcu zamrażamy produkt po namnożeniu się bakterii, a zatem cały proces rozmrażania będzie się musiał odbyć ponownie. 

Zobacz film: Jak prawidłowo rozmrażać? Źródło: 36,6

Więcej o rozmrażaniu dowiecie się z materiału: Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?

Zobacz film: Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Polecamy
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić? TVN zdrowie
Jak odpowiednio przechowywać mięso w lodówce?
Jak odpowiednio przechowywać mięso w lodówce? TVN zdrowie
Apertyzacja konserw – na czym polega ten proces?
Apertyzacja konserw – na czym polega ten proces? Dzień Dobry TVN
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?