Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak powinno się rozmrażać produkty spożywcze? 
menu
Polub nas na Facebooku

Jak powinno się rozmrażać produkty spożywcze? 

Prof. Krzysztof Łabuzek i Ewa Drzyzga rozmawiają o mrożeniu

Fot. Prof. Krzysztof Łabuzek i Ewa Drzyzga rozmawiają o mrożeniu / x-news.pl

Mrożenie jest świetnym sposobem na uniknięcie marnowania żywności. Niektóre produkty można mrozić od razu, inne lepiej przetworzyć. Zobaczcie, co radzi prof. Krzysztof Łabuzek w kwestii zdrowego rozmrażania i mrożenia żywności. 

Zacznijmy od tego jak i co powinno się zamrażać. Nie wszystkie produkty się do tego nadają i nie wszystkie mogą leżeć w zamrażarce długo. Mięso może leżeć nawet rok, ale uwaga - mięso mielone już tylko miesiąc! Warzywa mogą przebywać w zamrażarce od 6 do 12 miesięcy - wszystko zależy od ilości wody, którą w sobie zawierają. Niestety warzywa i owoce składające się głównie z wody nie będą wyglądały najlepiej po rozmrożeniu. Stracą swoją sprężystość, kształt, a czasem nawet kolor.

W temperaturze minus 18 stopni Celsjusza i więcej produkty spożywcze tracą najmniej swoich właściwości odżywczych. Taka właśnie temperatura panuje w zamrażalniku. Pamiętajmy jednak, że niska temperatura usypia bakterie, przez co produkty nie psują się. Więcej o właściwym mrożeniu znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Jak prawidłowo mrozić i rozmrażać? Źródło: 36,6

Skoro wiecie już, jak prawidłowo mrozić i co można mrozić, to pora dowiedzieć się więcej o rozmrażaniu. Popularną metodą na rozmrożenie produktu jest pozostawienie go w kuchni, w temperaturze pokojowej. Niestety taką temperaturę lubią bardzo bakterie - namnażają się i mogą wywołać m. in. zatrucie pokarmowe.

Jak jest z rozmrażaniem w mikrofalówce? Niestety również nie jest to polecana metoda. Dlaczego? Tego dowiecie się z filmu. Najbezpieczniej jest rozmrażać produkty pozostawiając je w lodówce - w niskiej temperaturze namnaża się mniej bakterii. 

Dlaczego nie powinno się mrozić żywności ponownie? Prof. Łabuzek przekonuje, że w ten sposób prowokujemy bakterie do jeszcze większego rozmnażania - w końcu zamrażamy produkt po namnożeniu się bakterii, a zatem cały proces rozmrażania będzie się musiał odbyć ponownie. 

Zobacz film: Jak prawidłowo rozmrażać? Źródło: 36,6

Więcej o rozmrażaniu dowiecie się z materiału: Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?

Zobacz film: Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Polecamy
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić? TVN zdrowie
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników Dzień Dobry TVN
Co to jest liofilizacja?
Czym charakteryzuje się liofilizowana żywność?
Co to jest liofilizacja? Czym charakteryzuje się liofilizowana żywność? TVN zdrowie
Czy warto kupować żywność ekologiczną?  
Czy warto kupować żywność ekologiczną?   Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Migrena oczna – objawy, przyczyny, leczenie
Migrena oczna – objawy, przyczyny, leczenie
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Jak złagodzić stres, który towarzyszy kwarantannie?
Jak złagodzić stres, który towarzyszy kwarantannie?
Oponiak mózgu - objawy, przyczyny i powikłania nowotworu
Oponiak mózgu - objawy, przyczyny i powikłania nowotworu
Zespół cieśni nadgarstka – objawy, leczenie i ćwiczenia na cieśń nadgarstka
Zespół cieśni nadgarstka – objawy, leczenie i ćwiczenia na cieśń nadgarstka
Co oznaczają nerwobóle w klatce piersiowej? Objawy, leczenie
Co oznaczają nerwobóle w klatce piersiowej? Objawy, leczenie