Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak powinno się karmić dziecko? 
menu
Polub nas na Facebooku

Jak powinno się karmić dziecko? 

Dieta - danie obiadowe stoi na stole.

Fot. PamelaJoeMcFarlane / Getty Images

Odpowiedź: Przede wszystkim dziecko uczy się przez naśladowanie, a także poprzez słuchanie. Patrzy, co jedzą rodzice i chętnie po to sięga. Choć nie jestem zwolennikiem zabawy jedzeniem, to przy oswajaniu dziecka z nowymi smakami i konsystencjami, daję przyzwolenie na sięganie dziecka do talerza Taty i Mamy i próbowanie co oni jedzą. Na pewno nie można dziecka do niczego zmuszać, bo tym nie wygramy nic, ale jak dziecku raz coś nie posmakuje, to należy wrócić do tematu za 2-3 tygodnie i znów spróbować podać, może też w innej formie. Zupełnie inaczej (dla dziecka) smakuje różyczka ugotowanego brokuła, a inaczej zupa krem, którą większość dzieci bardzo lubi.

Jeśli chodzi o porcje, to pamiętajmy, że dziecko to nie „mały dorosły” i jego porcje są znacznie mniejsze. Porcja ziemniaczków do obiadu to tyle, co jego pięść, warzyw lub owoców, tyle ile zmieści mu się w dłoni, czyli np. pół banana, pół jabłka czy 2 śliwki, to nie są duże ilości, ale dla dziecka w zupełności wystarczające.

Szanujmy też wybory żywieniowe dziecka, starajmy się szukać zdrowych rozwiązań, jeśli dziecko nie chce chleba, to może nie odpowiada mu smak, tego, który my lubimy. Możemy kupić inny, a może pieczywo chrupkie będzie dobrym rozwiązaniem.

Dodatkowo pamiętajmy, że medycyna nie zna przypadków, żeby dziecko, które zdrowo rośnie, prawidłowo się rozwija, ma dostęp do żywności… zagłodziło się. Dzieko upomni się o jedzenie, ale również ma naturalną zdolność do mówienia STOP, kiedy jest już najedzone. Nie możemy kazać mu jeść na zapas, czy wmuszać w niego na siłę „za babcie i dziadziusia”, bo w ten sposób nauczymy dziecko jeść więcej niż potrzeba, a to szybka droga do otyłości i nadwagi. 

Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.

Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.

Kolejne pytania:

Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?

Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?

Jaką dietę stosować przy Haschimoto?

Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
5
Polecamy
Pomysły na kolację dla dzieci, czyli co przygotować, by zapewnić dziecku wartościowy posiłek
Pomysły na kolację dla dzieci, czyli co przygotować, by zapewnić dziecku wartościowy posiłek Dzień Dobry TVN
Rozszerzenie diety po 4. miesiącu. Jak karmić niemowlę?
Rozszerzenie diety po 4. miesiącu. Jak karmić niemowlę? Dzień Dobry TVN
Jakich produktów nie powinno się dawać dzieciom? 
Jakich produktów nie powinno się dawać dzieciom?  TVN zdrowie
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia?
Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie