Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak powinna wyglądać dieta przy trądziku różowatym?

Jak powinna wyglądać dieta przy trądziku różowatym?

Zainteresował Cię ten artykuł?
trądzik

Fot. PeopleImages / Getty Images

Dieta na trądzik różowaty powinna zostać opracowana przez wykwalifikowanego dietetyka. Jej elementem charakterystycznym jest wysoka podaż substancji o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak witaminy oraz makro‑i mikroelementy.

Bardzo ważnym czynnikiem determinującym stan skóry jest sposób odżywiania. Osoby zmagające się z trądzikiem nie powinny zapominać o przestrzeganiu odpowiednich zasad. Dieta przy trądziku różowatym powinna być uboga w tłuszcze i węglowodany. Niestety nie zlikwiduje ona problemów ze skórą, ale może skutecznie wspomóc ich leczenie. W przypadku trądziku różowatego konieczne jest skorzystanie z porad dermatologa.

Zobacz film: Trądzik jako choroba. Źródło: Dzień Dobry TVN

Trądzik różowaty – znaczenie diety w terapii

Trądzik różowaty stanowi duży problem medyczny i społeczny. Konieczne jest skorzystanie z porad dermatologa i zażywanie przepisanych środków farmakologicznych. Ogromne znaczenie w leczeniu i profilaktyce trądziku różowatego przypisuje się także diecie, która w ostatnim czasie zaczęła odgrywać coraz większą rolę w terapii chorób skóry i nie tylko.

Optymalna dieta dla chorych na trądzik różowaty powinna być uboga w tłuszcze i węglowodany. Dodatkowo musi ona uwzględniać wzmożoną podaż witamin oraz makro‑ i mikroelementów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, przez co mają łagodzący wpływ na objawy trądziku i poprawiają wygląd skóry.

Produkty zabronione w diecie przy trądziku różowatym

Trądzik różowaty a dieta to bardzo silna zależność, gdyż spożywanie pewnego rodzaju pokarmów w znaczący sposób może nasilić problemy skórne. Dlatego warto unikać niektórych produktów i potraw, które mogą przyczyniać się do zaostrzenia objawów trądziku. W jadłospisie osób z trądzikiem różowatym nie powinny się znaleźć produkty, takie jak: alkohol, kawa, czarna herbata, kakao, sól, ostre przyprawy (tabasco, papryka, pieprz cayenne, cynamon, sosy winegret, pomidorowy, sojowy, ocet spirytusowy), słodkie gazowane napoje, słone przekąski, słodycze (zwłaszcza czekolada) i produkty wysoko przetworzone, które zawierają konserwanty i sztuczne barwniki. Na zakazanej liście znajdują się tłuste i gorące potrawy oraz dania typu fast food. Chorzy powinni ograniczyć tłuszcze zwierzęce. Istotne wydaje się również unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG).

Produkty wskazane na diecie przy trądziku różowatym

Jak powinna wyglądać dieta przy trądziku różowatym? Chorzy powinni zapoznać się z listą produktów, które pozytywnie wpływają na kondycję skóry, łagodzą stan zapalny, zaczerwienienie i działają kojąco. Wśród nich należy wymienić produkty bogate w błonnik, takie jak brązowy ryż, jagody, maliny, groch, seler, fasola czosnek i płatki owsiane. Dieta przeciwtrądzikowa powinna przede wszystkim zawierać dużo warzyw.

Doskonałym środkiem walki z trądzikiem różowatym są zioła. Chorzy powinni nie tylko stosować je do przygotowywania naparów do przemywania skóry, ale także je spożywać. Szczególne znaczenie ma zielona herbata, lukrecja, lawenda, fiołek trójbarwny, skrzyp polny, mięta, dziurawiec zwyczajny, jałowiec pospolity, krwawnik pospolity, nostrzyk żółty, ogórecznik lekarski, rumianek pospolity i szałwia lekarska. Dodatkowo pozytywne działanie ma ocet jabłkowy, kurkuma, siemię lniane i miód, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne, silnie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Stwierdzono korzystny wpływ spożywania pokarmów bogatych w kwasy omega-3 na stan skóry chorych na trądzik różowaty, co związane jest z fotoprotekcyjnym działaniem tych związków. Ważnym elementem w całodziennej diecie jest woda. Optymalną ilością, która zapewnia prawidłowe nawilżenie skóry jest 2 l niegazowanej wody dziennie.

Zobacz film: Trądzik różowaty - jak można z nim skutecznie walczyć? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Witaminy w diecie na trądzik różowaty

Specjaliści podkreślają, aby w diecie osób z trądzikiem nie zabrakło witamin. Korzystny efekt terapeutyczny przynoszą witamina A, C, E, B2, PP, B5, B7, które najlepiej dostarczać bezpośrednio razem z wybranymi produktami spożywczymi, bo wówczas są najlepiej przyswajane. Ich najbogatszymi naturalnymi źródłami są:

  • mięso, orzechy, ziarna zbóż witamina PP,
  • tran rybi, wątróbka i podroby, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, morele, wiśnie, dynia – witamina A,
  • acerola, owoce róży, pietruszka, czarna porzeczka, koper, brukselka, jarmuż, truskawki, czerwona papryka, pomarańcze, cytryna, brokuł – witamina C,
  • drożdże, wątróbka, otręby pszenne, ryby, mleko i jego przetwory, jaja, pomarańcze, banany, melony, brokuły, soja – witamina B5,
  • pełnoziarniste pieczywo, drożdże, mleko, migdały, grzyby, małże, fasola, groch – witamina B2,
  • orzechy włoskie, orzechy ziemne, grzyby, jaja, kalafior – witamina B7,
  • oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, orzechy, migdały – witamina E.

Makro‑ i mikroelementy w diecie na trądzik

Siarka, cynk, cyna, selen, żelazo i krzem to pierwiastki wzmacniające procesy regeneracyjne skóry. Dzięki złuszczaniu martwych komórek odblokowują pory i zapobiegają tworzeniu się wyprysków, oczyszczają mieszki włosowe. Ich naturalnym źródłem są:

  • warzywa liściaste, fasola, suszone owoce, ryby morskie – siarka,
  • przetwory mleczne, jajka, mięso – cyna,
  • mleko, drożdże, ryby, nasiona dyni i słonecznik, kiełki pszenicy, cebula, rośliny strączkowe, kasze, pieczywo razowe – cynk,
  • orzechy brazylijskie, groch, soczewica, wątroba drobiowa, skorupiaki – selen,
  • wołowina, wątroba, rośliny strączkowe, pestki dyni i słonecznika, otręby – żelazo,
  • otręby, cebula, kapusta, rzodkiewka, ogórek – krzem.

Zobacz film: Trądzik to problem nie tylko nastolatków. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Nowicka D., Dermatologia, Wrocław, Wydawnictwo Medyczne, 2010.

2. Włodarek D., Dietetyka, Warszawa, Wydawnictwo Format-AB, 2005.

3. Placek W., Dieta w chorobach skóry, Lublin, Czelej, 2015.

4. Omeljaniuk W.J., Socha K., Markowska D., Sposób odżywiania studentek Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku w przypadku trądziku skóry, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2011, 44(3), s. 484–490.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Więcej na temat
Blizny po trądziku - jak się ich pozbyć?
Blizny po trądziku - jak się ich pozbyć?
Cera tłusta – czym się charakteryzuje i jak ją pielęgnować
Cera tłusta – czym się charakteryzuje i jak ją pielęgnować
Skład, zastosowanie i działanie maści ichtiolowej. Maść na trądzik i czyraki
Skład, zastosowanie i działanie maści ichtiolowej. Maść na trądzik i czyraki
Maseczka z drożdży na włosy i twarz - jak zrobić samodzielnie i jakie ma właściwości maseczka drożdżowa?
Maseczka z drożdży na włosy i twarz - jak zrobić samodzielnie i jakie ma właściwości maseczka drożdżowa?
Komentarze (0)
Nie przegap
Barszcz Sosnowskiego – czym grozi kontakt z tą rośliną?
Barszcz Sosnowskiego – czym grozi kontakt z tą rośliną?
Jelito czcze – najczęstsze choroby i ich leczenie
Jelito czcze – najczęstsze choroby i ich leczenie
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
Nadmierne łzawienie oczu - przyczyny, leczenie i profilaktyka. O czym mogą świadczyć łzawiące oczy?
Nadmierne łzawienie oczu - przyczyny, leczenie i profilaktyka. O czym mogą świadczyć łzawiące oczy?
Melisa – właściwości, skutki uboczne i interakcje z antykoncepcją
Melisa – właściwości, skutki uboczne i interakcje z antykoncepcją