Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak pomóc osobie, która zemdlała?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak pomóc osobie, która zemdlała?

Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek

Fot: kadr z programu 36,6

Omdlenie może przydarzyć się praktycznie każdemu. Naszym obowiązkiem jest udzielnie nieprzytomnej osobie pierwszej pomocy. Jak się zachować, kiedy ktoś w naszym otoczeniu zemdlał?

Omdlenie, nazywane także zasłabnięciem zazwyczaj jest spowodowane zaburzeniem funkcjonowania układu krążenia lub nerwowego. Choć chwilowa utrata przytomności może wystąpić w każdym wieku, to przypadłość najczęściej pojawia się u kobiet w ciąży oraz u osób starszych, które ukończyły 65. rok życia.

Warto zaznaczyć, że zanim pojawi się omdlenie u poszkodowanych pojawiają się charakterystyczne objawy. Do tych występujących najczęściej należą:

  • nudności;
  • bladość skóry;
  • zaburzenia widzenia;
  • zaburzenia słuchu;
  • drgawki (występują rzadko i najczęściej pojawiają się u osób, które chorują na padaczkę)


Czy straciłeś kiedyś przytomność?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Jak pomóc osobie, która zemdlała?

Każdy z nas ma obowiązek udzielić pierwszej pomocy osobie, która zemdlał. Kiedy widzimy osobę, która osunęła się np. na ławce w parku zawsze powinniśmy do niej podejść. Być może po prostu śpi, ale jest duża szansa, że straciła przytomność. W takiej sytuacji należy pacjentowi pomóc, zaczynając od ułożenia go w bezpiecznej pozycji.

Zobacz także: Jak pomóc przy omdleniu? Chwyt ratunkowy pozwala bezpiecznie ułożyć pacjenta

Czasem osobom, które czują się słabo i mają wrażenie, że zaraz stracą przytomność pomaga oddychanie do papierowej torby. Ta prosta metoda pomaga tym pacjentom, u których zasłabnięcie jest spowodowane hiperwentylacją. Dochodzi do niej w momencie, gdy oddychamy bardzo szybko i bardzo głęboko. Jak to robić prawidłowo? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Dmuchanie w torbę - po co się to robi? Źródło: 36,6

Sole trzeźwiące – dlaczego nie należy ich stosować?

Jeszcze w XVIII i XIX wieku osobom, które zemdlały podawano sole trzeźwiące. Mimo że są one naprawdę skuteczne, to dzisiaj już się ich nie stosuje. Dlaczego? Roztwór amoniaku, który znajduje się w solach trzeźwiących bardzo nieprzyjemnie pachnie, dzięki czemu poszkodowany szybko trzeźwieje i odzyskuje świadomość. Niestety amoniak w wysokich stężeniach może być toksyczny i podrażniać błonę śluzową nosa oraz gardła. Co jeszcze warto wiedzieć o solach trzeźwiących? Dowiecie się tego z filmu: 

Zobacz film: Sole trzeźwiące - dlaczego wycofano je z użytku? Tłumaczy prof. Krzysztof Łabuzek. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
1
Polecamy
Marihuana "rekreacyjna"- kiedy będzie zalegalizowana w Polsce?
Marihuana "rekreacyjna"- kiedy będzie zalegalizowana w Polsce? Dzień Dobry TVN
Córka Ani Przybylskiej została aktorką!
Pójdzie w ślady mamy?
WIDEO
Córka Ani Przybylskiej została aktorką! Pójdzie w ślady mamy? WIDEO Dzień Dobry TVN
Co może doprowadzić do omdlenia?
Jak prawidłowo udzielić pierwszej pomocy osobie, która zemdlała?
Co może doprowadzić do omdlenia? Jak prawidłowo udzielić pierwszej pomocy osobie, która zemdlała? TVN zdrowie
Utrata przytomności – jakie są przyczyny i objawy?
Pierwsza pomoc
Utrata przytomności – jakie są przyczyny i objawy? Pierwsza pomoc TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni