Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?

NAN

Fot.: shurkin_son / stock.adobe.com

Komórki nerwowe potrzebują do pracy glukozy, którą pobierają z krwi. Jednak zbyt wysoki poziom stężenia glukozy we krwi jest dla mózgu bardzo szkodliwy. Może prowadzić do udarów mózgu, zaburzeń pamięci i problemów z nauką. 

Nadmiar cukru jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu. Przy dużym spożyciu słodyczy w naszym mózgu zachodzą często nieodwracalne zmiany. Choroba Alzheimera oraz jej podobne nazywane są coraz częściej cukrzycą III typu. 

Komórki nerwowe do swojej pracy potrzebują glukozy, którą pobierają z krwi. Przy wysokim poziomie cukru we krwi uruchamia się trzustka, która wydziela insulinę w celu obniżenia glukozy. Nadmiar insuliny uszkadza naczynia krwionośne tym samym utrudniając dopływ krwi do mózgu. Najlepiej poziom glukozy we krwi utrzymywać na stałym poziomie, a w tym celu należy wyeliminować z diety słodkie przekąski.

Zobacz film: Odwyk cukrowy - objawy. Źródło: 36,6.

Cukier działa jak narkotyk. Składa się z węglowodanów prostych, które szybko przenikają z układu pokarmowego do krwi. Kiedy przedostaną się do krwiobiegu i wzrośnie stężenie glukozy mózg wytwarza tak zwane hormony szczęścia, czyli serotoninę i dopaminę. Kiedy insulina obniży poziom glukozy, nasz organizm od razu dopomina się czegoś słodkiego - jesteśmy rozdrażnieni, zdekoncentrowani, rośnie nam apetyt. Od cukru bardzo łatwo się uzależnić, zwłaszcza, że znajdziemy go wszędzie (w sokach, przekąskach, gotowej żywności, syropach, chlebie, sosach).

Polecamy: Sposoby na ograniczenie spożycia słodyczy

Co jeść, żeby usprawnić pracę mózgu?

Bardzo ważne w diecie są kwasy omega-3. Poprawiają one koncentrację, pamięć oraz narząd wzroku. Znajdziemy je w tłustych rybach morskich oraz orzechach, zielonych roślinach, nasionach roślin oleistych – lnu, soi, rzepaku, w glonach i fitoplanktonie morskim oraz w owocach morza.

Cukier to węglowodany proste, które wchłaniają się szybko i powodują duże wahania poziomy glukozy we krwi. Inaczej jest z węglowodanami złożonymi (zawarte w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy). Do ich strawienia układ pokarmowy potrzebuje czasu, zatem cukier uwalniany jest do krwi stopniowo i jest dobrze wykorzystywany. Dodatkowo nie są pozbawione składników mineralnych i witamin, a także błonnika pokarmowego. Dzięki temu są lepiej przyswajalne.

Zobacz film: Dlaczego cukier uzależnia? Źródło: 36,6.

Do strawienia cukru spożywczego, sacharozy, (pozbawionej składników mineralnych i witamin) organizm wykorzystuje składniki mineralne z innych pokarmów, a gdy ich zabraknie - z organizmu. Korzysta m. in. z wapnia i witamin z grupy B, a ich niedobory powodują próchnicę, ogóle osłabienie oraz upośledzają pracę układu nerwowego. Zwłaszcza cholina (witamina B4) i niacyna (B3, inaczej PP), są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność. Witaminy z grupy B znajdziemy w soi i ciemnym pieczywie, tłustych rybach morskich, nasionach, orzechach.

Aby poprawić pamięć i koncentrację warto dbać o odpowiedni poziom żelaza, cynku, magnezu, potasu i fosforu. Zbilansowana dieta jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz film: Detoks cukrowy. Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
85
6
Polecamy
Dzieci jedzą za dużo cukru! Jak karmić dziecko tanio i zdrowo?
Dzieci jedzą za dużo cukru! Jak karmić dziecko tanio i zdrowo? Dzień Dobry TVN
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy Dzień Dobry TVN
Co jeść, aby wspomóc pracę mózgu?
Co jeść, aby wspomóc pracę mózgu? TVN zdrowie
Dlaczego słodycze szkodzą?
Dlaczego słodycze szkodzą? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie