Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak odpowiednio przechowywać mięso w lodówce?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak odpowiednio przechowywać mięso w lodówce?

mięso w lodówce

Fot. Highwaystarz-Photography / Getty Images

Mięso powinno być odpowiednio przechowywane w naszych lodówkach, aby długo pozostało świeże i wolne od szkodliwych bakterii czy drobnoustrojów. Jednak nie wszystkie produkty mięsne będziemy traktować tak samo. Jak przechowywać surowe mięso, a jak wędliny? I co z rybami?

Mięso, a więc i ryby, które mięsem są, powinny być przechowywane w temperaturze 2⁰C (najlepiej na samym dole lodówki). Bardzo ważne jest to, że surowe mięso powinno być odpowiednio zabezpieczone - najlepiej przechowywać je na przykrytym talerzu. Co ciekawe najkrócej można przechowywać w lodówce mięso mielone - maksymalnie kilka godzin, a najlepiej wykorzystać je zaraz po zmieleniu. Najdłużej możemy trzymać w naszej lodówce wołowinę, nawet 4 dni. 

Mięso jest świetną pożywką dla bakterii, ponieważ składa się głównie z białka i wody. Dobrym sposobem na wydłużenie jego przydatności do spożycia jest solenie -natarcie mięsa gruboziarnistą solą wydłuża jego trwałość. Warto jednak pamiętać, że solić powinno się tylko tłuste części. Mięso można także mrozić, co znacząco przedłuża trwałość produktu. Najkrócej mrozić można tłuste mięso mielone (do 3 miesięcy), a najdłużej wołowinę (nawet rok).  

Jak przechowywać wędliny? 

Przetworzone mięso dłużej poleży w naszej lodówce, jeśli zapewnimy mu optymalną temperaturę 4-5⁰C.  Taka powinna panować na środkowych półkach lodówki. 

Jednak nie tylko mięso powinno być odpowiednio przechowywane. Wszystkie produkty spożywcze mają swoje miejsce w lodówce, w którym będą dłużej świeże. Polecamy: Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość.

Czy dobra lodówka przedłuży trwałość potraw?

TAK! Wybór odpowiedniej lodówki, wyposażonej w najnowsze systemy chłodzące, może znacząco przedłużyć "życie" produktom spożywczym. I nie tylko przedłużyć - może także okazać się, że lodówka usunie z powietrza grzyby i bakterie, np. salmonelli czy gronkowca. Szczególnie polecane są inteligentne chłodziarko-zamrażarki marki Sharp, wyposażone w opatentowaną technologię Plasmacluster. Dzięki niej w naszej lodówce krąży zawsze czyste powietrze - wolne od bakterii i grzybów. Zawdzięczamy to systemowi Plasmacluster Ion, który emituje jony pomagające usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie, 99% wirusów i 97% zarodników pleśni unoszących się w powietrzu, gwarantując, że dłużej pozostanie ono świeże. Ponadto chłodziarki Sharp mają funkcję pochłaniającą przykre zapachy.

Ciekawostka: Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu z lodówki wystarczy włożyć do niej filiżankę mielonej kawy lub octu - oba produkty świetnie chłoną nieprzyjemne zapachy.

Fot. Sharp SJ-PX830F

Fot. Lodówka Sharp SJ-PX830F

Jak już wspomnieliśmy przechowywane w odpowiednich warunkach produkty dłużej zachowują świeżość i wartości odżywcze. W wybranych chłodziarkach Sharp dba o to system Hybrid Cooling, czyli system chłodzenia hybrydowego, który ogranicza wysuszanie przechowywanych produktów dzięki schładzaniu ich wilgotnym, zimnym powietrzem. Odpowiednie ustawienie nawiewów oraz specjalna płyta zainstalowana na tylnej ścianie chłodziarki sprawiają, że powietrze równomiernie rozchodzi się po komorze. Dodatkowo system No Frost Airflow chroni wnętrze lodówki przed nadmierną wilgocią. Przechowywane produkty nie tylko zachowują świeżość i kolorystykę, ale też wartości smakowe.

Lodówki Sharp wyposażono w technologie jak Adapti Zone i Adapti Lift czy rozwiązania konstrukcyjne EasyMotion czy SpaceSaverDoor. Dzięki nim możemy regulować szerokość lub wysokość półek lub zrezygnować z niepotrzebnej przestrzeni redukując pojemność lodówki, co pozwoli nam obniżyć rachunki za energię.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
41
8
Polecamy
Jak rozmrozić lodówkę?
Jak rozmrozić lodówkę? TVN zdrowie
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? TVN zdrowie
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników Dzień Dobry TVN
Komentarze (2)
Anka
Mam też zgrzewarkę próżniowa tej firmy, dopiero się uczę jej używać, jestem mega zadowolona ze w końcu ser mi nie wysycha np
Czytaj całość
Maja
Z tego powodu że nie lubię marnować jedzenia kupiliśmy FoodSaver i to był strzał w dziesiątkę. Jedzenie zachowuje świeżość i smak a mam je zawsze pod ręką.
Czytaj całość
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?