Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak odpowiednio przechowywać mięso w lodówce?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak odpowiednio przechowywać mięso w lodówce?

mięso w lodówce

Fot. Highwaystarz-Photography / Getty Images

Mięso powinno być odpowiednio przechowywane w naszych lodówkach, aby długo pozostało świeże i wolne od szkodliwych bakterii czy drobnoustrojów. Jednak nie wszystkie produkty mięsne będziemy traktować tak samo. Jak przechowywać surowe mięso, a jak wędliny? I co z rybami?

Mięso, a więc i ryby, które mięsem są, powinny być przechowywane w temperaturze 2⁰C (najlepiej na samym dole lodówki). Bardzo ważne jest to, że surowe mięso powinno być odpowiednio zabezpieczone - najlepiej przechowywać je na przykrytym talerzu. Co ciekawe najkrócej można przechowywać w lodówce mięso mielone - maksymalnie kilka godzin, a najlepiej wykorzystać je zaraz po zmieleniu. Najdłużej możemy trzymać w naszej lodówce wołowinę, nawet 4 dni. 

Mięso jest świetną pożywką dla bakterii, ponieważ składa się głównie z białka i wody. Dobrym sposobem na wydłużenie jego przydatności do spożycia jest solenie -natarcie mięsa gruboziarnistą solą wydłuża jego trwałość. Warto jednak pamiętać, że solić powinno się tylko tłuste części. Mięso można także mrozić, co znacząco przedłuża trwałość produktu. Najkrócej mrozić można tłuste mięso mielone (do 3 miesięcy), a najdłużej wołowinę (nawet rok).  

Jak przechowywać wędliny? 

Przetworzone mięso dłużej poleży w naszej lodówce, jeśli zapewnimy mu optymalną temperaturę 4-5⁰C.  Taka powinna panować na środkowych półkach lodówki. 

Jednak nie tylko mięso powinno być odpowiednio przechowywane. Wszystkie produkty spożywcze mają swoje miejsce w lodówce, w którym będą dłużej świeże. Polecamy: Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość.

Czy dobra lodówka przedłuży trwałość potraw?

TAK! Wybór odpowiedniej lodówki, wyposażonej w najnowsze systemy chłodzące, może znacząco przedłużyć "życie" produktom spożywczym. I nie tylko przedłużyć - może także okazać się, że lodówka usunie z powietrza grzyby i bakterie, np. salmonelli czy gronkowca. Szczególnie polecane są inteligentne chłodziarko-zamrażarki marki Sharp, wyposażone w opatentowaną technologię Plasmacluster. Dzięki niej w naszej lodówce krąży zawsze czyste powietrze - wolne od bakterii i grzybów. Zawdzięczamy to systemowi Plasmacluster Ion, który emituje jony pomagające usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie, 99% wirusów i 97% zarodników pleśni unoszących się w powietrzu, gwarantując, że dłużej pozostanie ono świeże. Ponadto chłodziarki Sharp mają funkcję pochłaniającą przykre zapachy.

Ciekawostka: Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu z lodówki wystarczy włożyć do niej filiżankę mielonej kawy lub octu - oba produkty świetnie chłoną nieprzyjemne zapachy.

Fot. Sharp SJ-PX830F

Fot. Lodówka Sharp SJ-PX830F

Jak już wspomnieliśmy przechowywane w odpowiednich warunkach produkty dłużej zachowują świeżość i wartości odżywcze. W wybranych chłodziarkach Sharp dba o to system Hybrid Cooling, czyli system chłodzenia hybrydowego, który ogranicza wysuszanie przechowywanych produktów dzięki schładzaniu ich wilgotnym, zimnym powietrzem. Odpowiednie ustawienie nawiewów oraz specjalna płyta zainstalowana na tylnej ścianie chłodziarki sprawiają, że powietrze równomiernie rozchodzi się po komorze. Dodatkowo system No Frost Airflow chroni wnętrze lodówki przed nadmierną wilgocią. Przechowywane produkty nie tylko zachowują świeżość i kolorystykę, ale też wartości smakowe.

Lodówki Sharp wyposażono w technologie jak Adapti Zone i Adapti Lift czy rozwiązania konstrukcyjne EasyMotion czy SpaceSaverDoor. Dzięki nim możemy regulować szerokość lub wysokość półek lub zrezygnować z niepotrzebnej przestrzeni redukując pojemność lodówki, co pozwoli nam obniżyć rachunki za energię.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
39
7
Polecamy
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce? Dzień Dobry TVN
Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość? 
Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość?  TVN zdrowie
Czysta kuchnia, czyli jak często myć lodówkę?
Czysta kuchnia, czyli jak często myć lodówkę? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?