Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak kupować rozsądnie, żeby potem nie wyrzucać?

Jak kupować rozsądnie, żeby potem nie wyrzucać?

Zainteresował Cię ten artykuł?
Kobieta stoi w otwartych drzwiach lodówki.

Fot. 10'000 Hours / Getty Images

Robienie zakupów nie jest wcale łatwe! Bardzo często popadamy w przesadę i kupujemy dużo zbędnych rzeczy. Jak to się kończy? Tym, że wiele produktów ląduje w koszu na śmieci. A tymczasem w innych rejonach świata występuje realny problem głodu... Lepiej zatem robić rozsądne zakupy. Jak?

Podstawą każdych zakupów spożywczych powinna być lista oraz zasada, aby nie wchodzić do sklepu z pustym żołądkiem. Niestety nasza psychika działa tak, że jeśli jesteśmy głodni skusi nas wszystko, co pięknie pachnie lub wygląda. Łatwo wtedy o brak rozwagi i bezsensowne zakupy.

Wracając do listy - ważne, aby przygotować ją na spokojnie i po wcześniejszym sprawdzeniu jakie produkty już w domu mamy. Pamiętajmy, że niektóre artykuły, choć mają długą datę ważności, nie powinny zalegać w kuchennych szafkach - dotyczy to np. produktów sypkich, jak kasze czy ryż. To najlepsza zachęta by zagnieździły się w nich mole spożywcze. Pamiętajmy, że idąc na zakupy, na wszelki wypadek, należy także sprawdzać termin przydatności produktów na sklepowych półkach.

No właśnie, jak to jest z tym kupowaniem na zapas? Jeśli planujemy obiady lub jesteśmy na diecie i wiemy, co będziemy jeść za dwa dni, to możemy odpowiednio się do tego przygotować i zrobić zapasy. Jeśli jednak wrzucamy do koszyka wszystko, co wpadnie nam w ręce bez planu wykorzystania, to możemy być pewni, że połowa się zmarnuje. W takiej sytuacji lepiej kupować na bieżąco.

Gdy lodówka jest bardzo zapchana, a wiemy, że nie wykorzystamy produktów mamy dwie opcje. Pierwsza z nich przewiduje, że zamrozimy produkty, które się do tego nadają. Opcją drugą jest po prostu podzielenie się jedzeniem z innymi. W miastach znajdują się punkty, w których można pozostawiać jedzenie lub miejsca, gdzie można je przekazać potrzebującym. To lepsze rozwiązanie niż wyrzucanie!

W dzisiejszych czasach marnowanie jedzenia stanowi realny problem, z którym mierzą się niemal wszystkie nowoczesne społeczeństwa. Choć o rozwiązaniu systemowym trudno jeszcze mówić, naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów wychodzą producenci AGD. Okazuje się, że zaawansowane technologie są w stanie pomóc nam w oszczędzaniu żywności, co ma bezpośrednie przełożenie na poprawę kondycji naturalnego środowiska oraz spadek poziomu konsumpcji. VacPac Pro to propozycja SHARP, która pomaga w niemarnowaniu żywności. 

O czym mówimy? O lodówko-zamrażarce VacPac Pro firmy SHARP. W tym urządzeniu zastosowano technologię, pozwalającą na próżniowe pakowanie żywności! Wystarczy umieścić produkt w torebce, z której po naciśnięciu odpowiedniego przycisku automatyczna zgrzewarka próżniowa VacPac Pro usuwa powietrze. Tak przygotowaną żywność można przechowywać w lodówce oszczędzając w ten sposób mnóstwo miejsca. Opakowane tak jedzenie, przede wszystkim mięso czy produkty mleczne, można przechowywać nawet ośmiokrotnie dłużej. To jednak nie jedyne zalety chłodziarki. 

Osoby, których nie przekonuje idea próżniowego pakowania jedzenia z pewnością przypadnie do gustu technologia NutriFresh, która o połowę wydłuża świeżość przechowywanych w lodówce warzyw i owoców. Zaś system AdvancedCooling chroni jedzenie przed wysychaniem. To także świetne przykłady technologii, które pomagają w ograniczeniu marnowania jedzenia.

Na koniec warto wspomnieć, że jesteśmy tylko ludźmi i zdarza nam się również popełniać błędy. Także te zakupowe. Jeśli więc zapomnieliśmy o wszystkich zasadach i daliśmy się ponieść spożywczemu szaleństwu model Sharp VacPac Pro ma dla nas jeszcze jedną niespodziankę. Funkcja AdaptiZone umożliwia tymczasowe przekształcenie jednej lub obu komór zamrażarki w przestrzeń chłodziarki, dzięki czemu bez problemu pomieścimy wszystkie produkty.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
20
20
Więcej na temat
Jak sobie radzić z alergią w życiu codziennym? Poradnik alergika
Jak sobie radzić z alergią w życiu codziennym? Poradnik alergika
Co pyli na wiosnę? Okresy pylenia roślin
Co pyli na wiosnę? Okresy pylenia roślin
Jak odpowiednio przechowywać mięso w lodówce?
Jak odpowiednio przechowywać mięso w lodówce?
Orzeźwiające koktajle, które szybko przygotujesz we własnej kuchni
Orzeźwiające koktajle, które szybko przygotujesz we własnej kuchni
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Podagra (dna moczanowa) – co to jest? Przyczyny, badania, leczenie
Podagra (dna moczanowa) – co to jest? Przyczyny, badania, leczenie