Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak kupić dobre kabanosy? Co powinny zawierać i jak czytać etykiety?

Jak kupić dobre kabanosy? Co powinny zawierać i jak czytać etykiety?

Kabanosy na desce do krojenia

Fot. freelancer / Getty Images

Kabanosy to przekąska zdrowsza od batonika. Daleko im jednak do ideału, zwłaszcza, gdy nie wiemy, na co zwracać uwagę przy zakupie. Jak wybrać dobre kabanosy? I jak się je produkuje?

Zacznijmy od tego, że kabanosy to długie, cienkie baranie jelita wypełnione mięsem, które bardzo długo się suszy. Powinny być one wypełnione mięsem, a nie np. podrobami, tłuszczem czy soją. Wszystkie kabanosy, które nie są wieprzowe, na wstępnie możemy uznać za gorsze. Dlaczego? Prawdopodobnie będą miały więcej substancji smakowych, które mają zapewnić smak prawdziwego kabanosa, czyli de facto suszonego wieprzowego mięsa. Prawdziwy kabanos powinien trzaskać przy przełamywaniu i strzelać pod zębami.

Kabanosy powinny także odpowiednio wyglądać - być długie, cienkie, równomiernie pomarszczone, zagięte na wpół. Wszystkie, które są zakończone parówkowato lub zawinięte w supeł możemy uznać za kabanosy podrabiane. Dobre kabanosy można rozpoznać po kolorze. Zobaczcie na filmie, na co zwrócić uwagę:

Zobacz film: Jak rozpoznać po kolorze dobre kabanosy? Źródło: Wiem, co jem 

Kabanosy nie są dietetyczną przekąską. Mają sporo kalorii, a więc osoby na diecie powinny na nie uważać. Ile dokładnie mają kalorii? Jak wygląda proces ich produkcji? Zobaczycie to na filmie poniżej! Tymczasem zdradzimy Wam, że w wielu kabanosach znajdziemy azotyn sodu E250, który został uznany za substancję potencjalnie rakotwórczą. Nie powinien być podawany dzieciom poniżej roku życia. Maluchy nie powinny jeść kabanosów także z innych względów - suszone mięso trzeba dokładnie gryźć, tymczasem nie wszystkie dzieci opanowały świetnie tę umiejętność.

Polecamy: Co to są konserwanty? „Lista E” środków konserwujących żywność

Na dobrych kabanosach powinno być napisane, z jakiej ilości mięsa je wytworzona. Im więcej w nich mięsa tym lepiej. Podobnie z białkiem - powinno być go minimum 15 gramów. W kabanosach powinniśmy znaleźć pieprz lub naturalne przyprawy, w żadnym razie konserwanty (np. fosforany) czy sztuczne aromaty.

Zobacz film: Ile kalorii mają kabanosy? Czy są dietetyczne? Źródło: Wiem, co jem 

Kabanosy paczkowane będą miały więcej konserwantów niż te na wagę. Suszone kiełbaski powinno się przechowywać w pudełku plastikowym lub pergaminie czy folii aluminiowej. W foli sklepowej - takiej zwykłej - bardzo szybko pojawiają się rakotwórcze pleśnie. 

Czy warto kupować kabanosy z innego mięsa niż wieprzowe? Co z kabanosami drobiowymi? Tymi ze strusi, dzików czy nawet łososia? Na co zwracać uwagę i jak czytać etykiety produktów? Tego dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Kabanosy z łososia, indyka, strusia - czy warto je kupować? Źródło: Wiem, co jem 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Polecamy
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie Dzień Dobry TVN
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Test produktu. Jak nie dać się oszukać i kupić prawdziwe masło? 
Test produktu. Jak nie dać się oszukać i kupić prawdziwe masło?  TVN zdrowie
Biała kiełbasa – czy jest zdrowa?
Biała kiełbasa – czy jest zdrowa? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego