Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak jeść jajka, żeby zyskać jak najwięcej?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak jeść jajka, żeby zyskać jak najwięcej?

Zobacz film:W jakiej postaci jeść jajka? Źródło: 36,6.

Jajka można podawać na kilka sposób. Można z nich przygotować jajecznicę, ugotować na twardo lub na miękko. W której postaci są najzdrowsze?

Najzdrowsze są te jajka, które mają ścięte białko, a żółto zachowuje postać płyną. Dobrą opcją jest także jajko sadzone, jeśli przypilnujemy, żeby żółtko nie ścięło się zbyt mocno.

To samo tyczy się jajecznicy, jeśli żółtko będzie mocno ścięte tracimy aż 20 proc. wartości odżywczych. Niezbyt dobrym rozwiązaniem jest picie surowego jajka. Zdaniem niektórych osób, które „pracują głosem”, np. śpiewaków chroni ono gardło i głos. Ale to nie do końca prawda. Płynne białko zawiera w sobie związki, które utrudniają wchłanianie witaminy B7, czyli biotyny. Odpowiada ona m.in. za wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Jajka zawierają także cholesterol, którego nasz organizm potrzebuje. Nie trzeba się go bać, bo ten nie odkłada się w naszych tętnicach i nie wpływa na stężenie tego, który już krąży w organizmie. Blaszki miażdżycowe, czyli złogi cholesterolu, które zatykają naczynia krwionośne powstają z cholesterolu, który już mamy we krwi (za jego wytwarzanie odpowiada przede wszystkim wątroba).

A gdzie przechowywać jajka? Najlepszym dla nich miejscem będzie lodówka. Za nim jednak tam trafią dobrze jest je umyć. Najlepszym najszybszym sposobem będzie włożenie ich do durszlaka i zanurzenie w gorącej wodzie, można też przelać je gotowaną wodą.

Trzeba jednak pamiętać, że takie jajka można przechowywać w lodówce maksymalnie kilkanaście dni. Te nieumyte wytrzymają miesiąc. Trwałość jajek można wydłużyć układając je tępym końcem do góry. Dzięki temu, znajdująca się tam komora powietrza nie powiększa się, a tym samym jajko dłużej zachowuje świeżość.




Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
53
5
Polecamy
Jajka - czy rzeczywiście podnoszą cholesterol?
Ile jajek dziennie można jeść bez szkody dla zdrowia
Jajka - czy rzeczywiście podnoszą cholesterol? Ile jajek dziennie można jeść bez szkody dla zdrowia TVN zdrowie
Jajka – wartości odżywcze, właściwości, klasy, przygotowanie
Jajka – wartości odżywcze, właściwości, klasy, przygotowanie TVN zdrowie
Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach.
Dlaczego warto je jeść?
Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach. Dlaczego warto je jeść? Dzień Dobry TVN
Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe
Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Beta hCG – normy, wyniki
Beta hCG – normy, wyniki
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie