Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak jedzenie mięsa drobiowego wpływa na nasze zdrowie?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak jedzenie mięsa drobiowego wpływa na nasze zdrowie?

Kurczak

Fot: kobeza / gettyimages.com

Mięso drobiowe uznawane jest przez specjalistów za najlepsze i najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Jednak kiedy kupujemy kurczaka w supermarkecie nigdy nie mamy pewności skąd pochodzi ptactwo, w jakich warunkach żyło oraz czym było karmione. Co może się znajdować w takim mięsie?

To w jakich warunkach przebywało ptactwo oraz  jak obchodził się z nimi hodowca przekłada się przede wszystkim na wygląd mięsa oraz na to, jak będzie się ono zachowywało podczas obróbki. Kurczaki, które możemy kupić w supermarkecie czy innym dużym sklepie pochodzą zazwyczaj z dużych hodowli, gdzie są faszerowane sterydami. Dzięki temu są znacznie większe od „zwykłych" kurczaków. Dodatkowo takie ptaki dostają antybiotyki, które mają chronić je przed infekcjami.

Czym się różni kurczak zagrodowy od tzw. przemysłowego? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Kurczak zagrodowy czy przemysłowy? Który z nich jest zdrowszy? Źródło: Co nas truje?

Skąd tyle wody?

Ale to nie są jedyne sposoby hodowców i producentów drobiu, aby zwiększyć sprzedaż i zachęcić konsumenta do zakupu tego, a nie innego kurczaka. Drób – zanim trafi do sklepu – dostaje serię zastrzyków z roztworu soli kuchennej. Czemu mają służyć takie praktyki? Robi się to po to, aby zwiększyć objętość mięsa, nadać mu ładniejszego wyglądu i – co najważniejsze – zwiększyć jego masę, bo im cięższy kurczak, tym więcej za niego zapłacimy.

Jak producenci poprawiają wygląd mięsa? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Jak producenci poprawiają wygląd mięsa? Źródło: Co nas truje?

O tym, że kurczak został „podrasowany” można się przekonać podczas obróbki takiego mięsa. Położony na rozgrzanej patelni zacznie puszczać wodę i pryskać nią na wszystkie strony. Warto sobie zdawać sprawę, że podobne praktyki dotyczą nie tylko drobiu. Wstrzykiwanie jest na porządku dziennym i korzystają z tego praktycznie wszyscy producenci.

To nie jest obojętne dla zdrowia

Takie praktyki nie są obojętne dla naszego zdrowia. Najwięcej szkody wywołują przede wszystkim u dzieci. „Dodatkowa” porcja hormonów, którą dostają wraz z pożywieniem sprawia, że dojrzewanie zaczyna się znacznie szybciej. Jeszcze kilka lat temu dziewczynki osiągały dojrzałość płciową ok. 14. roku życia, obecnie w pełni dojrzałe są już 10-latki. 

Czy dieta może wywoływać zaburzenia hormonalne u dzieci? zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta

Zobacz film: Zaburzenia hormonalne u dzieci - czy winna jest dieta? Źródło: Co nas truje?

Zaburzenia hormonalne dotyczą także chłopców. Nadmiar kurczaków w diecie prowadzi do wzrostu stężenia estrogenów. Nadmiar żeńskiego hormonu płciowo sprawia, że u chłopców pojawia się ginekomastia, czyli rozrost gruczołów sutkowych. Szacuje się, że schorzenie może dotyczyć nawet połowy chłopców w okresie dojrzewania.

Ale nie tylko kurczaki mają negatywny wpływ na rozwój dziecka. Tak lubiane przez nie parówki również mogą szkodzić. W większości przypadków nie zawierają one ani grama mięsa. To, co producent nazwał mięsem oddzielonym mechanicznie, to w rzeczywistości kurze łapki, skóra z kurczaka czy kuper. Do tego wszystkiego trafia jeszcze cała masa konserwantów i ulepszaczy smaku.

Zobacz nas i przekonaj się z czego robi się parówki

Zobacz film: Co tak naprawdę znajduje się w parówkach? Źródło: co nas truje?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Polecamy
Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe i jak wybrać to najlepsze?
Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe i jak wybrać to najlepsze? TVN zdrowie
Drób uchodzi za najzdrowsze mięso.
Czy warto po nie sięgać?
Drób uchodzi za najzdrowsze mięso. Czy warto po nie sięgać? TVN zdrowie
Jak ocenić jakość mięsa?
Po kolorze czy zapachu?
Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu? Dzień Dobry TVN
Kurczak po japońsku – przepis na niecodzienny obiad
Kurczak po japońsku – przepis na niecodzienny obiad Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Energooszczędne AGD. Jak wybrać sprzęt, który spełni oczekiwania i nie nadwyręży domowego budżetu?
Energooszczędne AGD. Jak wybrać sprzęt, który spełni oczekiwania i nie nadwyręży domowego budżetu? Materiał sponsorowany
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie bakterie mogą żerować w lodówce i jak się ich pozbyć?
Jakie bakterie mogą żerować w lodówce i jak się ich pozbyć? Materiał sponsorowany