Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak jedzenie mięsa drobiowego wpływa na nasze zdrowie?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak jedzenie mięsa drobiowego wpływa na nasze zdrowie?

Kurczak

Fot: kobeza / gettyimages.com

Mięso drobiowe uznawane jest przez specjalistów za najlepsze i najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Jednak kiedy kupujemy kurczaka w supermarkecie nigdy nie mamy pewności skąd pochodzi ptactwo, w jakich warunkach żyło oraz czym było karmione. Co może się znajdować w takim mięsie?

To w jakich warunkach przebywało ptactwo oraz  jak obchodził się z nimi hodowca przekłada się przede wszystkim na wygląd mięsa oraz na to, jak będzie się ono zachowywało podczas obróbki. Kurczaki, które możemy kupić w supermarkecie czy innym dużym sklepie pochodzą zazwyczaj z dużych hodowli, gdzie są faszerowane sterydami. Dzięki temu są znacznie większe od „zwykłych" kurczaków. Dodatkowo takie ptaki dostają antybiotyki, które mają chronić je przed infekcjami.

Czym się różni kurczak zagrodowy od tzw. przemysłowego? Dowiesz się tego z naszego filmu

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Zobacz film: Kurczak zagrodowy czy przemysłowy? Który z nich jest zdrowszy? Źródło: Co nas truje?

Skąd tyle wody?

Ale to nie są jedyne sposoby hodowców i producentów drobiu, aby zwiększyć sprzedaż i zachęcić konsumenta do zakupu tego, a nie innego kurczaka. Drób – zanim trafi do sklepu – dostaje serię zastrzyków z roztworu soli kuchennej. Czemu mają służyć takie praktyki? Robi się to po to, aby zwiększyć objętość mięsa, nadać mu ładniejszego wyglądu i – co najważniejsze – zwiększyć jego masę, bo im cięższy kurczak, tym więcej za niego zapłacimy.

Jak producenci poprawiają wygląd mięsa? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Jak producenci poprawiają wygląd mięsa? Źródło: Co nas truje?

O tym, że kurczak został „podrasowany” można się przekonać podczas obróbki takiego mięsa. Położony na rozgrzanej patelni zacznie puszczać wodę i pryskać nią na wszystkie strony. Warto sobie zdawać sprawę, że podobne praktyki dotyczą nie tylko drobiu. Wstrzykiwanie jest na porządku dziennym i korzystają z tego praktycznie wszyscy producenci.

To nie jest obojętne dla zdrowia

Takie praktyki nie są obojętne dla naszego zdrowia. Najwięcej szkody wywołują przede wszystkim u dzieci. „Dodatkowa” porcja hormonów, którą dostają wraz z pożywieniem sprawia, że dojrzewanie zaczyna się znacznie szybciej. Jeszcze kilka lat temu dziewczynki osiągały dojrzałość płciową ok. 14. roku życia, obecnie w pełni dojrzałe są już 10-latki. 

Czy dieta może wywoływać zaburzenia hormonalne u dzieci? zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta

Zobacz film: Zaburzenia hormonalne u dzieci - czy winna jest dieta? Źródło: Co nas truje?

Zaburzenia hormonalne dotyczą także chłopców. Nadmiar kurczaków w diecie prowadzi do wzrostu stężenia estrogenów. Nadmiar żeńskiego hormonu płciowo sprawia, że u chłopców pojawia się ginekomastia, czyli rozrost gruczołów sutkowych. Szacuje się, że schorzenie może dotyczyć nawet połowy chłopców w okresie dojrzewania.

Ale nie tylko kurczaki mają negatywny wpływ na rozwój dziecka. Tak lubiane przez nie parówki również mogą szkodzić. W większości przypadków nie zawierają one ani grama mięsa. To, co producent nazwał mięsem oddzielonym mechanicznie, to w rzeczywistości kurze łapki, skóra z kurczaka czy kuper. Do tego wszystkiego trafia jeszcze cała masa konserwantów i ulepszaczy smaku.

Zobacz nas i przekonaj się z czego robi się parówki

Zobacz film: Co tak naprawdę znajduje się w parówkach? Źródło: co nas truje?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
1
Polecamy
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa?
Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje? TVN zdrowie
Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe i jak wybrać to najlepsze?
Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe i jak wybrać to najlepsze? TVN zdrowie
Jak ocenić jakość mięsa?
Po kolorze czy zapachu?
Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu? Dzień Dobry TVN
Schab po szwajcarsku – klasyka w naszej kuchni
Schab po szwajcarsku – klasyka w naszej kuchni Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?