Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak jedzenie mięsa drobiowego wpływa na nasze zdrowie?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak jedzenie mięsa drobiowego wpływa na nasze zdrowie?

Kurczak

Fot: kobeza / gettyimages.com

Mięso drobiowe uznawane jest przez specjalistów za najlepsze i najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Jednak kiedy kupujemy kurczaka w supermarkecie nigdy nie mamy pewności skąd pochodzi ptactwo, w jakich warunkach żyło oraz czym było karmione. Co może się znajdować w takim mięsie?

To w jakich warunkach przebywało ptactwo oraz  jak obchodził się z nimi hodowca przekłada się przede wszystkim na wygląd mięsa oraz na to, jak będzie się ono zachowywało podczas obróbki. Kurczaki, które możemy kupić w supermarkecie czy innym dużym sklepie pochodzą zazwyczaj z dużych hodowli, gdzie są faszerowane sterydami. Dzięki temu są znacznie większe od „zwykłych" kurczaków. Dodatkowo takie ptaki dostają antybiotyki, które mają chronić je przed infekcjami.

Czym się różni kurczak zagrodowy od tzw. przemysłowego? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Kurczak zagrodowy czy przemysłowy? Który z nich jest zdrowszy? Źródło: Co nas truje?

Skąd tyle wody?

Ale to nie są jedyne sposoby hodowców i producentów drobiu, aby zwiększyć sprzedaż i zachęcić konsumenta do zakupu tego, a nie innego kurczaka. Drób – zanim trafi do sklepu – dostaje serię zastrzyków z roztworu soli kuchennej. Czemu mają służyć takie praktyki? Robi się to po to, aby zwiększyć objętość mięsa, nadać mu ładniejszego wyglądu i – co najważniejsze – zwiększyć jego masę, bo im cięższy kurczak, tym więcej za niego zapłacimy.

Jak producenci poprawiają wygląd mięsa? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Jak producenci poprawiają wygląd mięsa? Źródło: Co nas truje?

O tym, że kurczak został „podrasowany” można się przekonać podczas obróbki takiego mięsa. Położony na rozgrzanej patelni zacznie puszczać wodę i pryskać nią na wszystkie strony. Warto sobie zdawać sprawę, że podobne praktyki dotyczą nie tylko drobiu. Wstrzykiwanie jest na porządku dziennym i korzystają z tego praktycznie wszyscy producenci.

To nie jest obojętne dla zdrowia

Takie praktyki nie są obojętne dla naszego zdrowia. Najwięcej szkody wywołują przede wszystkim u dzieci. „Dodatkowa” porcja hormonów, którą dostają wraz z pożywieniem sprawia, że dojrzewanie zaczyna się znacznie szybciej. Jeszcze kilka lat temu dziewczynki osiągały dojrzałość płciową ok. 14. roku życia, obecnie w pełni dojrzałe są już 10-latki. 

Czy dieta może wywoływać zaburzenia hormonalne u dzieci? zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta

Zobacz film: Zaburzenia hormonalne u dzieci - czy winna jest dieta? Źródło: Co nas truje?

Zaburzenia hormonalne dotyczą także chłopców. Nadmiar kurczaków w diecie prowadzi do wzrostu stężenia estrogenów. Nadmiar żeńskiego hormonu płciowo sprawia, że u chłopców pojawia się ginekomastia, czyli rozrost gruczołów sutkowych. Szacuje się, że schorzenie może dotyczyć nawet połowy chłopców w okresie dojrzewania.

Ale nie tylko kurczaki mają negatywny wpływ na rozwój dziecka. Tak lubiane przez nie parówki również mogą szkodzić. W większości przypadków nie zawierają one ani grama mięsa. To, co producent nazwał mięsem oddzielonym mechanicznie, to w rzeczywistości kurze łapki, skóra z kurczaka czy kuper. Do tego wszystkiego trafia jeszcze cała masa konserwantów i ulepszaczy smaku.

Zobacz nas i przekonaj się z czego robi się parówki

Zobacz film: Co tak naprawdę znajduje się w parówkach? Źródło: co nas truje?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
1
Polecamy
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie? 
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie?  Dzień Dobry TVN
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa?
Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje? TVN zdrowie
Drób uchodzi za najzdrowsze mięso.
Czy warto po nie sięgać?
Drób uchodzi za najzdrowsze mięso. Czy warto po nie sięgać? TVN zdrowie
Jak ocenić jakość mięsa?
Po kolorze czy zapachu?
Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia