Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?

Kobieta czyta etykietę

Obradovic/getty images

Najlepiej, gdy etykieta jest jak najkrótsza. Oznacza to wówczas, że w wybranym przez nas produkt jest mało przetworzony. Etykiety zawierają nie tylko dane o podaży energetycznej, ale dostarczają też wielu innych cennych informacji. A dzięki ich odpowiedniemu weryfikowaniu można właściwie i świadomie komponować dietę i dbać o swój stan zdrowia.

Podaż energetyczna, makroskładniki, a więc białka, tłuszcze, węglowodany. Ważne jest również to, by wiedzieć, jakie substancje konserwujące zostały dodane do produktu, a także czy zawierają alergeny pokarmowe. Dowiedz się, jak rozszyfrować etykietę produktu.

Jak rozszyfrować skład?

Czy wiesz, że kolejność wymienionych w składzie surowców wynika z ich zawartości? Na pierwszym miejscu odczytamy bowiem składnik, który przeważa w produkcie. Jeżeli sięgnąłeś np. po smakowy jogurt, sprawdź, czy na pierwszym miejscu są owoce, a na której pozycji znajduje się cukier. Jeżeli znajduje się on na jednej z trzech pierwszych pozycji, wiedz, że w składzie wybranego produkty jest go bardzo dużo.

Wartość energetyczna

Z tabeli, którą znajdziemy na etykiecie produkty możemy odczytać, jaką wartość energetyczną ma dany produkt, a więc ile dostarczy nam energii (kJ i kcal). Zazwyczaj producenci wartość odżywczą produktu podają w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml. Oprócz podaży energetycznej z etykiety produktu dowiemy się także o zawartości tłuszczu, białka czy węglowodanów. Oznaczenie RWS oznacza z kolei referencyjne procentowe zapotrzebowanie na jakąś substancję, którą pokrywa dany produkt.

Polepszacze smaku

Najlepiej, by wybierany przez nas produkt w ogóle nie miał w swoim składzie substancji dodatkowych takich jak: barwniki, konserwanty czy środki zagęszczające. Producenci mają obowiązek wymienić wszystkie dodatki do żywności jakie zostały użyte w czasie jego produkcji oraz poinformować o ewentualnych działaniach niepożądanych.

Alergeny

Producent ma obowiązek wymienić wszystkie składniki, które mogą wywołać niepożądane reakcje alergiczne. Powinny być one wyszczególnione np. przez pogrubienie, podkreślenie lub inny kolor czcionki.

Data ważności i spożycia

Na każdej etykiecie powinna być informacja nie tylko o dacie przydatności, ale również o warunkach przechowywania produktu i sposobie jego spożycia. Zalecenia te są gwarantem świeżości danego produktu.

Zobacz film: Śmietana a śmietanka - etykieta, skład

źródło: wiem, co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
5
Polecamy
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy?
O czym świadczą certyfikaty jakości?
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości? Dzień Dobry TVN
Jak czytać skład kosmetyków naturalnych?
Jak czytać skład kosmetyków naturalnych? Dzień Dobry TVN
Jak kupować mądrze i zdrowo?
Krótki poradnik
Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik TVN zdrowie
Zobacz, co w swoim składzie mają słone przekąski
Zobacz, co w swoim składzie mają słone przekąski TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
O czym może świadczyć powiększony jajnik?
O czym może świadczyć powiększony jajnik?
Jak wyrwać zęba mleczaka żeby nie bolało? Praktyczne informacje
Jak wyrwać zęba mleczaka żeby nie bolało? Praktyczne informacje
Gdzie zachodzi oddychanie tlenowe? Jakie ma etapy?
Gdzie zachodzi oddychanie tlenowe? Jakie ma etapy?
Jak powstaje tętniak serca? Objawy, leczenie, rokowania
Jak powstaje tętniak serca? Objawy, leczenie, rokowania
Czerwony ryż i jego właściwości. Czy fermentowany czerwony ryż jest zdrowszy?
Czerwony ryż i jego właściwości. Czy fermentowany czerwony ryż jest zdrowszy?
Zatrucie nikotyną – objawy. Pierwsza pomoc przy zatruciu
Zatrucie nikotyną – objawy. Pierwsza pomoc przy zatruciu