Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?

Kobieta czyta etykietę

Obradovic/getty images

Najlepiej, gdy etykieta jest jak najkrótsza. Oznacza to wówczas, że w wybranym przez nas produkt jest mało przetworzony. Etykiety zawierają nie tylko dane o podaży energetycznej, ale dostarczają też wielu innych cennych informacji. A dzięki ich odpowiedniemu weryfikowaniu można właściwie i świadomie komponować dietę i dbać o swój stan zdrowia.

Podaż energetyczna, makroskładniki, a więc białka, tłuszcze, węglowodany. Ważne jest również to, by wiedzieć, jakie substancje konserwujące zostały dodane do produktu, a także czy zawierają alergeny pokarmowe. Dowiedz się, jak rozszyfrować etykietę produktu.

Jak rozszyfrować skład?

Czy wiesz, że kolejność wymienionych w składzie surowców wynika z ich zawartości? Na pierwszym miejscu odczytamy bowiem składnik, który przeważa w produkcie. Jeżeli sięgnąłeś np. po smakowy jogurt, sprawdź, czy na pierwszym miejscu są owoce, a na której pozycji znajduje się cukier. Jeżeli znajduje się on na jednej z trzech pierwszych pozycji, wiedz, że w składzie wybranego produkty jest go bardzo dużo.

Wartość energetyczna

Z tabeli, którą znajdziemy na etykiecie produkty możemy odczytać, jaką wartość energetyczną ma dany produkt, a więc ile dostarczy nam energii (kJ i kcal). Zazwyczaj producenci wartość odżywczą produktu podają w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml. Oprócz podaży energetycznej z etykiety produktu dowiemy się także o zawartości tłuszczu, białka czy węglowodanów. Oznaczenie RWS oznacza z kolei referencyjne procentowe zapotrzebowanie na jakąś substancję, którą pokrywa dany produkt.

Polepszacze smaku

Najlepiej, by wybierany przez nas produkt w ogóle nie miał w swoim składzie substancji dodatkowych takich jak: barwniki, konserwanty czy środki zagęszczające. Producenci mają obowiązek wymienić wszystkie dodatki do żywności jakie zostały użyte w czasie jego produkcji oraz poinformować o ewentualnych działaniach niepożądanych.

Alergeny

Producent ma obowiązek wymienić wszystkie składniki, które mogą wywołać niepożądane reakcje alergiczne. Powinny być one wyszczególnione np. przez pogrubienie, podkreślenie lub inny kolor czcionki.

Data ważności i spożycia

Na każdej etykiecie powinna być informacja nie tylko o dacie przydatności, ale również o warunkach przechowywania produktu i sposobie jego spożycia. Zalecenia te są gwarantem świeżości danego produktu.

Zobacz film: Śmietana a śmietanka - etykieta, skład

źródło: wiem, co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
5
Polecamy
Jak czytać skład kosmetyków naturalnych?
Jak czytać skład kosmetyków naturalnych? Dzień Dobry TVN
Dodatki do żywności.
Dlaczego lepiej unikać produktów z dodatkiem „E”? 
Dodatki do żywności. Dlaczego lepiej unikać produktów z dodatkiem „E”?  Dzień Dobry TVN
Jak kupować mądrze i zdrowo?
Krótki poradnik
Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik TVN zdrowie
Dobra wędlina, czyli jaka?
Dobra wędlina, czyli jaka? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie