Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak korzystać z mikrofalówki żeby było to zdrowe?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak korzystać z mikrofalówki żeby było to zdrowe?

chleb

Fot. csh3d / Getty Images

Korzystanie z mikrofalówki obrosło przez lata w wiele mitów - m. in. w takie, że jedzenie traci wszystkie właściwości odżywcze, a mikrofale powodują, że routery wi-fi wariują. Jakie są fakty? Jak korzystać z kuchenki mikrofalowej, żeby nam nie szkodziła?

Kuchenka mikrofalowa - wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej funkcjonowania w kuchni. nadaje się do wszystkiego - gotowania, podgrzewania, a nawet grillowania. Pytanie tylko czy jest zdrowa? I właściwie jak korzystać z jej mocy?

Kuchenka mikrofalowa podczas podgrzewania wykorzystuje fale elektromagnetyczne, które wprawiają w drgania cząsteczki wody obecne w potrawie. W ten sposób przekazują im energię i podgrzewają danie. Oznacza to, że jedzenie wkładane do mikrofalówki musi zawierać wodę - w przeciwnym razie będzie zimne i suche. Fale kuchenki mikrofalowej przenikają na głębokość ok. 5 cm, dlatego może okazać się, że jak włożymy wielki i gruby kawałek mięsa będzie zimny w środku po wyjęciu. Dlatego do mikrofalówki zaleca się wkładać mniejsze kawałki.

Dopasuj moc

Dzisiejsze kuchenki mikrofalowe mają możliwość dopasowania mocy do wielkości potrawy. Lepiej ustawić mniejszą moc i później dogrzać potrawę niż doprowadzić do jej spalenia.

Uwaga! Nie wkładaj do mikrofali oleju - nie smaruj nim potraw! Olej może osiągnąć w kuchence bardzo wysoką temperaturę i zapalić się. 

Kolejną bardzo ważną zasadą korzystania z kuchenki mikrofalowej jest to, że nie można jej włączać pustej. Najlepiej, aby w środku stał kubek z wodą - wtedy woda zawsze pochłonie mikrofale w razie przypadkowego uruchomienia kuchenki.

Czy można gotować w kuchence mikrofalowej?

Tak - można. Do kuchenek mikrofalowych można wkładać potrawy mrożone - np. warzywa, ryby i przygotowywać je bez przeszkód do momentu spożycia. Nowoczesne kuchenki mają często funkcję grilla i piekarnika, która umożliwia opiekanie potraw, ale uwaga - popularna mikrofalówka nie nadaje się do pieczenia ciast - nie zrobimy w niej bezy.

Bardzo ważna jest odpowiednia pielęgnacja posiadanej kuchenki. Należy ją sprzątać, a, jak już wspomniani, potrawy przykrywać, aby jedzenie nie brudziło środka kuchenki. 

Jakie naczynia można wkładać?

Do kuchenki nie można wkładać naczyń metalowych lub zawierających elementy metalowe np. ozdoby, uchwyty itp. Obecność metalu w kuchence powoduje niebezpieczne wyładowania, które możemy zaobserwować gołym okiem. 

Najlepiej używać szklanych pojemników i to okrągłych! W nich potrawa podgrzeje się równomiernie - w rogach pojemników prostokątnych może dojść do przypalenia jedzenia. 

Uwaga! Dobrze jest przykrywać jedzenie wkładane do mikrofalówki.

A co z jedzeniem dla dzieci?

Nie zaleca się podgrzewania w kuchence mikrofalowej butelek z mlekiem dla niemowląt. Może ono utracić cenne składniki, istnieje także ryzyko poparzenia - butelka będzie zimna, w środku płyn bardzo gorący, a rodzić nie sprawdzi tego... Jednak mikrofalówka świetnie nadaje się do sterylizacji butelek, laktatorów, itp. akcesoriów dla niemowląt.

Jaką mikrofalówkę wybrać?

Szczególnie polecane są kuchenki mikrofalowe marki Sharp. Większość z nich jest wyposażona w funkcję grilla oraz piekarnika, w którym można piec, jak w normalnym! Funkcja Grilla kwarcowego używana w kuchenkach Sharp sprawia, że dzięki zastosowaniu naprawdę gorących i sprawnych energetycznie lamp kwarcowych, żywność można odgrzewać szybko i bezpiecznie, pamiętając równocześnie o tym, że lampy podlegają samooczyszczaniu. Z kolei Auto Defrost to automatyczny program przeznaczony do rozmrażania potraw i dostosowanie czasu i mocy do wagi produktu. Czas rozmrażania można ustawiać także ręcznie.

Jakie kuchenki Sharp wybrać?

Każda kuchenka warta jest uwagi. Skupmy się przez chwilę na wielofunkcyjnej kuchence mikrofalowej 4w1 R822STWE o pojemności 25 litrów, która została wyposażona w funkcje Grilla kwarcowego, Blokadę rodzicielską, Timer kuchenny, 11 poziomów mocy mikrofal można ustawiać w 3-etapowych procesach gotowania, Auto Defrost. Kuchenka Sharp może także piec, tak jak konwencjonalny piekarnik.

Kuchenka mikrofalowa z grillem i prostokątną tacą typu „Flat Tray” o pojemności 23 litrów R760S to nowoczesne rozwiązanie sprawiające, że w mikrofali jest więcej miejsca! Konstrukcja Płaska taca polega na tym, że kuchenka nie posiada obrotowego dna  - dzięki temu z łatwością dostosowuje się małych i dużych naczyń oraz jest bardzo łatwa w czyszczeniu. Poza tym kuchenka posiada funkcje Grilla kwarcowego, Blokadę rodzicielską, Timer kuchenny, 11 poziomów mocy mikrofal można ustawiać w 3-etapowych procesach gotowania, Auto Defrost oraz Program jednominutowy!

Warto dodać, że Sharp produkuje także kuchenki mikrofalowe przeznaczone do mniejszych i większych punktów gastronomicznych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
106
30
Polecamy
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce? Dzień Dobry TVN
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Gotowanie dla rodziny – jak ugotować dla 15 osób
Gotowanie dla rodziny – jak ugotować dla 15 osób TVN zdrowie
Plusy i minusy gotowania na płycie. Jaką płytę wybrać?
Plusy i minusy gotowania na płycie. Jaką płytę wybrać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie