Czytasz: Imbir – właściwości i zastosowanie. Jakie są jego efekty działania?

Imbir – właściwości i zastosowanie. Jakie są jego efekty działania?

Korzenie oraz miseczka ze startym imbirem

Fot: pilipphoto / fotolia.com

Imbir jest rośliną, która posiada ponad 140 gatunków. Najbardziej popularną odmianą w Europie jest imbir lekarski, który jest nie tylko wykorzystywany jako przyprawa do różnego rodzaju potraw, ale ma również właściwości lecznicze i odchudzające.

Herbata z imbirem, woda z imbirem czy imbir z miodem - tego typu napoje własnej produkcji cieszą się sporym zainteresowaniem wśród osób, które cenią domowe metody leczenia i zapobiegania chorobom. Wprawdzie imbir wciąż sporej liczbie osób kojarzy się tylko jako przyprawa dodawana do potraw czy grzanego piwa, ale możliwości jego wykorzystywania jest znacznie więcej.

Imbir: właściwości lecznicze i przeciwwskazania

W skład imbiru wchodzi wiele substancji, takich jak: olejek eteryczny, gingerol czy zinferon, dzięki czemu ma on szereg właściwości leczniczych. Imbir jest pomocy m.in. w przypadku:

  • przeziębień (dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym skutecznie wspomaga leczenie farmakologiczne),
  • schorzeń stawów (imbir w formie olejku może być stosowany podczas masażu, zmniejsza bóle stawowe),
  • mdłości, również tych spowodowanych chorobą lokomocyjną,
  • bóli miesiączkowych (imbir dodawany do jedzenia pomaga zmniejszyć bóle spowodowane okresem),
  • obrzęków (olejek eteryczny zawarty w imbirze działa moczopędnie, co pomaga zmniejszyć obrzęki m.in. nóg),
  • migreny,
  • problemów z koncentracją (regularnie stosowany imbir poprawia ukrwienie mózgu, wspomagając tym samym jego pracę),
  • problemów z trawieniem (wspomaga wydzielanie śliny i soku żołądkowego, jest pomocny w przypadku bóli brzucha oraz wzdęć),
  • nieświeżego oddechu (bakteriobójcze i przeciwgrzybicze działanie imbiru korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej),
  • problemów z krążeniem (poprawia krążenie krwi w organizmie).

Regularne stosowanie imbiru może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Należy jednak pamiętać, że ma ono działanie wspomagające leczenie i nie należy leczyć schorzeń tylko poprzez stosowanie tej rośliny. W każdym przypadku chorobowym konieczna jest wizyta u lekarza, który dobierze odpowiedni sposób leczenia. Konsultacja lekarska przed stosowaniem imbiru jest również wskazana u kobiet w ciąży.

Jaki imbir: marynowany, korzeń czy w proszku?

W sklepach najczęściej można znaleźć imbir w trzech postaciach: marynowany, korzeń i mielony, czyli w postaci proszku. Warto wiedzieć, że każda z nich ma swoje zastosowanie. Jeżeli chodzi o imbir marynowany, to doskonale sprawdza się jako dodatek do dań kuchni orientalnej, m.in. sushi. Można stosować go również jako przyprawę do innych potraw, w zależności od upodobań smakowych. Również imbir mielony najlepiej sprawdza się w kuchni. Taka forma przyprawy pasuje do różnego rodzaju sosów, ciast i ciasteczek czy pieczonych owoców. Stosując imbir mielony, należy pamiętać, że jego aromat jest bardzo intensywny i dlatego nie powinno używać się go w dużych ilościach.

Dużą popularnością, szczególnie u osób z przeziębieniami oraz chcących się odchudzić, cieszy się korzeń imbiru. Świeża postać tej rośliny ma najlepsze działanie i dzięki regularnemu korzystaniu z jej dobroczynnych składników można szybko osiągnąć zadowalające efekty. Podobnie jak w przypadku imbiru w postaci mielonej i marynowanej, korzeń może stanowić dodatek do potraw. Częściej jest jednak wykorzystywany jako środek wspomagający leczenie.

W przypadku przeziębień najlepiej jest dodawać świeży imbir do herbaty. Najwięcej właściwości daje korzeń obrany ze skórki, pokrojony i dodany do gorącej herbaty. Z uwagi na ostry i intensywny smak (świeży imbir jest ostrzejszy aniżeli ten w formie mielonej) należy stosować go z umiarem. Zwłaszcza w przypadku osób, które nie przepadają za jego smakiem. Dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym, świeży imbir dobrze sprawdza się jako środek na ból gardła. Obrany i pokrojony w niewielkie kawałki można stosować jako formę naturalnej tabletki do ssania.

Imbir: przepisy na zdrowe koktajle

Aromat imbiru stanowi świetny dodatek do wielu napojów. Prócz tradycyjnych herbat rozgrzewających na przeziębienie czy zwykłej wody z imbirem na odchudzenie można pokusić się o robienie zdrowych napojów i koktajli. Poleca się je szczególnie osobom będącym na diecie. Świeży imbir stanowi doskonały dodatek do takich owoców i warzyw, jak:

To Cię zainteresuje

Kwas askorbinowy – dawkowanie, występowanie, właściwości  Olej MCT i tłuszcze MCT – co to takiego? Pochodzenie, właściwości i zastosowanie Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
  • ananas,
  • cytryna,
  • szpinak,
  • ogórek,
  • pietruszka,
  • jarmuż,
  • banan,
  • kiwi.

Przygotowanie pożywnego i zdrowego koktajlu z imbirem zazwyczaj jest proste i szybkie. Smakowity koktajl na bazie ananasa przygotowuje się w kilka minut. Pokrojonego w kostki ananasa należy wrzucić do blendera, dolać sok wyciśnięty z 1 cytryny, około 2-3 łyżek miodu, kilka kostek lodu oraz szczyptę mielonego imbiru lub niewielki plasterek świeżego. Wszystko razem należy blendować do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. 

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Dieta Cambridge - zasady, efekty, jadłospis i przepisy
Pomelo – właściwości i wartości odżywcze owocu
Zaburzenia odżywiania – występowanie u dzieci. Jak wykonywać testy i wprowadzać leczenie oraz terapię?
Olej z pestek malin – jakie ma właściwości, jak stosować go na twarz, włosy i całe ciało
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować stan zdrowia?
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie