Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ile cukru dziennie może zjeść dziecko, a ile osoba dorosła?
menu
Polub nas na Facebooku

Ile cukru dziennie może zjeść dziecko, a ile osoba dorosła?

kostki cukru na niebieskim tle, obok leży łyżeczka

Fot. Fascinadora / gettyimages.com

Odpowiedź eksperta: WHO zaleca zmniejszenie spożycia cukrów wolnych przez całe życie zarówno u dorosłych, jak i u dzieci poniżej 10% kaloryczności diety. WHO sugeruje dalsze zmniejszenie spożycia cukrów wolnych poniżej 5% kaloryczności diety.

Na pytanie odpowiedziała mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia. Odpowiedź została skonsultowana z prof. dr hab. Krzysztofem Krygierem, profesorem zwyczajnym, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, związanym z SGGW w Warszawie.

Kolejne pytania

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu cukru?

Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?

Jakie produkty mogą zastąpić biały cukier?

Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
205
18
Polecamy
Cukier brązowy trzcinowy i buraczany – właściwości i różnice
Cukier brązowy trzcinowy i buraczany – właściwości i różnice TVN zdrowie
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
W jakich produktach jest najwięcej cukru? TVN zdrowie
Milionerzy:
Ile budynków tworzyło kompleks World Trade Center?
Pytanie, które kosztowało dwa koła ratunkowe
Milionerzy: Ile budynków tworzyło kompleks World Trade Center? Pytanie, które kosztowało dwa koła ratunkowe Dzień Dobry TVN
W Milionerach padło pytanie o chorobę łokcia.
Czy potrafisz wskazać prawidłową odpowiedź?
W Milionerach padło pytanie o chorobę łokcia. Czy potrafisz wskazać prawidłową odpowiedź? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach