Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta w chorobie wrzodowej – produkty wskazane i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis

Dieta w chorobie wrzodowej – produkty wskazane i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: drubig-photo / fotolia.com

Dieta wrzodowa jest elementem wspomagającym leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jej jadłospis składa się z 5-7 posiłków, które powinny być lekkie i małe objętościowo. Wskazane jest jedzenie potraw gotowanych w wodzie lub na parze, rozdrobnionych, przetartych i zmiksowanych.

W leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy bardzo dużą rolę odgrywa sposób odżywiania się. Dieta wrzodowa powinna być łatwostrawna, aby nie obciążać zmienionych chorobowo narządów. Z jadłospisu eliminuje się wszystkie produkty i potrawy, które nasilają wydzielanie soku żołądkowego.

Dieta wrzodowa – zasady

Dieta wrzodowa jest niezbędnym elementem leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jej celem jest zmniejszenie dolegliwości towarzyszących schorzeniu, takich jak: silne bóle brzucha, zgaga, nudności oraz wymioty. Dieta wrzodowa jest dietą łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Nadmiar kwasów żołądkowych, określanych nadkwasotą jest częstą przyczyną powstawania choroby wrzodowej. 

Jedną z podstawowych zasad w diecie wrzodowej jest regularność posiłków. Dzienny jadłospis w diecie wrzodowej powinien składać się 5-7 lekkostrawnych posiłków o małej objętości. Jedzenie dużej ilości pożywienia powoduje, że dłużej zalega ono w żołądku, co sprzyja zwiększeniu wydzielania soków trawiennych. W konsekwencji dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej żołądka i zaostrzenia objawów choroby. 

W diecie wrzodowej ogranicza się ilość błonnika pokarmowego, który może działać drażniąco na zmienione chorobowo narządy. Przeciwwskazanymi metodami przyrządzania potraw są: smażenie, panierowanie, duszenie ze wcześniejszym obsmażaniem, pieczenie z dodatkiem tłuszczu. Dozwolone są natomiast: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie oraz duszenie bez obsmażania. Zaleca się, by potrawy były rozdrobnione, zmiksowane lub przetarte. Wskazanymi posiłkami w diecie wrzodowej są: przecierane zupy, puree ziemniaczane, gotowane i przecierane owoce oraz warzywa, kisiele, galaretki owocowe, budynie, twarożek. W żywieniu osób z chorobą wrzodową istotna jest temperatura spożywanych posiłków. Nie powinny być one zbyt gorące ani zbyt zimne. Skrajne temperatury prowadzą do przekrwienia błony śluzowej żołądka, co skutkuje nasileniem objawów choroby.

Co można jeść, czyli produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie wrzodowej

Najważniejszymi zasadami w diecie wrzodowej jest ograniczenie błonnika pokarmowego oraz produktów przyczyniających się do zwiększenia wydzielania soku żołądkowego. Przeciwwskazane są potrawy tłuste, kwaśne, pikantne, marynowane. Z jadłospisu eliminuje się produkty wzdymające, takie jak: suche nasiona roślin strączkowych (fasola, bób, groch, soczewica) oraz warzywa kapustne. Niedozwolone jest jedzenie niektórych potraw mącznych, m.in. naleśników, klusków kładzionych. W diecie wrzodowej należy unikać esencjonalnych wywarów warzywnych i mięsnych oraz zup zaprawianych zasmażkami i kwaśną śmietaną. Całkowicie należy wyeliminować kawę, czarną herbatę, napoje gazowane i alkoholowe. 

Do produktów przeciwwskazanych w diecie wrzodowej zalicza się również:

  • produkty zbożowe, takie jak: pieczywo świeże, razowe i żytnie, gruboziarniste kasze (np. gryczana, pęczak), grube i ciemne makarony, ryż brązowy, płatki owsiane, otręby pszenne,
  • sery żółte i topione, zsiadłe mleko, sery pleśniowe, jogurty, kefiry,
  • jaja gotowane na twardo oraz smażone,
  • tłuste rodzaje mięs i wędlin: wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, dziczyzna, podroby,
  • ryby tłuste i wędzone: makrela, śledź, tuńczyk, sardynki, łosoś,
  • konserwy mięsne i rybne,
  • wszystkie warzywa w postaci surowej, w szczególności: papryka, cebula, ogórki, rzodkiew, szczaw,
  • wszystkie owoce surowe i nieobrane, owoce suszone,
  • cukier i słodycze: kakao, czekolada, chałwa, ciasta z kremami i bitą śmietaną, desery ze świeżymi owocami.

W diecie wrzodowej powinny dominować potrawy gotowane, rozdrobnione, przecierane i zmiksowane. Produktami wskazanymi są:

  • produkty zbożowe, takie jak: pieczywo pszenne, czerstwe namaczane w mleku, drobne makarony, biały ryż, drobnoziarniste kasze (np. manna, jaglana, jęczmienna),
  • twarożki, serek homogenizowany,
  • jaja gotowane na miękko, jajecznica na parze,
  • chude mięsa i wędliny: cielęcina, kurczak, indyk, królik,
  • chude ryby: dorsz, sandacz, sola, mintaj, pstrąg,
  • warzywa (obrane, gotowane, rozdrobnione): marchew, szpinak, dynia, pomidory, młoda fasolka szparagowa, buraki, kalafior,
  • owoce (obrane, gotowane, przetarte): banany, jabłka, truskawki, brzoskwinie, morele, maliny,
  • desery: galaretki owocowe, musy owocowe i owocowo – mleczne, biszkopty, domowe kompoty, ciasto drożdżowe.

W diecie wrzodowej ważne jest przyjmowanie około 2-2,5 litra płynów dziennie. Wskazane są herbatki ziołowe i owocowe, herbata zielona, kawa zbożowa z dodatkiem mleka, niegazowana woda mineralna oraz rozcieńczone soki owocowe i warzywne. Dozwolonymi dodatkami do potraw są: sok wyciśnięty z cytryny, łagodne sosy na bazie jogurtu, śmietanki lub mleka, np. koperkowy, pietruszkowy, pomidorowy.

Przykładowy jadłospis w diecie wrzodowej

I śniadanie: kanapki z pieczywa pszennego z wędliną z piersi z kurczaka, surówka z zielonej sałaty i pomidora bez skórki z dodatkiem oliwy z oliwek.

II śniadanie: mus owocowy z banana i brzoskwini na bazie jogurtu naturalnego 2%.

Obiad: zupa pomidorowa z białym ryżem, posypana natką pietruszki, dorsz gotowany na parze, puree ziemniaczane, marchewka z groszkiem gotowana na parze.

Podwieczorek: biały ryż zapiekany z jabłkiem i z dodatkiem cynamonu.

Kolacja: kanapki z pieczywa pszennego z twarożkiem, pomidorem bez skórki, sok wielowarzywny.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
107
10
Więcej na temat
Przyczyny wzdęcia brzucha to zwykle błędy żywieniowe i choroby układu pokarmowego
Przyczyny wzdęcia brzucha to zwykle błędy żywieniowe i choroby układu pokarmowego
Czym zajmuje się gastrolog? Leczenie chorób układu pokarmowego 
Czym zajmuje się gastrolog? Leczenie chorób układu pokarmowego 
Pieczenie w przełyku czyli zgaga - objawy, przyczyny i leczenie
Pieczenie w przełyku czyli zgaga - objawy, przyczyny i leczenie
Gastroskopia – badanie endoskopowe: rodzaje, przebieg, powikłania, cena
Gastroskopia – badanie endoskopowe: rodzaje, przebieg, powikłania, cena
Komentarze (1)
Strega69
Są rozbieżności między przykładowym menu i listą produktów dozwolonych do spożycia.
Czytaj całość
Nie przegap
Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające
Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające
WBC, czyli white blood cells – rodzaje, badanie, normy
WBC, czyli white blood cells – rodzaje, badanie, normy
Zespół Gerstmanna – przyczyny i objawy zespołu tętnicy kątowej
Zespół Gerstmanna – przyczyny i objawy zespołu tętnicy kątowej
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Zapalenie gardła w ciąży – przyczyny i sposoby leczenia
Zapalenie gardła w ciąży – przyczyny i sposoby leczenia
Zobacz zapis czatu z ekspertem, fizjoterapeutką Katarzyną Krzysztoszek, specjalizującą się w terapii uroginekologicznej
Zobacz zapis czatu z ekspertem, fizjoterapeutką Katarzyną Krzysztoszek, specjalizującą się w terapii uroginekologicznej