Polub nas na Facebooku
Czytasz: Hydrolat z kocanki – właściwości. Jak przygotować hydrolat z kwiatu kocanki?
menu
Polub nas na Facebooku

Hydrolat z kocanki – właściwości. Jak przygotować hydrolat z kwiatu kocanki?

żółty kwiat kocanki piaskowej

 fotomem / Getty Images 

Kocanka występuje na terenie większości krajów europejskich, także w Turcji i na Syberii. Lubi szczególnie tereny piaszczyste – można spotkać ją na wydmach i nieużytkach. Hydrolat z kocanki zawiera wiele substancji odżywczych, pomocnych w pielęgnacji cery. Jest również przydatny w schorzeniach skóry, które są wynikiem nieprawidłowej przemiany materii. 

Kocanka jest dość mało znanym składnikiem w kosmetyce, co jest dziwne – jest łatwo dostępna, tania i ma szerokie działanie pielęgnacyjne. Oprócz olejku można stosować hydrolat z kwiatu kocanki. Destylacja kwiatu kocanki z pomocą pary wodnej sprawia, że można uzyskać dwie cenne substancje – olejek z kocanki i wodę kocankową (hydrolat).

Hydrolat z kocanki – składniki odżywcze

Kwiat kocanki to przede wszystkim doskonałe źródło flawonoidów. Substancje te pełnią rolę przeciwutleniaczy. Hydrolat z kwiatu kocanki zawiera ich bardzo dużą ilość, a ponadto: garbniki, karotenoidy, kumaryny i olejek eteryczny. W hydrolacie z kocanki znajduje się mnóstwo innych pożytecznych związków. Są to: glukozydy, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Każdy z tych składników ma zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce.

Zobacz film i dowiedz się jak wybierać kosmetyki do pielęgnacji skóry:

Zobacz film: Jakie kosmetyki wybierać, aby poprawić wygląd skóry? Źródło: Stylowy Magazyn.

Hydrolat z kocanki – działanie

Hydrolat z kocanki najlepiej działa na cerę naczynkową. Ma właściwości obkurczające i uszczelniające naczynia krwionośne. Jego używanie wpływa pozytywnie również na cerę wrażliwą i suchą, na której często pojawiają się podrażnienia. Hydrolat z kocanki łagodzi opuchliznę i likwiduje zasinienia. Doskonale sprawdzi się w przypadku kobiet mających problemy z „workami” pod oczami. Woda z kocanki podziała pozytywnie na niedoskonałości skóry w postaci wyprysków. Jej ważną funkcją jest również łagodzenie stanów zapalnych i absorbowanie bakterii i zanieczyszczeń. Działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze wody kocankowej zostało potwierdzone naukowo. Hydrolat z kocanki najlepiej radzi sobie z grzybami, takimi jak Candida albicans i Mycobacterium phlei. Skutecznie likwiduje bakterie Staphyllococcus aureus.

Hydrolat z kwiatu kocanki przyśpiesza odnowę naskórka, przez co rany zabliźniają się i goją się szybciej. Flawonoidy zawarte w kocance działają antyoksydacyjnie. Flawonoidy są związkami, które hamują oksydazy, dzięki czemu nie dopuszczają do powstawania reaktywnych form tlenu. Ciekawy jest fakt, że hydrolat z kocanki doskonale działa na oparzenia słoneczne, natychmiast je łagodzi i sprawia, że skóra szybciej się odbudowuje.

Czytaj takżeCzym jest kocanka piaskowa? Właściwości i zastosowanie rośliny

Hydrolat z kocanki – jak zrobić w domu?

Samodzielne zrobienie hydrolatu z kocanki jest bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kwiaty. Mieszkając na wsi, można zdobyć je za darmo – wystarczy wybrać się na spacer i poszukać. Rosną najczęściej na terenach piaszczystych, na skrajach lasu i przy wiejskich drogach (tych mniej uczęszczanych – polnych). Hydrolat z kocanki można zrobić zarówno ze świeżych, jak i z suszonych kwiatów. Kwiatostan suszony jest dostępny w aptekach i sklepach z organicznymi kosmetykami. Jest niezwykle tani – za 100 g suszu płaci się 4–6 zł.

Składniki:

  1. Dwie łyżki kocanki.
  2. Szklanka gorącej, przegotowanej wody.

Do szklanki wsypuje się kwiaty kocanki, a następnie zalewa się je wrzątkiem. Należy przykryć napar, np. małym talerzykiem, i odczekać, aż się zaparzy, pozostawić do ostygnięcia. Kiedy napar już ostygnie, hydrolat jest gotowy. Można przelać go do buteleczki z atomizerem.

Hydrolat z kwiatu kocanki może być stosowany jako tonik do twarzy lub orzeźwiająca mgiełka. Należy przechowywać go w lodówce, a jego termin przydatności wynosi kilka tygodni. Można dodać go do domowej maseczki, użyć do włosów lub łagodzić nim stany zapalne skóry, skaleczenia lub drobne ranki. Schłodzony w lodówce, działa łagodząco na poparzenia słoneczne.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
54
5
Polecamy
Olejek lawendowy– zastosowanie w pielęgnacji
Olejek lawendowy– zastosowanie w pielęgnacji Dzień Dobry TVN
Nagietek lekarski:
moc ukryta w żółtych kwiatach!
Nagietek lekarski: moc ukryta w żółtych kwiatach! Dzień Dobry TVN
Hydrolat lawendowy – jak robi się wodę lawendową?
Hydrolat lawendowy – jak robi się wodę lawendową? TVN zdrowie
Co to są hydrolaty?
Właściwości i sposób przygotowania wody kwiatowej
Co to są hydrolaty? Właściwości i sposób przygotowania wody kwiatowej TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania