Polub nas na Facebooku
Czytasz: Hydrolat oczarowy – właściwości wody oczarowej
menu
Polub nas na Facebooku

Hydrolat oczarowy – właściwości wody oczarowej

oczar roślina Hamamelis

Katrin Ray Shumakov / Getty Images 

Hydrolat oczarowy pozyskiwany jest z liści oczaru wirginijskiego w drodze destylacji parą wodną. Właściwości oczaru wirginijskiego odkryli Indianie z Ameryki Północnej już setki lat temu. Stosowano go głównie do leczenia ciężkich, trudno gojących się ran oraz owrzodzeń. Oczar wirginijski ze względu na niezwykłe właściwości był nawet nazywany „złotem Indian”.

Woda oczarowa ma ziołowo-leśny zapach. Do jej wykonania wykorzystuje się liście i korę oczaru wirginijskiego. Ma żółtawy, lekko słomkowy kolor i może pozostawiać po sobie osad. Poziom pH hydrolatu z oczaru wirginijskiego wynosi między 4,0 a 5,5, substancja ta jest więc całkowicie przyjazna dla skóry i nie działa drażniąco. Bogactwo substancji aktywnych, które zawiera, sprawia, że jest chętnie stosowana przez fanów kosmetyków naturalnych.

Hydrolat z oczaru – składniki aktywne

W hydrolacie oczarowym znajduje się bogactwo składników aktywnych, które mają dobre działanie na skórę. Należą do nich taniny, taniny galusowe, w tym hamamelialina (stąd czasem wodę oczarową nazywa się wodą hamamelisową). W wodzie oczarowej znajdują się również: kwasy fenolowe, garbniki, flawonoidy, saponiny i oczarowy olejek eteryczny o ziołowym, przyjemnym zapachu.

Czytaj takżeOczar wirginijski na hemoroidy i problemy ze skórą - zastosowanie w medycynie i kosmetyce

Zobacz film i dowiedz się jak wybierać kosmetyki do pielęgnacji skóry:

Zobacz film: Jakie kosmetyki wybierać, aby poprawić wygląd skóry? Źródło: Stylowy Magazyn.

Hydrolat oczarowy – zastosowanie

Hydrolat oczarowy najlepiej jest stosować do cery tłustej, trądzikowej i ogólnie problematycznej ze względu na ściągające i antybakteryjne właściwości. Woda oczarowa może być używana jako tonik do skóry trądzikowej, szczególnie w przypadku młodzieńczej odmiany tej dolegliwości. Przeciwzapalne właściwości hydrolatu liści oczaru wspomagają gojenie się wyprysków i ranek powstających na twarzy przy trądziku. Udowodniono również, że woda oczarowa normalizuje wydzielanie łoju. W przypadku cery naczynkowej również bardzo dobrze się sprawdzi hydrolat oczaru wirginijskiego ze względu na właściwości wzmacniające i zwężające naczynia krwionośne. Co za tym idzie, oczar wirginijski ma również działanie przeciwkrwotoczne. Bardzo dobrze służy, gdy na skórze pojawiają się wybroczyny. Właściwości przeciwzapalne i gojące wody oczarowej są nawet porównywane z pantenolem. Składniki aktywne obecne w hydrolacie oczarowym stymulują podziały komórkowe, co przynosi efekty w postaci ukojenia podrażnień. Istotną funkcją hydrolatu z oczaru jest ochrona skóry przed promieniowaniem UV. Dzieje się tak dzięki obecnej w nim hamamelitaninie, która chroni włókna kolagenowe przed zniszczeniem. Hydrolat oczarowy poleca się także jako substancję przeciwzmarszczkową.

Hydrolat oczarowy – co można z niego zrobić?

Hydrolat z oczaru wirginijskiego może być wykorzystany w różny sposób. Najpopularniejszy to stosowanie hydrolatu jako toniku do twarzy. Można używać go zarówno do porannej, jak i do wieczornej pielęgnacji skóry. Hydrolat z oczaru można również rozpylać jako łagodzącą i chłodzącą mgiełkę. Doskonale sprawdzi się w upalne dni, po siłowni lub w czasie długiej podróży. Woda oczarowa może być pomocna również do demakijażu. Wystarczy przed usunięciem makijażu spryskać nią twarz, a ona zacznie powoli rozpuszczać makijaż. Niektórzy stosują hydrolat oczarowy zamiast płynu micelarnego. Z hydrolatu oczarowego można zrobić odżywkę, płukankę lub wcierkę do włosów. Dzięki wtarciu go w skórę głowy cebulki włosów będą odżywione, a łupież zacznie znikać. Płukanka do włosów zmiękczy je, nada im połysk i sprawi, że będą się lepiej układały. Woda oczarowa pomoże zmniejszyć opuchliznę pod oczami – wystarczy położyć na oczy nasączone nią płatki kosmetyczne.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
81
7
Polecamy
Olejek do demakijażu twarzy – jaki wybrać?
Olejek do demakijażu twarzy – jaki wybrać? Dzień Dobry TVN
Olej makadamia - właściwości i zastosowanie
Olej makadamia - właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Hydrolat lawendowy – jak robi się wodę lawendową?
Hydrolat lawendowy – jak robi się wodę lawendową? TVN zdrowie
Woda różana – przepis, właściwości, zastosowanie w pielęgnacji twarz i włosów
Woda różana – przepis, właściwości, zastosowanie w pielęgnacji twarz i włosów TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania