Polub nas na Facebooku
Czytasz: Histamina – występowanie, działanie, nietolerancja
menu
Polub nas na Facebooku

Histamina – występowanie, działanie, nietolerancja

Kobieta, która ma alergię

Fot: Photodjo / gettyimages.com

Histamina to hormon tkankowy, który jest m.in. mediatorem stanu zapalnego. Bierze udział w wywoływaniu reakcji alergicznych. Histamina występująca w żywności na skutek działania bakterii pochodzących z zanieczyszczeń jest dla ludzkiego organizmu bardzo szkodliwa.

Histamina w organizmie jest magazynowana w formie nieczynnej. Uruchamia się ona w konkretnych sytuacjach, np. przy uszkodzeniu tkanki, kontakcie z alergenem lub przy dużej zmianie temperatury.

Co to jest histamina?

Histamina to amina biogenna, która zaangażowana jest w wiele istotnych procesów biologicznych w ludzkim organizmie.

Aminy biogenne (oprócz histaminy to tryptamina, kadaweryna oraz fenyloamina) powstają w procesie dekarboksylacji aminokwasów. Polega on na odłączeniu się aminy od grupy karboksylowej. Sama histamina powstaje w wyniku dekarboksylacji histydyny.

Działanie histaminy opiera się przede wszystkim na łączeniu się z receptorami na powierzchni komórek, rozmieszczonymi w różnych tkankach, przez co hormon spełnia wiele istotnych biologicznie funkcji. W przypadku histaminy wyróżnia się cztery receptory (H1, H2, H3, H4), które mogą stać się celem leków stosowanych przy różnych schorzeniach.

Funkcje histaminy

Działanie histaminy dotyczy przede wszystkim procesów odpornościowych, nie jest to jednak jej jedyna funkcja. Histamina reguluje wydzielanie hormonów przedniego płata przysadki. W mózgu histamina jest syntetyzowana przez neurony. Pełni tam funkcję neuroprzekaźnika, a więc przenosi informacje między kolejnymi neuronami.

W żołądku histamina odpowiada za wydzielanie kwasu solnego przez stymulację odpowiednich komórek okładzinowych.

Niewątpliwie podstawową funkcją histaminy jest wywoływanie reakcji alergicznych. Histamina jest uwalniana po kontakcie błony śluzowej z alergenem. To ona wywołuje lokalny stan zapalny i prowadzi do pojawienia się objawów uczulenia.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego i histaminie:

Zobacz film: Co to jest histamina? Źródło: Wiem co kupuję

Histamina a alergia:

  • przyczynia się do skurczu mięśni gładkich i zwiększonego wydzielania śluzu (katar, kaszel);
  • pobudza nerwy obwodowe czuciowe, przez co wywołuje kichanie;
  • rozszerza naczynia krwionośne (blokada nosa);
  • wpływa na zaczerwienienie, swędzenie i łzawienie oczu;
  • w przypadku alergii pokarmowej prowadzi do skurczu mięśni gładkich i wzmożonej produkcji soków trawiennych; podrażnia błonę śluzową jelita cienkiego (biegunki).

Nietolerancja histaminy – czy to możliwe?

Histamina nie tylko reaguje na alergeny, lecz także sama może wywoływać nietolerancję. Nietolerancja histaminy jest dość nową jednostką chorobową. Obecnie przyjmuje się, że dotyka ona około 1% populacji, najczęściej osoby w średnim wieku.

Ze względu na toksyczność histaminy jej obecność w żywności podlega ścisłej kontroli. Najmniej histaminy jest w świeżej żywności pochodzenia roślinnego. Histamina w rybach, mięsie, serach lub jajach występuje jednak w zdecydowanie większej ilości. Najwięcej histaminy mają produkty fermentowane z udziałem mikroorganizmów.

Zatrucie rybami z rodziny makrelowatych (scombrotoksizm) to typowy przykład spożycia zbyt dużej ilości histaminy. Ryby makrelowate są bogate w histydynę, jednak przy nieodpowiednim przechowywaniu zostaje ona przekształcona w histaminę.

Żywność może zawierać również związki, które stymulują uwalnianie histaminy zgromadzonej w komórkach układu odpornościowego – komórkach tucznych i bazofilach.

Uwalnianie histaminy stymulują m.in.: cytrusy, truskawki, ananas, orzechy, pomidory, szpinak, czekolada, a także ryby, skorupiaki oraz wieprzowina.

Objawy nietolerancji histaminy:

  • ból i zawroty głowy;
  • podrażnienie błony śluzowej nosa;
  • problemy z oddychaniem;
  • zaburzenia pracy układu pokarmowego (wzdęcia, ból brzucha, biegunka);
  • wysypka skórna;
  • swędzenie.

Histamina a stres

Histamina reaguje na stres. Zwiększony metabolizm histaminy może być efektem nasilającego się lęku lub depresji wywołanej przez stres. Ten ostatni nie tylko przyspiesza metabolizm histaminy, lecz także stymuluje uwalnianie z komórek tucznych kolejnych porcji histaminy. W ten sposób histamina może zaburzać pracę układu krwionośnego.

Jak wygląda leczenie alergii? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Leczenie alergii Źródło: 36,6

Histamina – norma i zatrucie

Według rozporządzenia WE1441/2007 histaminy w rybach i produktach rybnych powinno być mniej niż 200 mg/kg produktu. Przyjęcie od 5 do 10 mg histaminy z żywności może wywołać pseudoalergiczną reakcję u osób wrażliwych. Pierwsze objawy zatrucia histaminą pojawiają się przy 50 mg/kg produktu. Są to: ból głowy, pokrzywka, zaczerwienienie twarzy i szyi. Powyżej 200 mg/kg pojawiają się dodatkowo ostre zaburzenia oddychania oraz obniżenie ciśnienia krwi. Jeśli histaminy w rybach i produktach rybnych jest więcej niż 1000 mg/kg produktu dochodzi do zatrucia histaminowego, które w skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
48
4
Polecamy
Nadmiar magnezu - przyczyny, objawy i leczenie
Nadmiar magnezu - przyczyny, objawy i leczenie Dzień Dobry TVN
Witamina C – lepsza z laboratorium czy naturalna?
Witamina C – lepsza z laboratorium czy naturalna? Dzień Dobry TVN
Aminy biogenne – charakterystyka i występowanie.
Czy te związki są bezpieczne?
Aminy biogenne – charakterystyka i występowanie. Czy te związki są bezpieczne? TVN zdrowie
Alergia pokarmowa – objawy.
Czym różni się od nietolerancji?
Alergia pokarmowa – objawy. Czym różni się od nietolerancji? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Pozycja misjonarska. Jak wygląda pozycja na misjonarza (na misjonarkę)?
Pozycja misjonarska. Jak wygląda pozycja na misjonarza (na misjonarkę)?
Strup – jak się go pozbyć? Jak przyspieszyć gojenie?
Strup – jak się go pozbyć? Jak przyspieszyć gojenie?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Brodawki na szyi – skąd się biorą, skuteczne preparaty
Brodawki na szyi – skąd się biorą, skuteczne preparaty