Polub nas na Facebooku
Czytasz: Herbata z cytryną – czy jest zdrowa? Właściwości, sposób parzenia
menu
Polub nas na Facebooku

Herbata z cytryną – czy jest zdrowa? Właściwości, sposób parzenia

herbata z cytryną

Fot: viennetta / gettyimages.com

Herbata z cytryną to wyjątkowo popularny i lubiany w Polsce napój rozgrzewający, uznawany za doskonałe remedium na objawy przeziębienia. Wyniki ostatnich badań wykazują jednak, że połączenie tych dwóch produktów może być szkodliwe dla zdrowia.

Zarówno herbata, jak i cytryna to produkty zalecane w codziennej diecie. Stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy i innych związków cennych dla organizmu. Przez długie lata uznawano, że herbata z cytryną jest zdrowa, a w szczególności wskazana w stanach zwiększonego zapotrzebowania na zawarte w niej substancje antybakteryjne, czyli w okresie częstych infekcji.

Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne

Redakcja poleca:
Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
Torbiel okołokorzeniowa kręgosłupa – na czym polega choroba? Objawy i leczenie schorzenia
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie

Herbata i jej dobroczynne właściwości

Parzenie herbaty nie bez przyczyny ma wielowiekową tradycję. Jej liście to bardzo bogate źródło cennych dla ludzkiego organizmu substancji. Właściwości szlachetnego trunku doceniają światowe organizacje dietetyczne. Polski Instytut Żywności i Żywienia umieścił go nawet w najnowszej Piramidzie Zdrowego Żywienia.

Herbata jest zdrowa, ponieważ zawiera flawonoidy (głównie katechiny), alkaloidy (teobrominę, kofeinę), garbniki (taninę). Dzięki tym związkom:

  • wspomaga walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • hamuje procesy starzenia się,
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • stymuluje wydzielanie soków trawiennych,
  • działa pobudzająco (poprawia koncentrację, zdolność zapamiętywania).

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test. Źródło 36,6

Wartości odżywcze cytryny

Cytryna, kojarzona najczęściej z witaminą C, nie należy do jej najbogatszych źródeł. Zawiera jej jednak wystarczająco dużo, by jeden owoc pokrył połowę dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Tym samym spożywanie cytryn wzmacnia odporność organizmu i może łagodzić przebieg infekcji. Witamina C obecna w tych zdrowych owocach jest także silnym antyoksydantem i wraz z innymi substancjami bioaktywnymi oddziałuje korzystnie na układ krążenia oraz spowalnia procesy starzenia się. Uczestnicząc w produkcji kolagenu, kwas askorbinowy poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Cytryna zawiera także witaminy A, B i E, sole mineralne (głównie potasu, miedzi, magnezu i żelaza), błonnik. Jest zasobna w związki polifenolowe (rutynę, kwercetynę, resweratrol i hesperetynę), pektyny, kwasy organiczne. Substancje te mają właściwości antyseptyczne i detoksykacyjne. Intensyfikują procesy trawienne i sprzyjają odchudzaniu.

Herbata z cytryną i miodem na przeziębienie

Ponieważ herbata i cytryna zawierają tak wiele cennych dla ludzkiego organizmu związków, wydaje się, że popularne remedium na objawy przeziębienia, jakie stanowi herbata z cytryną i miodem, powinno być korzystne dla zdrowia. Ta kombinacja składników jest sojusznikiem układu odpornościowego w walce z bakteriami i wirusami, działa rozgrzewająco i do tego wybornie smakuje. Należy jedynie pamiętać, by cytryny i miodu nie dodawać do zbyt gorącego naparu, ponieważ w wysokiej temperaturze tracą swoje lecznicze właściwości.

Dlaczego herbata z cytryną jest szkodliwa?

Herbata wzrasta na glebach bogatych w glin (aluminium). W konsekwencji liście używane do popularnego naparu zawierają ten metal. Aluminium to pierwiastek, który odkłada się w mózgu i może powodować upośledzenie funkcji ośrodkowego układu nerwowego. Sprzyja m.in. rozwojowi chorób otępiennych (w tym choroby Alzheimera). Spożywanie herbaty nie jest jednak niebezpieczne. Obecny w niej glin nie przedostaje się do naparu, ponieważ występuje w postaci nierozpuszczalnej w wodzie. Śladowe ilości metalu, jakich może dostarczyć herbata, zostają wydalone z moczem. Dopiero w kwaśnym środowisku aluminium tworzy związki przyswajalne dla organizmu. Jednym z nich jest cytrynian glinu, który powstaje na skutek dodania do herbaty soku z cytryny.

Zdrowa herbata z cytryną

Herbata z cytryną nie szkodzi zdrowiu, jeśli zostanie zaparzona w odpowiedni sposób. Ponieważ niebezpieczne dla organizmu aluminium nie przenika z liści do naparu, przyswajalne związki glinu powstaną tylko wówczas, gdy cytrynę doda się do naczynia zawierającego herbaciane fusy. Jeśli zostaną one usunięte przed zakwaszeniem herbaty, nie powstanie w niej toksyczny cytrynian glinu. Co więcej, niepożądanej reakcji chemicznej można uniknąć, przestrzegając zasady dodawania cytryny do przestudzonego naparu (nie powinien mieć więcej niż 45°C). Szkodliwe związki aluminium tworzą się bowiem jedynie w wysokiej temperaturze (z tego powodu nie należy także gotować kwaśnych potraw w aluminiowych garnkach).

Niezależnie od alarmujących odkryć naukowców, herbata z cytryną pozostaje niezwykle zdrowym naparem, który warto spożywać nie tylko w czasie przeziębienia. Należy jedynie w odpowiedni sposób go przyrządzać.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
126
4
Polecamy
Herbata z imbirem - idealny napój w czasie infekcji.
Jak  przygotować leczniczy napar
Herbata z imbirem - idealny napój w czasie infekcji. Jak  przygotować leczniczy napar TVN zdrowie
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu?
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? Dzień Dobry TVN
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć Dzień Dobry TVN
Herbata z natki pietruszki – właściwości i sposób przyrządzania
Herbata z natki pietruszki – właściwości i sposób przyrządzania TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Ból w okolicy serca przy oddychaniu - jakie ma przyczyny?
Ból w okolicy serca przy oddychaniu - jakie ma przyczyny?
Miód manuka – „płynne złoto” z Nowej Zelandii
Miód manuka – „płynne złoto” z Nowej Zelandii
Proste ćwiczenia rozciągające poprawią krążenie i zmniejszą ryzyko zawału serca
Proste ćwiczenia rozciągające poprawią krążenie i zmniejszą ryzyko zawału serca
Dynia ureguluje poziom cukru, cholesterolu i pomoże schudnąć. Co zrobić z dyni?
Dynia ureguluje poziom cukru, cholesterolu i pomoże schudnąć. Co zrobić z dyni?
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki