Polub nas na Facebooku
Czytasz: Gujawa - bogactwo witaminy C. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie kulinarne owoców gujawy
menu
Polub nas na Facebooku

Gujawa - bogactwo witaminy C. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie kulinarne owoców gujawy

gujawa

Fot. THEPALMER / Getty Images

Gujawa znana jest również pod innymi nazwami: gruszla, guawa lub gojawa. Znajduje zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek, deserów i drinków. Owoc gujawy wykazuje liczne właściwości prozdrowotne: wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, antynowotworowo i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. 

Gujawa jest egzotycznym owocem, który wyglądem przypomina gruszkę lub jabłko. Stanowi bogate źródło witaminy C o dobroczynnym wpływie na organizm. Jest również źródłem innych cennych substancji, m.in. flawonoidów, karotenoidów, żelaza i potasu.

Gujawa - co to za owoc? Odmiany

Gujawa nazywana inaczej guawą, gojawą lub gruszlą jest egzotyczną rośliną charakterystyczną dla klimatu tropikalnego. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale można ją również znaleźć na Wyspach Karaibskich, w Ameryce Środkowej, Azji. Gujawa występuje w wielu odmianach różniących się między sobą kolorem i kształtem. Skórka owocu może mieć kolor pomarańczowy, zielony, czerwony lub żółty. Najpopularniejszymi odmianami tej egzotycznej rośliny są: gujawa pospolita i gujawa truskawkowa. Pierwsza z nich, nazywana inaczej gujawą właściwą, może mieć kulisty lub gruszkowaty kształt oraz biały, łososiowy, różowy lub czerwony kolor miąższu. Gujawa truskawkowa w porównaniu z pospolitą ma czerwone owoce oraz mniejsze liście. Miąższ owocu posiada białą barwę i ma słodko-kwaśny smak oraz truskawkowy zapach.

Gujawa - wartości odżywcze

Owoc gujawy jest ceniony za swoje wysokie wartości odżywcze. W jego składzie występują witaminy, minerały oraz związki antyoksydacyjne, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i chronią przed rozwojem wielu chorób. Gujawa jest bogatym źródłem witaminy C - dostarcza jej znacznie więcej niż pomarańcza. Owoc zawiera również beta karoten, który jest naturalnym antyoksydantem (podobnie jak witamina C). Związek ten w organizmie człowieka ulega przekształceniu w witaminę A, która gwarantuje właściwą pracę narządu wzroku. Cennymi składnikami obecnymi w gujawie są również: flawonoidy roślinne, żelazo, potas, wapń, cynk, miedź, mangan oraz witaminy z grupy B. W 100 g owocu znajduje się około 68 kcal, 2.5 g białka, 0.9 g tłuszczu, 14.3 g węglowodanów. Gujawa dostarcza także błonnika pokarmowego (5.4 g/100 g), który reguluje pracę przewodu pokarmowego i stymuluje trawienie.

Gujawa - dlaczego warto ją jeść? Właściwości

Gujawa dzięki wysokiej wartości odżywczej posiada liczne właściwości prozdrowotne. Obecne w niej substancje antyoksydacyjne zwalczają wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za wywoływanie różnych schorzeń, m.in. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, cukrzycy, nowotworów. Gujawa przyczynia się do wzmacniania odporności organizmu i zmniejsza podatność na różnego rodzaju infekcje: bakteryjne, wirusowe, grzybicze. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i odkażające. Owoce gujawy, dzięki obecności witaminy C wspomagają funkcjonowanie układu krążenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. 

Ekstrakty w gujawy są wykorzystywane w profilaktyce raka jelita grubego, piersi, płuc i prostaty. Witamina C uczestniczy w procesie wytwarzania kolagenu wzmacniając stawy i poprawiając ich elastyczność. Ma również pozytywny wpływ na kondycję kości. Witamina C wykazuje właściwości kosmetyczne. Działa przeciwzmarszczkowo, redukuje przebarwienia skóry, ujędrnia i uelastycznia. Owoce gujawy mają korzystny wpływ na pracę narządu wzroku i zapobiegają różnym jego dysfunkcjom. Gruszla przyczynia się także do regulowania ciśnienia tętniczego krwi chroniąc przed nadciśnieniem. Związki obecne w gujawie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, gdyż obniżają poziom “złego” cholesterolu i trójglicerydów zapobiegając m.in. tworzeniu się blaszek miażdżycowych mogących doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Owoce gujawy są źródłem witamin z grupy B, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniając się m.in. do usprawnienia procesów poznawczych związanych z pamięcią, uwagą i koncentracją.

Liście guawy - właściwości zdrowotne

Liście gujawy, podobnie jak owoce posiadają korzystny wpływ na organizm. Napar z liści tej tropikalnej rośliny jest skutecznym środkiem na dolegliwości żołądkowe. Ma również właściwości przeciwbakteryjne i zapobiega zatruciom pokarmowym. Herbata z liści gujawy reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu wpływając pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Znajduje również zastosowanie w łagodzeniu kaszlu. Żucie liści gujawy jest wskazane przy bólu zęba, owrzodzeniach jamy ustnej i zapaleniu dziąseł. Rozgniecione liście można stosować zewnętrznie w postaci maseczki na zmiany trądzikowe.

Gujawa - zastosowanie kulinarne

Gujawa ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak opisywany jako połączenie gruszki i figi. Przed zastosowaniem gujawy w kuchni należy ją przekroić na pół wzdłuż, a następnie wydrążyć miąższ. Owoc gujawy znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Gruszla wykorzystywana jest jako składnik sałatek, kompotów, deserów oraz soków, koktajli i drinków. Gujawa dostępna jest w postaci świeżych owoców, a także kandyzowanych z puszki. Popularnym deserem jest El bocadillo przygotowywany na bazie ugotowanych owoców z gujawy, soku pomarańczowego i cukru. 

Jakie wartości odżywcze mają owoce? Sprawdź na filmie:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
1
Polecamy
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze?
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze? Dzień Dobry TVN
Owoc kaktusa, czyli pitaja. Czy warto ją jeść? Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Owoc kaktusa, czyli pitaja. Czy warto ją jeść? Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Strup – jak się go pozbyć? Jak przyspieszyć gojenie?
Strup – jak się go pozbyć? Jak przyspieszyć gojenie?