Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grzyby jadalne i trujące – jak je rozróżnić?

Grzyby jadalne i trujące – jak je rozróżnić?

Zainteresował Cię ten artykuł?
grzyby

Fot.: sasazawa / stock.adobe.com

Grzyby jadalne często niezwykle trudno jest odróżnić od gatunków trujących, których spożycie może stanowić poważne zagrożenie dla życia lub zdrowia. Z tego względu każdy grzybiarz-amator przed wyprawą do lasu powinien szczegółowo zapoznać się z opisem poszczególnych gatunków.

Grzyby nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych, mimo to wiele osób chętnie włącza je do swojej diety ze względu na walory smakowe. Najczęściej przyrządza się je w formie duszonej, smażonej lub gotowanej. Grzyby można również przechowywać przez dłuższy czas, po uprzednim zamarynowaniu lub ususzeniu. W związku z tym, że przeważająca większość grzybów występuje dziko (w Polsce hoduje się jedynie pieczarki oraz boczniaki), możliwe jest zbieranie ich w lasach na własną rękę. Wymaga to jednak wiedzy dotyczącej poszczególnych gatunków oraz umiejętności rozróżnienia grzybów jadalnych od trujących – zwłaszcza że często różnice pomiędzy nimi są trudno zauważalne.

Polecamy: Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc?

Zobacz film: Fakty i mity na temat grzybów . Źródło: Stylowy Magazyn.

Grzyby jadalne – blaszkowe czy rurkowe?

Jedną z najważniejszych zasad, w jakie przed grzybobraniem powinni uzbroić się amatorzy, jest zbieranie jedynie grzybów z rurkami. W przeciwieństwie do grzybów z blaszkami nie występują wśród nich gatunki śmiertelnie trujące – najgorsze, co może się przydarzyć po spożyciu trującego grzyba rurkowego, to zatrucie pokarmowe. Jak rozróżnić te dwa rodzaje grzybów?

  1. Grzyby rurkowe – rurki występują u grzybów kapeluszowych oraz hubiastych (z owocnikiem przyrośniętym do pnia drzewa). Zauważyć można je na spodniej stronie kapelusza. Rurki mają kształt niewielkich, otwierających się kanalików. U części grzybów rurki widoczne są gołym okiem, w przypadku innych są tak niewielkie, że aby je zauważyć, konieczne jest użycie lupy.
  2. Grzyby blaszkowe – podobnie jak rurki, blaszki występują na spodniej stronie owocnika (kapelusza). Rozchodzą się one promieniście – od brzegów kapelusza do trzonu grzyba (czyli tak zwanej nóżki). Pomiędzy blaszkami często zauważyć można również międzyblaszki, rozpoczynające się przy brzegu kapelusza, jednak niedocierające do trzonu.

Najpopularniejsze grzyby jadalne

Podgrzybek brunatny – wyróżnia się dużym kapeluszem o średnicy od 3 do nawet 15 centymetrów. Kapelusz podgrzybka ma ciemnobrązowy kolor. Od spodu można zauważyć na nim charakterystyczne jasnożółte rurki. Gruby, walcowaty trzon grzyba ma beżowy lub jasnobrązowy kolor i osiąga wysokość 4-12 centymetrów. W miejscach, w których podgrzybek zostanie uszkodzony, jego kolor zmienia się na zielononiebieski.

Borowik szlachetny – posiada duży kapelusz o średnicy 6-25 centymetrów, przyjmujący różne odcienie brązu. Spód kapelusza pokryty jest białymi lub żółtozielonymi, drobnymi rurkami. Biały lub jasnobrązowy, gruby trzon w kształcie maczugi (szerszy przy ziemi, węższy w górnych partiach), osiąga wysokość od 5 do 20 centymetrów. Po przekrojeniu lub uszkodzeniu miąższ borowika nie zmienia barwy.

Zobacz film: Jakie mogą być konsekwencje zatrucia grzybami? Źródło: Stylowy Magazyn.

Maślak zwyczajny – posiada szeroki, brązowy kapelusz o średnicy, która może wahać się pomiędzy 5, a 15 centymetrami. Charakterystyczną cechą maślaka jest lepka skórka kapelusza. Na spodniej warstwie owocnika zauważyć można żółte rurki. Grzyb osadzony jest na stosunkowo krótkim trzonie (o wysokości 3-11 centymetrów), posiadającym jasnożółtą barwę i pierścień, czyli skórkowate zgrubienie.

Kurka (pieprznik jadalny) – posiada niewielki, żółty kapelusz o średnicy 1-12 centymetrów, pod którego spodem zauważyć można nieregularne, widlasto rozmieszczone blaszki o takiej samej barwie, jak owocnik. Niewielki trzon w tym samym kolorze osiąga wysokość 3-6 centymetrów, często jest wygięty.

Opieńka miodowa – wyróżnia się żółtobrązowym, okrągłym kapeluszem, pokrytym niewielkimi brązowymi łuskami, o średnicy 3-13 centymetrów. Pod kapeluszem znajdują się białe lub beżoworóżowe blaszki. Grzyb osadzony jest na cienkim trzonie o wysokości 8-18 centymetrów, posiadającym charakterystyczny żółty pierścień.

Gąska zielona – posiada żółtozielony lub żółtobrązowy kapelusz o średnicy od 4 do 10 centymetrów, od spodu pokryty żółtymi blaszkami. Cylindryczny, żółty lub żółtozielony trzon osiąga wysokość 3-9 centymetrów.

Najczęściej spotykane grzyby trujące i niejadalne

Muchomor zielonawy (sromotnikowy) – wyróżnia się zielonym kapeluszem (oliwkowym, brunatnozielonym, białozielonym lub szarozielonym) o średnicy 5-15 centymetrów. Trzon grzyba jest biały lub lekko zielonkawy. Osiąga wysokość do 15 centymetrów. Przy ziemi zakończony jest bulwą. Trzon posiada również wyraźny, zwisający pierścień.

Muchomor czerwony – posiada duży kapelusz (średnica do 20 centymetrów), czerwony lub pomarańczowoczerwony, pokryty białymi plamkami. Biały, walcowaty trzon zakończony jest bulwą.

Borowik szatański – mylony z borowikiem purpurowym lub ponurym. Kapelusz o średnicy 6-30 centymetrów ma barwę szarą, z delikatnym odcieniem żółci lub zieleni. Osadzony na baryłkowatym, bardzo grubym trzonie w kolorze żółtym lub czerwonym.

Lisówka pomarańczowa – mylona z kurkami. Posiada pomarańczowożółty kapelusz o średnicy od 2 do 7 centymetrów oraz wygięty trzon tej samej barwy, osiągający wysokość 3-5 centymetrów.

Strzępiak ceglasty – mylony z pieczarkami. Wyróżnia się kapeluszem o średnicy 3-9 centymetrów, o kolorze białym lub kremowym, z szeroko rozstawionymi, białawymi blaszkami od spodu. Trzon o tej samej barwie osiąga wysokość 5-20 centymetrów.

Warto pamiętać, że nawet jadalne gatunki grzybów mogą być niebezpieczne dla zdrowia lub życia, jeżeli są zbyt długo i nieprawidłowo przechowywane lub jeżeli są robaczywe.

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające
Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające
WBC, czyli white blood cells – rodzaje, badanie, normy
WBC, czyli white blood cells – rodzaje, badanie, normy
Zespół Gerstmanna – przyczyny i objawy zespołu tętnicy kątowej
Zespół Gerstmanna – przyczyny i objawy zespołu tętnicy kątowej
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Zapalenie gardła w ciąży – przyczyny i sposoby leczenia
Zapalenie gardła w ciąży – przyczyny i sposoby leczenia
Zobacz zapis czatu z ekspertem, fizjoterapeutką Katarzyną Krzysztoszek, specjalizującą się w terapii uroginekologicznej
Zobacz zapis czatu z ekspertem, fizjoterapeutką Katarzyną Krzysztoszek, specjalizującą się w terapii uroginekologicznej