Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grzyby enoki – zastosowanie i właściwości. Wybrane przepisy kulinarne z grzybami enoki
menu
Polub nas na Facebooku

Grzyby enoki – zastosowanie i właściwości. Wybrane przepisy kulinarne z grzybami enoki

grzyby enoki

Fot. Enoki Mushroom / Getty Images

Grzyby enoki to produkt typowy dla dań kuchni azjatyckiej. Mogą stanowić składnik zup czy sałatek. Grzyby enoki oprócz walorów smakowych wykazują korzystny wpływ na organizm. Wspomagają proces oczyszczania organizmu i funkcjonowanie układu odpornościowego.

Grzyby enoki cieszą się popularnością zwłaszcza na kontynencie azjatyckim, w krajach takich jak Japonia, Chiny, Korea czy Wietnam. Występujące także pod nazwą „enokitaki”. Mają niezwykle charakterystyczny wygląd. Doskonale nadadzą się w daniach przygotowywanych metodą stir-fry, czyli krótkiego smażenia z intensywnym mieszaniem. Poleca się je osobom na diecie redukcyjnej, ponieważ są bardzo mało kaloryczne.

Grzyby enoki – wiadomości ogólne

Enoki to grzyby zaliczane do rodzaju płomiennica (z łac. Flammulina P. Karst.), który należy do rodziny obrzękowcowate (z łac. Physalacriaceae Corner). To hodowlana wersja występującego w naturalnym środowisku gatunku o nazwie płomiennica zimowa (z łac. Flammulina velutipes). W Chinach grzyby enoki nazywane są „złotoiglastymi grzybami”. Mają bardzo charakterystyczny wygląd – małe kapelusze, długie i cienki nóżki. Są kruche, białego koloru, wydzielają bardzo delikatny aromat, w smaku są słodkawe o lekkiej nucie owocowo-orzechowej. Rosną w kępkach – pęczkach przymocowanych do małej grzybni. Dzika odmiana znacznie różni się od tej hodowlanej.

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany

Ile kosztują i gdzie można kupić grzyby enoki?

Grzyby enoki są dość rzadko spotykanym produktem. Nie znajdzie się ich raczej w zwykłych sklepach spożywczych. Z powodzeniem można je nabyć w sklepach z żywnością orientalną lub dzięki sprzedaży internetowej. Dostępne są w formie suszonej. Opakowanie 100 g kosztuje średnio 12 zł. Spotyka się także puszkowane grzyby enoki. Za 450 g zapłaci się około 9 zł. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest nabycie świeżego produktu, który należy przechowywać zawinięty w papier w lodówce razem z grzybnią maksymalnie do 4–5 dni. Opakowanie 100 g to koszt około 16 zł.

Grzyby enoki – właściwości prozdrowotne

Grzyby enoki wykazują właściwości prozdrowotne. Stanowią źródło witamin (głównie D i z grupy B, jak B6, B4, B5, B3) i składników mineralnych (zwłaszcza żelaza, selenu, sodu, potasu, fosforu i magnezu) koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazują działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antybakteryjne i przeciwutleniające – usuwają z organizmu wolne rodniki. Wspomagają pracę układu odpornościowego oraz wpływają pozytywnie na wygląd skóry.

Enoki – wartość odżywcza

Wartość odżywcza grzybów enoki w 100 g produktu przedstawia się następująco:

  • wartość energetyczna – 36 kcal,
  • tłuszcz – 0,3 g,
  • węglowodany – 8 g, w tym błonnik 2,7 g,
  • białko – 2,7 g,
  • woda – 88,3 g.

Grzyby enoki w sztuce kulinarnej

Grzyby enoki znaleźć można w wielu przepisach kuchni azjatyckiej, ale i przygotowywać według własnych pomysłów. Doskonale nadadzą się jako składnik zup, sałatek czy dań smażonych w woku. Nie wymagają długiej obróbki termicznej. Spokojnie wystarczą im 2 minuty gotowania. Dłuższe sprawi, że stwardnieją. Z kolei przesmażone tracą teksturę. Dlatego też należy dodawać je do potraw na samym końcu. Dzięki temu nie tracą chrupkości. Możliwe jest także spożywanie ich na surowo. Idealnie sprawdzą się do marynowania czy jako dekoracja. Przed użyciem należy odciąć grzybnię i około 1/3 łodyżki.

Jakie mogą być konsekwencje zatrucia grzybami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie mogą być konsekwencje zatrucia grzybami? Źródło: Stylowy Magazyn

Enoki – przepis na zupę miso

Potrzebne składniki na przygotowanie 2 porcji zupy:

  • 4 łyżeczki pasty miso,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 4 szklanki warzywnego bulionu,
  • 100 g grzybów enoki,
  • 50 g suszonych glonów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ piersi z kurczaka,
  • 0,5 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 1 łyżka świeżej kolendry,
  • wedle uznania do smaku zielona papryczka chili.

Na patelni podsmaża się starty imbir, posiekany czosnek i papryczkę chili. Po kilku minutach dodaje się pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy mięso będzie gotowe, przekłada się całość do garnka, do którego wlewa się bulion, sok z limonki i dodaje pokruszone glony, pastę miso. Po 15 minutach dodaje się enoki, kolendrę i gotuje całość przez 2 minuty.

Grzyby enoki z parmezanem i sosem sojowym

Inną ciekawą propozycją są grzyby enoki z parmezanem i sosem sojowym. Potrzebne składniki:

  • 150 g grzybów enoki,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 30 g parmezanu,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • natka zielonej pietruszki,
  • pieprz i sól do smaku.

Składniki pozwolą na przygotowanie 3 porcji potrawy.

Grzyby i zioła myje się i odsącza z wody. Następnie enoki wrzuca się na 2–3 minuty do gotującej się, lekko osolonej wody. Po odcedzeniu wykłada się je na talerz. Na patelni rozpuszcza się masło, którym razem z sosem sojowym polewa się grzyby. Na wierzch dodaje się pokrojony w plastry parmezan, przyprawy i zioła.

Przepis na marynowane grzyby enoki

Marynowane enoki są bardzo proste w przygotowaniu. W garnku należy podgrzać 400 ml octu ryżowego, 30 g soli, 40 g cukru i kilka kropel oleju sezamowego. Do marynaty wkłada się na noc 2 pęczki grzybków.

Bibliografia:

  1. Pospieszyńska K., Kuchnia chińska, Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa, 1988.
  2. Hom K., Łatwa kuchnia chińska, Oficyna Imbir, Warszawa, 2006.
  3. Škubla P., Wielki atlas grzybów, Elipsa, Poznań, 2007.
  4. Gerhardt E., Grzyby – wielki ilustrowany przewodnik, Bauer-Weltbild Media, Warszawa, 2006.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
82
6
Polecamy
Żółciak siarkowy – właściwości i przepisy kulinarne
Żółciak siarkowy – właściwości i przepisy kulinarne Dzień Dobry TVN
Podgrzybek złotawy – smaczne podgrzybki dostępne na wyciągnięcie ręki
Podgrzybek złotawy – smaczne podgrzybki dostępne na wyciągnięcie ręki Dzień Dobry TVN
Glony wakame – wartości odżywcze i właściwości lecznicze.
Przykładowe przepisy na dania z glonami wakame
Glony wakame – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Przykładowe przepisy na dania z glonami wakame TVN zdrowie
Ramen - przepis na ramen, jak zrobić, jak jeść?
Czym jest ramen?
Ramen - przepis na ramen, jak zrobić, jak jeść? Czym jest ramen? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym się kierować przy wyborze oczyszczacza powietrza? Oto kwestie, które warto brać pod uwagę
Czym się kierować przy wyborze oczyszczacza powietrza? Oto kwestie, które warto brać pod uwagę Materiał sponsorowany
Technologia, która zmienia powietrze na tak czyste, jak to w lesie! 
Technologia, która zmienia powietrze na tak czyste, jak to w lesie!  Materiał sponsorowany
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?