Polub nas na Facebooku
Czytasz: Groźne bakterie w pasztecie z dzika. GIS wycofuje produkt ze sklepów
menu
Polub nas na Facebooku

Groźne bakterie w pasztecie z dzika. GIS wycofuje produkt ze sklepów

pasztet

Fot: Natasha Breen / gettyimages.com

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w pięciu partiach pasztetu z dzika wykryto groźne dla zdrowia bakterie. O który konkretnie produkt chodzi?

Podczas kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Weterynaryjną wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach produktu. Groźny patogen wystąpił w pasztecie pieczonym z dzika, 200 g, o numerze partii 16/09/2020 i terminie przydatności do spożycia: 26.10.2020 r. Producentem pasztetu jest Provincja sp. z o.o. z Sulęcina.

Kontrola przeprowadzona przez powiatowego lekarza weterynarii w Sulęcinie w zakładzie produkcyjnym wykazała szereg nieprawidłowości.

Instytucja wydała decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych z zakresami możliwej obecności bakterii w pasztecie. Firma zaczęła wycofywać produkty z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje za pomocą zamgławiania.

Bakterii Listeria monocytogenes - czy jest niebezpieczna dla zdrowia?

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Jej objawami mogą być m.in.:

  • gorączka;
  • dreszcze;
  • biegunka;
  • wymioty.

W przypadku osób z osłabioną odpornością, seniorów oraz dzieci dolegliwości mogą być dużo bardziej nasilone.  U części pacjentów zakażenie wywołuje również:

  • zaburzenia równowagi,
  • przeczulica,

Kobiety w ciąży w pierwszej kolejności zgłaszają objawy grypopodobne. Jeśli kobieta ciężarna jest okazem zdrowia, czuje się bardzo dobrze, to choroba może rozwijać się u niej skąpo lub bezobjawowo.

Jeśli zakażenie objęło ośrodkowy układ nerwowy, pojawiają się objawy typowe dla zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, na przykład sztywność karku, czyli brak możliwości przygięcia głowy do klatki piersiowej w pozycji leżącej na plecach.

Jak skutecznie leczyć zatrucie pokarmowe? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak sobie poradzić z zatruciem pokarmowym? Źródło: x-new

Źródło: GIS

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
10
Polecamy
GIS ostrzega:
wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym.
Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu
GIS ostrzega: wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym. Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu TVN zdrowie
Partia kiełbasy wycofana ze sprzedaży.
Możliwa obecność bakterii Listeria monocytogenes
Partia kiełbasy wycofana ze sprzedaży. Możliwa obecność bakterii Listeria monocytogenes TVN zdrowie
GIS ostrzega przed salmonellą w mięsie z indyka.
Sprawdź, czy nie masz go w lodówce
GIS ostrzega przed salmonellą w mięsie z indyka. Sprawdź, czy nie masz go w lodówce Dzień Dobry TVN
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy?
O czym świadczą certyfikaty jakości?
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach