Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grillowanie to samo zdrowie? Sprawdź, do czego może doprowadzić jedzenie tak przygotowanego jedzenia

Grillowanie to samo zdrowie? Sprawdź, do czego może doprowadzić jedzenie tak przygotowanego jedzenia

Zainteresował Cię ten artykuł?
Grill

Fot: Apeloga AB / gettyimages.com

O tym, jak ogromy wpływ na nasze zdrowie ma to, co jemy wiedzą chyba wszyscy. Niestety na tej wiedzy zazwyczaj się kończy, bo większość z nas albo nie chce, albo nie wie jak powinna zmienić swoje nawyki żywieniowe i zacząć jeść zdrowo. Co gorsza ci, którzy zdecydują się na modyfikację diety, niezdrową obróbkę zastępują grillowaniem. A to nie najlepsze rozwiązanie. 

Z mięsa położonego na rozżarzony ruszt wypala się cały tłuszcz, tym samym staje się ono mniej kaloryczne i przede wszystkim zdrowsze. Czy na pewno? Okazuje się, że tłuszcz, który spływa na węgiel drzewny czy brykiet, których większość z nas używa do grillowania, tworzy niezwykle groźną kombinację związków chemicznych. Benzoapiren i benzoepiren znajdują się nie tylko w dymie, który wydziela się podczas takiej obróbki, ale także na jedzeniu.

Związki te mają bezpośredni wpływ na rozwój raka jelita grubego, żołądka, pęcherza moczowego oraz raka piersi. Jeśli są wdychane – także na raka płuc. Statystyki pokazują, że ten ostatni nowotwór każdego roku diagnozowany jest u 22 tysięcy osób. W ponad 30 proc. przypadków czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój choroby jest właśnie zanieczyszczone powietrze.

Jak bardzo niebezpieczne jest przebywanie tuż obok grilla i wdychanie dymu? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie:

Zobacz film: Akrylamid w grillowanym jedzeniu: co warto wiedzieć. Źródło: Co nas truje?

Przypalone czyli rakotwórcze?

Kto z nas nie lubi dobrze wypieczonej kiełbaski czy przypieczonego chleba prosto z grilla? Niestety to, co smaczne nie zawsze jest zdrowe. Okazuje się, że skrobia, która znajduje się w chlebie pod wpływem bardzo wysokiej temperatury zmienia się w rakotwórczy akrylamid. Związek ten po wniknięciu do naszego organizmu uszkadza DNA i przyczynia się do rozwoju zmian nowotworowych. Akrylamid znajduje się także w przypieczonym mięsie, kiełbaskach, a nawet warzywach.

Osoby, które lubią jeść mocno przypalone potrawy znacznie częściej mają problemy z układem pokarmowym, cierpią np. na niestrawność. Trzeba sobie także zdawać sprawę, że wbrew obiegowej opinii węgiel, którego dostarczamy sobie z takim jedzeniem, wcale nie pomaga na trawienie, tylko szkodzi.

Czy jedzenie grilowanych potraw jest bezpieczne? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta:

Zobacz film: Czy dania z grilla są zdrowe? Źródło; Co nas truje.

Podczas takiej obróbki, zwłaszcza jeśli korzystamy z klasycznych urządzeń do grillowania, do żywności przedostają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Związki te powstają podczas niecałkowitego spalenia różnych produktów, np. drewna, papierosów czy asfaltu. Znajdują się także w żywności, która była smażona, wędzona lub grillowana. Dlaczego są niebezpieczne? Przede wszystkim dlatego, że mogą „wciskać" się między fragmenty łańcucha DNA i prowadzić do jego uszkodzenia, a to, tak samo, jak w przypadku akrylamidu, może skończyć się rozwojem nowotworu.

Czy grillowanie może być zdrowe?

Mimo że grillowanie może nam bardzo zaszkodzić i ma bezpośredni wpływ na rozwój niektórych nowotworów, to nie trzeba z niego całkowicie rezygnować. Aby przygotowywane w ten sposób jedzenie było zdrowe kluczowe jest nie tylko to, co grillujemy, ale i na czym. Badania przeprowadzone przez polskich naukowców pokazały, że osoby, które wdychały dym z tradycyjnego grilla, czyli takiego, w którym za podpałkę służył węgiel drzewny czy brykiet były znacznie bardziej narażone na rozwój raka płuc – w opinii specjalistów aż 9 z 10 tych osób zachoruje właśnie na ten nowotwór.

Które grille są najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Czy jedzenie z grilla jest rakotwórcze? Źródło: Co nas truje?

Dlaczego tak się dzieje? Winne są przede wszystkim szkodliwe pyły, które zaczynają się wytwarzać w czasie grillowania. Podczas takiej obróbki do powietrza, a tym samym do naszego organizmu, trafiają te same szkodliwe pyły, które występują w smogu. Dodatkowo znajdują się w nim wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które wykazują działanie rakotwórcze.

Czy dym, który powstaje podczas grillowania jest niebezpieczny dla zdrowia? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie: 

Zobacz film: Dym z grilla może powodować raka? Źródło: Co nas truje?

Ale groźne pyły trafiają nie tylko do naszych płuc. Są na tyle małe, że z łatwością przenikają do układu krążenia przez pęcherzyki płucne. Ponieważ WWA doskonale czują się w tłuszczach, kumulują się w obrębie tłustych narządów i stopniowo je uszkadzają. Dlatego znacznie bezpieczniejsze dla naszego zdrowia są grille elektryczne lub gazowe.

Zobacz nas film i przekonaj się na własne oczy, co trafia do twojego organizmu podczas grillowania:

Zobacz film: Grill nie taki zdrowy jak go malują? Źródło: Co nas truje?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?