Polub nas na Facebooku
Czytasz: Gotowanie w szybkowarze - instrukcja, przepisy. Czas gotowania w szybkowarze 

Gotowanie w szybkowarze - instrukcja, przepisy. Czas gotowania w szybkowarze 

Zainteresował Cię ten artykuł?
Szybkowar stoi na stole, obok leżą warzywa.

Fot. atiatiati / Getty Images

Szybkowar jest urządzeniem o nieskomplikowanej budowie, co sprawia, że jest prosty w użytkowaniu. Gotowanie w szybkowarze pozwala uzyskać aromatyczne potrawy, np. golonki, mięsa drobiowe oraz różne zupy, takie jak tradycyjny rosół czy jarzynowa. 

Gotowanie w szybkowarze jest bardzo proste i pozwala zaoszczędzić czas oraz energię. Urządzenie to można wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw mięsnych, a także zup i warzyw. Należy jednak pamiętać, że w trakcie gotowania nie wolno otworzyć pokrywy szybkowaru.

Gotowanie w szybkowarze - podstawowe zasady

Szybkowar swoim wyglądem przypomina gruby i ciężki garnek wyposażony w pokrywę pozwalającą na szczelne zamknięcie urządzenia. Urządzenie to służy do gotowania pod wysokim ciśnieniem. W trakcie gotowania w szybkowarze dochodzi do wzrostu ciśnienia, a to z kolei skutkuje wzrostem temperatury wrzenia wody umożliwiając skrócenie czasu gotowania. Przygotowanie potraw w szybkowarze jest bardzo proste. Przed skorzystaniem z tego urządzenia należy szczegółowo zapoznać się z instrukcją obsługi. Na rynku dostępne są rozmaite szybkowary różniące się między sobą konstrukcją oraz systemem otwierania i zamykania.

Urządzenia nie powinno otwierać się na siłę. W przypadku trudności należy upewnić się, czy po użyciu szybkowaru została włączona dekompresja uwalniająca ciśnienie. Ważną rolę odgrywa jakość i dbanie o uszczelkę, którą powinno się wymieniać raz w roku. Po każdym użyciu szybkowaru wskazane jest umycie i osuszenie uszczelki. Urządzenia nie należy wykorzystywać do przechowywania żywności, m.in. ze względu na ryzyko korozji. Po ugotowaniu potrawy i ostudzeniu szybkowaru zaleca się go dokładnie umyć. Pokrywy nie powinno się umieszczać w zmywarce, gdyż mogą powstać uszkodzenia niepodlegające reklamacji. W szybkowarze nie jest wskazane gotowanie potraw na bazie mleka, gdyż produkt ten szybko uzyskuje temperaturę wrzenia, a ponadto często doprowadza do przypalania garnka.

W żywności niebezpieczna może być... pleśń. Czy pieczenie lub gotowanie może ją zwalczyć? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń? Źródło: 36,6

Jak gotować w szybkowarze?

Gotowanie w szybkowarze polega na umieszczeniu składników w szczelnie zamkniętej przestrzeni, a następnie poddaniu ich działaniu wysokiemu ciśnieniu i temperatury. Po zakończeniu gotowania przeprowadza się dekompresję pozwalającą na pozbycie się nagromadzonego ciśnienia. Pierwszym krokiem przygotowania potraw w szybkowarze jest włożenie potrzebnych składników do wnętrza garnka i zalaniu ich wodą - maksymalnie do ⅔ objętości garnka. Następnie szybkowar ustawia się na kuchence i podgrzewa. Ogrzewana woda zaczyna parować, natomiast brak możliwości ujścia pary skutkuje podniesieniem ciśnienia do pożądanej wartości. W przypadku, gdy ciśnienie w szybkowarze przekroczy wskazaną wartość zawór bezpieczeństwa, w który wyposażone jest urządzenie wypuszcza nadmiar pary, co sygnalizuje gwizdem. Zaletą korzystania szybkowaru jest skrócenie czasu gotowania, oszczędność energii, a także wody. Gotowanie w szybkowarze pozwala na zachowanie więcej wartości odżywczych potraw w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem. Do wad szybkowaru zalicza się brak możliwości otworzenia pokrywy urządzenia w trakcie gotowania. Wszystkie składniki, w tym również potrawy, należy umieścić w garnku na początku przed rozpoczęciem gotowania.

Co można gotować w szybkowarze? Czas gotowania potraw

Gotowanie w szybkowarze pozwala na przygotowanie wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. Urządzenie to służy m.in. do gotowania gulaszów, golonki, cielęciny, kurczaka, indyka, dziczyzny oraz ryb. Doskonale sprawdza się do przyrządzania zup, m.in.: rosołu, zupy jarzynowej, ziemniaczanej. W szybkowarze ugotuje się również grzyby, knedle, makaron, ryż, kasze. Urządzenie może być wykorzystane do gotowania rozmaitych warzyw, takich jak: marchew, groszek, warzywa strączkowe, seler, szpinak, ziemniaki, kalafior, kalarepa, kapusta, buraki. Czas gotowania w szybkowarze jest zależny od rodzaju składnika.

Potrawa Czas gotowania w szybkowarze 
pierś/udko z kurczaka  10-15 minut
golonka 30 minut
kasze 25 minut
ryż 10 minut
kluski 7 minut
ryby 8 minut
rosół 35 minut
fasolka szparagowa 5 minut
szpinak 3 minuty
kapusta 8 minut
ziemniaki 8 minut
ziemniaki w mundurkach  10 minut
buraki czerwone 25 minut
marchew 4-6 minut

Tabelka przedstawia średni czas gotowania różnych produktów w szybkowarze. 

Rosół z szybkowaru - jak zrobić?

Składniki:

  • 800 g mięsa drobiowego (np. udko z kurczaka),
  • 200 g wołowiny z kością,
  • 3 litry zimnej wody,
  • 2 pietruszki (korzeń i liście),
  • 2-3 marchewki,
  • ½ selera,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: liść laurowy, łodyżki lubczyku, 5 kulek czarnego pieprzu, 4 kulki ziela angielskiego, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso starannie umyj i osusz. Włóż do szybkowaru.
  2. Cebulę obierz. Łupiny umieść w szybkowarze, a środek warzywa opal w piekarniku.
  3. Pozostałe warzywa umyj, nie obieraj. Wszystkie warzywa włóż do szybkowaru. Dodaj czosnek, lubczyk i przyprawy.
  4. Zamknij pokrywę szybkowaru. Ustaw drugi poziom. Gotuj do zamknięcia się zaworu bezpieczeństwa. Następnie zredukuj moc szybkowaru do poziomu pierwszego. Kontynuuj gotowanie przez 15-20 minut.
  5. Ugotowany rosół zostaw pod przykryciem, aż zawór opadnie. Zdejmij pokrywę. Wyjmij z rosołu mięso i warzywa.
  6. Marchewkę pokrój w plasterki i ponownie dodaj do rosołu.
  7. Mięso oddziel od kości. Pokrój na mniejsze kawałki. Można go dodać do zupy lub wykorzystać do przygotowania innego dania, np. potrawki z kurczaka.

Golonka w szybkowarze - przepis

Składniki:

  • 4 golonki wieprzowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka.

Składniki do natarcia mięsa po ugotowaniu:

  • 6 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę),
  • ½ puszki piwa do zalania golonek,
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

  1. Umyte golonki włóż do szybkowaru. Dodaj umyte warzywa i przyprawy. Zalej składniki wodą. Zamknij pokrywę szybkowaru.
  2. Gotuj przez 20 minut od momentu gwizdania garnka.
  3. Po wyznaczonym czasie gotowania włącz dekompresję. Odlej płyn. Wyciągnij golonki.
  4. Po ostygnięciu golonek natnij skórkę nożem, a następnie natrzyj mięso przyprawami i czosnkiem.
  5. Golonki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlej piwo.
  6. Naczynie nakryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia usuń folię aluminiową, aby uzyskać przypieczoną skórkę. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Śląscy kardiolodzy zbadali wpływ smogu na choroby serca i udary
Śląscy kardiolodzy zbadali wpływ smogu na choroby serca i udary Materiał sponsorowany
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi Materiał sponsorowany
Sprzątanie krok po kroku, czyli od czego zacząć, a na czym skończyć
Sprzątanie krok po kroku, czyli od czego zacząć, a na czym skończyć Materiał sponsorowany
Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Woda utleniona do nosa – jak ją stosować przy bólu zatok?
Woda utleniona do nosa – jak ją stosować przy bólu zatok?