Polub nas na Facebooku
Czytasz: Gorczyca czarna – właściwości lecznicze i pozazdrowotne zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Gorczyca czarna – właściwości lecznicze i pozazdrowotne zastosowanie

Gorczyca czarna

Fot: joannatkaczuk / gettyimages.com

Gorczyca czarna to roślina przyprawowa, która smakiem przypomina chrzan. Wykorzystywana jest powszechnie w lecznictwie. Jej ziarna pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, usprawniają przyswajanie pokarmów i perystaltykę jelit. Znane są z działania bakteriobójczego.

Gorczyca czarna jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Je nazwa związana jest z charakterystycznym gorzkim smakiem, za który odpowiada zawarta w nasionach synapina. Co ciekawe, nasiona gorczycy pozbawione są zapachu. Po roztarciu przygotować z nich można okłady łagodzące bóle stawów i mięśni. W przekazach ludowych przypisywano im zdolność do rozjaśniania umysłu i rozważnego postępowania.

Gorczyca czarna – wiadomości ogólne

Gorczyca czarna (z łac. Brassica nigra) to gatunek jednorocznej rośliny zaliczanej do rodzaju kapusta i rodziny kapustowate. Alternatywnie określana jest jako czarna kapusta lub kapusta gorczyca. Naturalnie porasta tereny Afryki Północnej, znacznej części Azji (w tym m.in. Indie, Armenię, Nepal, Pakistan, Kazachstan, Chiny) i niemal całej Europy. Spotkać ją można na polach, brzegach rzek, w rowach i zaroślach. Wiele krajów trudni się jej uprawą, w tym Dania, Wielka Brytania, Francja, Belgia, Luksemburg, Holandia.

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

Zobacz film i sprawdź jakie właściwości zdrowotne ma gorczyca:  

Zobacz film: Zdrowotne właściwości gorczycy. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Gorczyca czarna – właściwości lecznicze i zastosowanie

Gorczyca czarna wykazuje właściwości lecznicze. O jej pozytywnym wpływie na zdrowie pisał Hipokrates. Surowiec zielarski stanowią nasiona (z łac. Sinapis nigrae semen), które są twarde, mają okrągły kształt i przybierają kolor od ciemnobrązowego do czarnego. Stanowią źródło enzymów, flawonoidów, olejów tłustych, śluzów, białek, glikozydów, w tym synigryny.

Czarna gorczyca znana jest zwłaszcza z korzystnego działania na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga perystaltykę jelit czy przyczynia się do lepszego wchłaniania pokarmów. Przynosi ulgę w przypadku niestrawności, zaparć, nieżytu jelit, wzdęć. Roślina wykazuje działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Pomaga w leczeniu zapalenia opłucnej i odoskrzelowego zapalenia płuc oraz w zwalczaniu stanów zapalnych gardła, ropnej anginy czy zapalenia migdałków. Wykazuje zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, reguluje cyrkulację krwi i obniża poziom ciśnienia tętniczego. Działa żółciopędnie, w wyniku czego wspomaga pracę trzustki i wątroby. Ze względu na zwartość fitoncydów działa bakteriobójczo, obecność zaś sporych ilości witaminy B2 wzmacnia procesy odpornościowe w organizmie.

Gorczyca czarna wykorzystywana jest przez przemysł farmaceutyczny do wytwarzania specjalnych maści i plastrów o działaniu rozgrzewającym. Korzysta się z nich zwłaszcza do niwelowania dolegliwości reumatycznych. Z rozdrobnionych nasion można też samodzielnie przygotować okład, który sprawdzi się w przypadku bólów gośćcowych, mięśniowych, nerwobólów korzeniowych czy stanów zapalnych ścięgien. Z nasion gorczycy tworzy się tzw. poduszki gorczycowe. To specjalne woreczki, które łagodzą objawy reumatyzmu, przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli. Za poduszkę o wymiarach 40 × 40 cm zapłaci się około 25 zł.

Gorczyca czarna – działanie niepożądane

Mimo pozytywnego działania na ludzki organizm czarna gorczyca przyjęta w nadmiarze wiąże się z działaniami niepożądanymi. Spowodować może zapalenie błon śluzowych żołądka i jelit, biegunkę i trudności w oddychaniu. Dodatkowo istnieje ryzyko uszkodzenia kłębków nerkowych, wystąpienia białkomoczu i krwiomoczu. Z kolei zbyt długie lub częste przykładanie gorczycowych okładów może wywołać miejscowe zaczerwienienie i uczucie intensywnego pieczenia skóry. Niekiedy dojść może do jej uszkodzenia, rozwoju stanu zapalnego, a nawet do martwicy powierzchownych tkanek.

Kiedy warto leczyć się ziołami? Dowiesz się tego filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Jak przygotować napar z gorczycy czarnej?

Napar z nasion gorczycy jest dość prosty w przygotowaniu. Należy 1 łyżeczkę nasion rozgnieść w moździerzu, a następnie zalać szklanką wrzącej wody, po czym odstawić na 10 minut do naciągnięcia.

Czarna gorczyca – zastosowanie pozamedyczne

Czarna gorczyca wykorzystywana jest powszechnie w sztuce kulinarnej. Kilogramowe opakowanie ziaren gorczycy czarnej to koszt około 14 zł. Za mieloną płaci się niewiele mniej. Roślina charakteryzuje się zdecydowanie wyrazistszym i ostrzejszym smakiem od gorczycy białej. Można nią wzbogacać ziołowe masła, surówki, majonezy, zupy, dania z mięsa, a zwłaszcza z wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Używa się jej do sosów, w tym w tradycyjnej kuchni indyjskiej do sosu chutney i curry. Gorczyca nadaje charakteru marynatom i zalewom octowym. Stąd używa się jej podczas kwaszenia i konserwowania warzyw, marynowania grzybów, do produkcji musztard i wyrabiania kiełbas. Podkreślić należy jej bakteriobójcze właściwości, które przedłużają trwałość produktów spożywczych.

Czarna gorczyca to roślina oleista. Jej nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju gorczycowego. Opakowanie 350 ml oleju z pierwszego tłoczenia nierafinowanego to koszt około 25 zł. Powinno się go spożywać na zimno, gdyż obróbka termiczna negatywnie wpływa na walory odżywcze. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego, który obniża poziom cholesterolu we krwi. Można go używać w kuchni lub do masażu.

Bibliografia:

1. Matławska I., Farmakognozja – podręcznik dla studentów farmacji, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2008.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Oregano - przyprawa o wyjątkowych właściwościach.
Olejek z dzikiego oregano - czy warto stosować?
Oregano - przyprawa o wyjątkowych właściwościach. Olejek z dzikiego oregano - czy warto stosować? Dzień Dobry TVN
Bluszczyk kurdybanek – poznaj tajemnice rośliny
Bluszczyk kurdybanek – poznaj tajemnice rośliny Dzień Dobry TVN
Co to jest wasabi?
Prozdrowotne właściwości i działanie wasabi oraz jego zastosowanie w kuchni
Co to jest wasabi? Prozdrowotne właściwości i działanie wasabi oraz jego zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Komosa piżmowa – właściwości lecznicze i zastosowanie
Komosa piżmowa – właściwości lecznicze i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki