Polub nas na Facebooku
Czytasz: Globuliny – co to jest i na jakie choroby wskazuje podwyższone stężenie? 

Globuliny – co to jest i na jakie choroby wskazuje podwyższone stężenie? 

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: StudioLaMagica / fotolia.com

Globuliny są frakcjami białek występujących w osoczu krwi. Są odpowiedzialne m.in. za procesy odpornościowe, a także transport hormonów oraz kwasów tłuszczowych. Podwyższone stężenie globulin we krwi może oznaczać wiele poważnych chorób wątroby, szpiku kostnego nerek, a nawet nowotwory.

Globuliny są obecne nie tylko w krwi, ale również w tkankach organizmu. Ich stężenie można sprawdzić za pomocą badania białka całkowitego oraz proteinogramu, który umożliwia rozdzielenie wszystkich białek we krwi na poszczególne frakcje.

Globuliny a białko całkowite

Białka w organizmie odgrywają rolę bardzo ważnego budulca wszystkich tkanek oraz komórek. Tworzą większość narządów, enzymów oraz hormonów regulujących wiele zachodzących w organizmie procesów. Białko obecne w osoczu krwi nazywane jest białkiem całkowitym, które dzieli się na 3 główne klasy: albuminy, globuliny i fibrynogen. Na podstawie proteinogramu, którego dokonanie umożliwia podział elektroforetyczny białek, globuliny dzieli się na kilka rodzajów: alfa-1globuliny, alfa-2globuliny, beta-globuliny oraz gamma-globuliny.

Globuliny wchodzą w skład białka całkowitego we krwi wraz z pozostałą frakcją białek czyli albuminami i fibrynogenem. Stosunek globulin do albumin mierzy się za pomocą wyliczenia wartości otrzymanych w bezpośrednim badaniu białka całkowitego oraz frakcji albumin; w większości przypadków albuminy stanowią ok. 56–65% białka całkowitego.

Gamma-globuliny – podział i znaczenie

Gamma-globuliny (γ-globuliny) tworzą w większości immunoglobuliny Immunoglobulinyprzeciwciałami, które odgrywają istotną rolę w reakcji obronnej organizmu wobec wirusów, bakterii, pasożytów i w mniejszym stopniu również grzybów. Immunoglobulinydzieli się na 5 klas: IgG (warunkują odporność), IgA (obecne w wydzielinach), IgD (receptory powierzchni limfocytów B), IgM (uaktywniają się jako pierwsze w czasie choroby), IgE (ich liczba rośnie w reakcji alergicznej i przy zakażeniach pasożytami). Do gamma globulin zaliczamy białko C-reaktywne (CRP) które jest białkiem ostrej fazy, czyli uaktywniah się w odpowiedzi na stan zapalny. Gamma-globuliny powinny stanowić 11–22% białka całkowitego.

Czym są beta-globuliny?

Beta-globuliny są białkami wchodzącymi w skład białka osocza krwi, spełniają funkcję transportera. Wśród nich wyróżnia się m.in. transferrynę, hemopeksynę, beta-lipoproteinę, beta2-mikroglobulinę, czynniki krzepnięcia krwi, enzymy (esterazę cholinową, fosfatazę, proteazę), bradykininę, angiotensynę oraz izoaglutyniny. Beta-glubuliny pełnią wiele funkcji, w tym transport żelaza, a także transport kwasów tłuszczowych i hormonów sterydowych. U osób zdrowych beta-globuliny powinny stanowić 8–15% białka całkowitego.

Rola alfa1-globuliny i alfa2-globuliny

Alfa1-globuliny i alfa2-globuliny są najmniejszymi grupami białek, stanowiących odpowiednio 2–5% i 7–13% białka całkowitego. Alfa1-globuliny tworzą alfa1-antytrypsyny, alfa1-kwaśnej glikoproteiny, alfa-lipoproteiny oraz TBG(globulina wiążąca tyroksynę). Wśród wielu funkcji alfa1-globulin można wyróżnić m.in. udział w procesach obronnych organizmu, zwłaszcza w chorobach zapalnych. Alfa2-globuliny to m.in. alfa2-makroglobulina, ceruloplazmina oraz haptoglobina. Alfa2-globulinypełnią rolę markerów zapalenia trzustki, transportują miedź, wspomagają transport żelaza, zabezpieczają nerki przed szkodliwym działaniem hemoglobiny, a także uaktywniają się w stanach zapalnych i w uszkodzeniach tkanek.

Podwyższone normy globulin we krwi

Niektóre z rodzajów globulin wzrastają z powodu zakażenia drobnoustrojami, a także w stanach zapalnych organizmu, dzięki czemu jest on w stanie walczyć z chorobą. Zwiększone stężenie niektórych rodzajów globulin może świadczyć o wielu poważnych chorobach. Podwyższenie stężenia beta-globulin powyżej 13% może oznaczać szpiczaka mnogiego, choroby nowotworowe, zespół nerczycowy, choroby wątroby, chorobę Waldenstroma, skrobiawicę, a także może być naturalnym stanem u kobiet znajdujących się w 3. trymestrze ciąży. Podwyższona norma globulin wraz z jednoczesnym wzrostem białka całkowitego we krwi często świadczy o odwodnieniu organizmu.

Stężenie alfa1-antytrypsyny wytwarzanej w płucach i wątrobie wzrasta w trakcie procesów zapalnych w organizmie, podobnie jak podwyższona wartość alfa2-globuliny. Jak informują lekarze, stężenie wybranych gamma-globulin wzrasta w przebiegu schorzeń o podłożu autoimmunologicznym, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń rumieniowaty układowy. Podwyższone normy gamma-globulin mogą wskazywać na przewlekłe stany zapalne o podłożu bakteryjnym, kolagenozy, sarkoidozę, rozstrzenia oskrzeli, a także przewlekłe zakażenie pasożytnicze.

Zobacz film: Prawidłowe wyniki morfologii. Źródło: Bez recepty

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
69
10
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?