Polub nas na Facebooku
Czytasz: Glifosat w szczepionkach lub w piwie – czy jest niebezpieczny?

Glifosat w szczepionkach lub w piwie – czy jest niebezpieczny?

Szczepionki - fiolki z substancją oraz strzykawki.

Fot. Davizro / Getty Images

Glifosat jest stosowany przede wszystkim w uprawie roślin jako środek chwastobójczy. Budzi wiele kontrowersji zarówno na gruncie medycznym, z powodu jego rzekomej zawartości w szczepionkach, jak i konsumenckim, ze względu na jego śladowe ilości w piwie.

Glifosat jest jednym z najpowszechniej stosowanych środków chwastobójczych. Należy do grupy herbicydów nieselektywnych, które posiadają zdolność niszczenia wszystkich gatunków chwastów. Światowa Organizacja Zdrowia uznała tę substancję za potencjalnie rakotwórczą, choć trudno o wiarygodne dane dotyczące szkodliwości glifosatu u ludzi.

Glifosat – działanie

Glifosat jako herbicyd o działaniu chwastobójczym jest pobierany przez zielone liście i pędy. Ulega również szybkiej absorpcji w glebie. Pierwsze objawy, jakie wywiera na roślinę, to jej więdnięcie i żółknięcie. Po tygodniu dochodzi do jej wymierania. Optymalna temperatura dla działania glifosatu wynosi pomiędzy 15°C a 28°C. Eliminuje on wiele gatunków chwastów. Szczególnie wrażliwym na niego gatunkiem jest skrzyp polny. Glifosat może jednak zwiększyć podatność roślin na choroby grzybicze i zmniejszać przyswajalność składników pokarmowych. Uznaje się, że zwalczanie chwastów w uprawach z użyciem tego herbicydu musi odbywać się w sposób uniemożliwiający kontakt ze zdrowymi, zielonymi, niezdrewniałymi roślinami. Dzięki inżynierii genetycznej istnieją odmiany roślin uprawnych, które są odporne na działanie glifosatu.

Warto wiedzieć: GMO - zagrożenia i wpływ na zdrowie człowieka. Na czym polega GMO?

Glifosat a szczepionki

Istnieją doniesienia, że w niektórych szczepionkach, tj. w szczepionkach przeciwko grypie, odrze, śwince, różyczce, pneumokokom, wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, a także skojarzonej szczepionce przeciwko błonicy, krztuścowi czy tężcowi, obecne są śladowe ilości glifosatu. Te badania prowadzone przez MAAM (organizację Moms Across America) zostały jednak podważone. Udowodniono, że ich metodyka nie pozwala na uzyskanie rzetelnych wyników przy tak niskim, jak stwierdzono, stężeniu substancji. Mimo tego doniesienia MAAM zostały opublikowane na licznych portalach społecznościowych, siejąc zamęt wśród rodziców mających decydować się na wykonanie szczepień u dzieci. 

Polecamy: Obowiązkowe szczepienia dzieci - dlaczego są takie ważne i kiedy należy je odroczyć?

Badania te nie zostały poparte żadnymi danymi, nie opublikowano ich dokładnego przebiegu ani ich analizy. Według nich glifosat zawarty w szczepionkach miałby zwiększać ryzyko choroby Alzheimera i wielu chorób nowotworowych. Ostatecznie podjęto badania z wykorzystaniem dokładniejszej metody niż w przypadku MAAS. Były one prowadzone w kilku niezależnych ośrodkach, które zgodnie nie uznały glifosatu jako środka szkodliwego. Działa on bowiem wyłącznie u roślin, a nie u ludzi i zwierząt. Już prawie pół wieku temu został uznany jako środek bezpieczny. Nie ma także żadnych wiarygodnych danych na jego obecność w szczepionkach. Jeśli nawet byłby obecny, to metoda badań wykorzystywana przez MAAM nie byłaby jej w stanie wykryć.

Co decyduje o składzie szczepionki przeciwko grypie? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Co decyduje o składzie szczepionki przeciwko grypie? Źródło: Discovery

Glifosat w piwie

W Instytucie Środowiska w Monachium przebadano kilkanaście najpopularniejszych niemieckich marek piwa i okazało się, że stężenie glifosatu w piwie przekracza dopuszczalne normy. Jednak tu również zdania co do wiarygodności badań są podzielone. Większość stanowisk specjalistów upiera się przy twierdzeniu, że glifosat nie wywołuje żadnego negatywnego wpływu na organizm człowieka. Poza tym jego zawartość w piwie, przy uwzględnieniu przeciętnego spożycia tego alkoholu, jest tysiąckrotnie niższa niż poziom uznany za niebezpieczny.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
11
Polecamy
Biostymulatory – zastosowanie, zalety i wady ich wykorzystania w rolnictwie
Biostymulatory – zastosowanie, zalety i wady ich wykorzystania w rolnictwie Dzień Dobry TVN
Antybiotyki ziołowe. Alternatywa dla leczenia lekoopornych bakterii?
Antybiotyki ziołowe. Alternatywa dla leczenia lekoopornych bakterii? Dzień Dobry TVN
Światowy Tydzień Szczepień. Na co warto się zaszczepić?
Światowy Tydzień Szczepień. Na co warto się zaszczepić? TVN zdrowie
Czy warto szczepić się przeciw grypie? Jakie skutki uboczne mogą się pojawić?
Czy warto szczepić się przeciw grypie? Jakie skutki uboczne mogą się pojawić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych Materiał sponsorowany
Kawa - dlaczego warto ją pić i jaki ekspres wybrać?
Kawa - dlaczego warto ją pić i jaki ekspres wybrać? Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany