Polub nas na Facebooku
Czytasz: Glicyna – niedoceniany aminokwas. Właściwości, działanie, zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Glicyna – niedoceniany aminokwas. Właściwości, działanie, zastosowanie

sezam

Fot.: Diana Taliun / stock.adobe.com

Glicyna, aminokwas o najprostszej budowie, znajduje zastosowanie m.in. w lecznictwie i kosmetyce. Zwiększa skuteczność leków przeciwpsychotycznych, usprawnia pamięć i koncentrację. Ma działanie przeciwzmarszczkowe.

Glicyna (z ang. glycine, gly; z łac. Acidum aminoaceticum) to organiczny związek chemiczny, najprostszy spośród 20 standardowych aminokwasów białkowych. Należy do grupy aminokwasów endogennych (wytarzanych samodzielnie przez organizm człowieka). Ma najmniejszą resztę aminokwasową (1 atom wodoru w łańcuchu bocznym). Glicyna nie jest optycznie czynna. To podstawowy przekaźnik neuronów glicynergicznych.

Właściwości i działanie glicyny

Glicyna pełni wiele funkcji w organizmie:

  • uczestniczy w syntezie erytrocytów i hemoglobiny,
  • bierze udział w biosyntezie puryn,
  • hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego,
  • wpływa na syntezę hormonu wzrostu,
  • pełni rolę przekaźnika w ośrodkowym układzie nerwowym (główne zadanie glicyny polega na regulowaniu funkcjonowania układu nerwowego),
  • działa wspomagająco w procesie absorpcji wapnia.

Właściwości glicyny sprawiają, że działa ona wzmacniająco na pamięć i usprawnia koncentrację. Badania nad glicyną wykazały ponadto, że pełni istotną rolę w regulowaniu rytmu snu. Suplementacja glicyny w dawce 3 g ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu, dzięki czemu można spać lepiej i głębiej. W efekcie następnego dnia organizm jest zregenerowany, a ewentualne skutki niedoboru snu nie są dotkliwe. Glicyna pomaga też w takich chorobach, jak depresja czy schizofrenia.

Glicyna wykazuje działanie przeciwskurczowe i przeciwzapalne, a ze względu na uczestniczenie w procesie syntezy glutationu wpływa na organizm antyoksydacyjnie. Według badań, razem z alaniną i kwasem glutaminowym przyczynia się do zmniejszenia obrzęku prostaty i łagodzić objawy łagodnego przerostu tego gruczołu.

Zaburzona przemiana glicyny może wiązać się z takimi chorobami, jak:

  • glicynuria,
  • pierwotna hiperoksaluria,
  • nieketonowa hiperglicynemia.

Glicyna – zastosowanie

Właściwości glicyny sprawiają, że znajduje ona zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie, bywa składnikiem suplementów. Należy jednak ściśle przestrzegać dawkowania – glicyna jest syntezowana przez organizm człowieka, więc jej niedobór zdarza się rzadko, głównie w przypadku długotrwałego niedoboru białka w diecie, a także w stanach chorobowych, które wiążą się ze znacznym ubytkiem białka z organizmu. Przedawkowanie glicyny (np. w formie suplementu) może powodować nadmierną senność, nudności, wymioty, biegunki, przejściowe otępienie.

Zastosowanie glicyny w kosmetyce związane jest z jej obecnością w kolagenie. Glicyna stanowi ok. 7,2% resztek aminokwasowych w białkach (z wyjątkiem kolagenu, w którym zajmuje ponad 30% wszystkich tworzących go aminokwasów). Kolagen, główne białko tkanki łącznej, to podstawowy składnik ścięgien. Ponieważ odpowiada za elastyczność skóry, jego ubytek powoduje powstawanie zmarszczek. Z tego względu glicyna stosowana jest w kosmetykach o działaniu przeciwzmarszczkowym, które wypełniają ubytki skórne, wzmacniają i wygładzają cerę, rozjaśniają naskórek.

Glicyna jest składnikiem keratyny, która występuje m.in. we włosach. Dodawana jest do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów, zwłaszcza odbudowujących keratynę. Wpływa na wygładzenie włosów i zapobiega ich elektryzowaniu się.

Istnieją dowody na to, że glicyna może być wykorzystywana w terapii schizofrenii. Podawanie wysokich dawek glicyny u pacjentów z tą chorobą niweluje występowanie tzw. objawów negatywnych. W terapii zaleca się łączenie glicyny z klasycznymi neuroleptykami (lakami przeciwpsychotycznymi).

Medycyna wykorzystuje ponadto glicynę w leczeniu wrzodów, przerostu prostaty, urazów i kontuzji, schorzeń nerek czy choroby zwyrodnieniowej. Glicyna może działać wspomagająco w zwalczaniu zaburzeń metabolicznych, a także zapobiegać próchnicy i chorobom serca.

Glicyna w pożywieniu

Organizm może sam syntezować glicynę, jednak naturalnie znajduje się ona w niektórych produktach spożywczych. Najwięcej jest jej w żelatynie, a także w mące sojowej (pełnotłustej), pieczonym schabie, zarodkach pszennych, sezamie, morszczuku, pestkach dyni, orzechach arachidowych, siemieniu lnianym, łososiu, mięsie z piersi kurczaka, wędzonej makreli, czerwonej soczewicy, rostbefie wołowym, chałwie z orzechami, halibucie białym, migdałach, otrębach pszennych.

Glicyna w przestrzeni międzygwiazdowej

Ciekawostka: w 2009 r. sonda kosmiczna Stardust potwierdziła obecność glicyny w przestrzeni międzygwiazdowej. Wstępne wykrycie tej cząsteczki w Kosmosie ogłoszono już w roku 1994.

Zobacz film: Normy spożycia biała sojowego. Źródło: Wiem, co jem

Bibliografia:

1. The Effects of Glycine on Subjective Daytime Performance in Partially Sleep-Restricted Healthy Volunteers

2. D. Strzelecki, J. Rabe-Jabłońska, Glicyna i j ej znaczenie w terapii schizofrenii

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
27
2
Polecamy
Kwas fitowy – jakie ma zastosowanie?
Kwas fitowy – jakie ma zastosowanie? Dzień Dobry TVN
Co to jest histydyna?
Działanie i zastosowanie histydyny
Co to jest histydyna? Działanie i zastosowanie histydyny TVN zdrowie
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie.
Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie. Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce Dzień Dobry TVN
Co to jest arginina?
Właściwości, działanie i skutki uboczne argininy
Co to jest arginina? Właściwości, działanie i skutki uboczne argininy TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby