Polub nas na Facebooku
Czytasz: GIS zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży cukru kokosowego. Dlaczego? 
menu
Polub nas na Facebooku

GIS zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży cukru kokosowego. Dlaczego? 

cukier

Fot. knape / Getty Images

Bio Cukier Kokosowy na mocy rozporządzenia Głównego Inspektora Sanitarnego ma zniknąć ze sklepowych półek. Przyczyną wycofania jest zanieczyszczenie produktu glutenem. 

Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu Bio Cukru Kokosowego ze sprzedaży po tym, jak w badanej próbce wykryto obecność glutenu - 80 mg /kg. Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu:

  • o wadze 350 g - nr partii L191113, L191216
  • o wadze 200 g - nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.

Mimo że gluten - sam w sobie - nie jest groźny dla zdrowia, to w przypadku osób z nietolerancją lub celiakią może okazać się niebezpieczny. Dlatego też - w trosce - o tę grupę pacjentów produkt ma zniknąć ze sklepowych półek.

Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Co to jest gluten i jakich produktach go znajdziemy? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Gluten, czyli co?

Gluten to mieszanka białek, które naturalnie występują w produktach zbożowych, np. mące pszennej, żytniej, wyroby mączne oraz kaszach mannie i jęczmiennej. Związek sam w sobie jest kleisty i rozciągliwy. W przypadku osób z chorobą trzewną gluten prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za przyswajanie substancji odżywczych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
46
6
Polecamy
Cukier też może być niebezpieczny.
W jaki sposób przyczynia się do rozwoju nowotworów?
Cukier też może być niebezpieczny. W jaki sposób przyczynia się do rozwoju nowotworów? Dzień Dobry TVN
Cukier nie… krzepi.
Dlaczego lepiej z nim nie przesadzać? 
Cukier nie… krzepi. Dlaczego lepiej z nim nie przesadzać?  Dzień Dobry TVN
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten?
Czym się od siebie różnią?
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten? Czym się od siebie różnią? TVN zdrowie
Syrop glukozowy - wpływ na zdrowie.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym i otrzymywanie syropu glukozowego 
Syrop glukozowy - wpływ na zdrowie. Zastosowanie w przemyśle spożywczym i otrzymywanie syropu glukozowego  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie