Polub nas na Facebooku
Czytasz: GIS zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży cukru kokosowego. Dlaczego? 
menu
Polub nas na Facebooku

GIS zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży cukru kokosowego. Dlaczego? 

cukier

Fot. knape / Getty Images

Bio Cukier Kokosowy na mocy rozporządzenia Głównego Inspektora Sanitarnego ma zniknąć ze sklepowych półek. Przyczyną wycofania jest zanieczyszczenie produktu glutenem. 

Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu Bio Cukru Kokosowego ze sprzedaży po tym, jak w badanej próbce wykryto obecność glutenu - 80 mg /kg. Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu:

  • o wadze 350 g - nr partii L191113, L191216
  • o wadze 200 g - nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.

Mimo że gluten - sam w sobie - nie jest groźny dla zdrowia, to w przypadku osób z nietolerancją lub celiakią może okazać się niebezpieczny. Dlatego też - w trosce - o tę grupę pacjentów produkt ma zniknąć ze sklepowych półek.

Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Co to jest gluten i jakich produktach go znajdziemy? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Gluten, czyli co?

Gluten to mieszanka białek, które naturalnie występują w produktach zbożowych, np. mące pszennej, żytniej, wyroby mączne oraz kaszach mannie i jęczmiennej. Związek sam w sobie jest kleisty i rozciągliwy. W przypadku osób z chorobą trzewną gluten prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za przyswajanie substancji odżywczych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
46
6
Polecamy
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten?
Czym się od siebie różnią?
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten? Czym się od siebie różnią? TVN zdrowie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie Dzień Dobry TVN
Syrop glukozowy - wpływ na zdrowie.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym i otrzymywanie syropu glukozowego 
Syrop glukozowy - wpływ na zdrowie. Zastosowanie w przemyśle spożywczym i otrzymywanie syropu glukozowego  TVN zdrowie
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm?
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania