Polub nas na Facebooku
Czytasz: GIS zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży cukru kokosowego. Dlaczego? 
menu
Polub nas na Facebooku

GIS zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży cukru kokosowego. Dlaczego? 

cukier

Fot. knape / Getty Images

Bio Cukier Kokosowy na mocy rozporządzenia Głównego Inspektora Sanitarnego ma zniknąć ze sklepowych półek. Przyczyną wycofania jest zanieczyszczenie produktu glutenem. 

Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu Bio Cukru Kokosowego ze sprzedaży po tym, jak w badanej próbce wykryto obecność glutenu - 80 mg /kg. Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu:

  • o wadze 350 g - nr partii L191113, L191216
  • o wadze 200 g - nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.

Mimo że gluten - sam w sobie - nie jest groźny dla zdrowia, to w przypadku osób z nietolerancją lub celiakią może okazać się niebezpieczny. Dlatego też - w trosce - o tę grupę pacjentów produkt ma zniknąć ze sklepowych półek.

Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Co to jest gluten i jakich produktach go znajdziemy? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Gluten, czyli co?

Gluten to mieszanka białek, które naturalnie występują w produktach zbożowych, np. mące pszennej, żytniej, wyroby mączne oraz kaszach mannie i jęczmiennej. Związek sam w sobie jest kleisty i rozciągliwy. W przypadku osób z chorobą trzewną gluten prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za przyswajanie substancji odżywczych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
46
6
Polecamy
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie Dzień Dobry TVN
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością Dzień Dobry TVN
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten?
Czym się od siebie różnią?
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten? Czym się od siebie różnią? TVN zdrowie
Gluten - gdzie występuje?
Co nie zawiera glutenu?
Gluten - gdzie występuje? Co nie zawiera glutenu? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ból barku - skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić?
Ból barku - skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić?
Chrup rzodkiewkę. Usprawnisz trawienia i zadbasz o piękne włosy
Chrup rzodkiewkę. Usprawnisz trawienia i zadbasz o piękne włosy
Czym jest SMS-wa szyja i SMS-owy kciuk?
Czym jest SMS-wa szyja i SMS-owy kciuk? Materiał sponsorowany
Jakie wartości odżywcze mają jabłka i dlaczego warto je jeść?
Jakie wartości odżywcze mają jabłka i dlaczego warto je jeść?
Kiedy oko zawodzi. Co powinno sprowokować do wizyty u specjalisty?
Kiedy oko zawodzi. Co powinno sprowokować do wizyty u specjalisty? Materiał sponsorowany
Lubisz pić herbatę? Sprawdź, co z tego masz!
Lubisz pić herbatę? Sprawdź, co z tego masz!