Polub nas na Facebooku
Czytasz: GIS zdecydował o wycofaniu partii oleju z ryżu. Dlaczego? 
menu
Polub nas na Facebooku

GIS zdecydował o wycofaniu partii oleju z ryżu. Dlaczego? 

Mężczyzna, który wlewa olej do sałatki

Fot: Nicholas77 / gettyimages.com

Główny Inspektorat Sanitarny zdecydował o wycofaniu ze sklepów w całym kraju partii oleju z ryżu. Dlaczego produkt zniknął ze sklepowych półek?

Zgodnie z decyzją GIS ze sklepów w całym kraju zostanie wycofany produkt SoRiso Olej z ryżu z otrębów ryżowych naturalny 100 proc. o pojemności 500 ml, który został wyprodukowany przez Italmex Warszawa Sp. z o.o. Wycofana ze sprzedaży zostanie partia oleju o numerze E411 z datą przydatności do spożycia 15.10.2021 r.

Powodem wycofania oleju z ryżu jest przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2954 ± 857 µg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) na poziomie 8937 ± 1787 µg/kg.

Producent po otrzymaniu wyników badań dobrowolnie rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku oraz poinformował konsumentów o zagrożeniu. Mimo że firma, która wyprodukowała olej zadeklarowała, że przeprowadzi własne, bardziej szczegółowe badania, to Państwowa Inspekcja Sanitarna i tak będzie prowadziła dalsze działania wyjaśniające.

Olej ryżowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Zawiera sporo cennych witamin (E i K) oraz cennych substancji, takich jak żelazo, fitosterole oraz lecytyna. Badania pokazują, że spożywany regularnie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Olej ryżowy działa przeciwnowotworowo, a także spowalnia proces starzenia się organizmu.

Więcej o właściwościach oleju ryżowego przeczytasz w naszym materiale: Olej ryżowy – do smażenia, pielęgnacji skóry i olejowania włosów

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
88
9
Polecamy
Olej kokosowy nierafinowany - czy jest zdrowy?
Zastosowanie tłuszczu kokosowego
Olej kokosowy nierafinowany - czy jest zdrowy? Zastosowanie tłuszczu kokosowego Dzień Dobry TVN
Olej palmowy – szkodliwy dla organizmu?
Właściwości i zastosowanie oleju palmowego
Olej palmowy – szkodliwy dla organizmu? Właściwości i zastosowanie oleju palmowego TVN zdrowie
Olej z orzeszków ziemnych - właściwości, zastosowanie w kosmetyce i kulinariach
Olej z orzeszków ziemnych - właściwości, zastosowanie w kosmetyce i kulinariach Dzień Dobry TVN
Olej ryżowy – do smażenia, pielęgnacji skóry i olejowania włosów.
Olej ryżowy – do smażenia, pielęgnacji skóry i olejowania włosów. TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie