Polub nas na Facebooku
Czytasz: Gałka muszkatołowa - przyprawa, właściwości, działanie, zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Gałka muszkatołowa - przyprawa, właściwości, działanie, zastosowanie

Gałka muszkatołowa - w proszku na łyżce.

Fot. Julia_Sudnitskaya / Getty Images

Gałka muszkatołowa najczęściej wykorzystywana jest jako przyprawa w kuchni. Ze względu na swoje właściwości znalazła także zastosowanie w medycynie naturalnej. Dużo kontrowersji budzi jednak jej halucynogenne działanie. 

Czym jest gałka muszkatołowa? Gałka muszkatołowa to środkowa część pestki owocu muszkatołowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Wysp Korzennych. Muszkatołowciec korzenny jest źródłem jeszcze innej przyprawy - kwiatu muszkatołowego. 

Głównym składnikiem gałki muszkatołowej jest mirystycyna. To olejek, który nadaje gałce charakterystyczny korzenny zapach i smak. Jednak mirystycyna wykazuje także właściwości halucynogenne. Żeby jednak gałka zaszkodziła, trzeba spożyć jej naprawdę dużą ilość. W 100 g suchych sproszkowanych owoców znajduje się 1050 mg mirystycyny. Dawka halucynogenna wynosi 60–315 mg (6–30 g sproszkowanych gałek). Co ciekawe tabletki miłosne MDA produkuje się właśnie z wykorzystaniem mirystycyny. Gałka musztaołowa polecana jest zatem mężczyznom mającym problemy z erekcją.

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

Zażycie zbyt dużej ilości mirystycyny objawia się niepokojem, zaburzeniami orientacji w czasie i przestrzeni, oderwaniem od rzeczywistości i snami na jawie. Mogą także pojawić się uczucie unoszenia się w powietrzu, złudzenia i omamy wzrokowe.

Zobaczcie, które przyprawy mają działanie antynowotworowe:

Zobacz film: Kolendra, kumin i kurkuma - przyprawy, które działają antynowotworowo. Źródło: Dzień Dobry TVN

Gałka muszkatołowa - właściwości zdrowotne

W 100 g gałki muszkatołowej znajdziemy 525 kcal, 5.84 g białka, 36.31 g tłuszczu, 49.29 g węglowodanów i 20.8 g błonnika. Znajdziemy w niej także witaminy: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A i witaminę oraz minerały: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk, a także kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone.

Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy (jednak przedawkowywana może doprowadzić do raka wątroby, zatem warto stosować ją z umiarem). Poprawia funkcje trawienne, przyspiesza produkcję soku żołądkowego, działa wiatropędnie i zapobiega wrzodom żołądka. 

Gałka muszkatołowa może być stosowana w profilaktyce przeciwzakrzepowej, zmniejsza bowiem tempo agregacji, czyli zlepiania się płytek krwi. Badania na zwierzętach wykazały także, że gałka muszkatołowa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

Uwaga! Należy pamiętać, że gałka muszkatołowa może powodować alergię u osób uczulonych na pyłki roślin.

Gałka muszkatołowa - zastosowanie

Przyprawa znalazła zastosowanie głównie w kuchni, gdzie jest wykorzystywana do potraw z mięs, a nawet - herbat czy wypieków. Jako przyprawa korzenna świetnie sprawdzi się przy pieczeniu pierników, robieniu grzańców, podkręci smak skorupiaków. Można dodawać ją także do jajecznicy i szpinaku. Gałka muszkatołowa jest jednym ze składników przyprawy o nazwie masala, w której skład wchodzą kolendra, czarny pieprz, kmin rzymski, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon oraz chilli.

Gałka muszkatołowa - zastosowanie w medycynie naturalnej

Gałka muszkatołowa w medycynie ludowej była stosowana w celu złagodzenia lęku i depresji. Może również wpłynąć na poprawę koncentracji i pamięci.  

Olek z gałki muszkatołowej

Bywa także nazywany olejem z nutmegu. Jego głównymi zadaniami są uspokojenie, odprężenie oraz walka ze stanem zapalnym. Świetnie sprawdzi się jako remedium na bóle mięśni i stawów, polecany jest przy chorobie reumatycznej. Olej z gałki muszkatołowej uzyskuje się przez destylację parową nasion gałki muszkatołowej. Ma on bogaty, korzenny, słodki, który przypomina przyprawy do gotowania. 

Bibliografia

1. Rostkowska-Nadolsk B., Machoń Z., Halucynogeny. Część I – Halucynogeny pochodzenia naturalnego, „Farmacja Polska”, 2009, 2 (65)

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
27
0
Polecamy
Kardamon – właściwości i zastosowanie przyprawy
Kardamon – właściwości i zastosowanie przyprawy Dzień Dobry TVN
Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec - przyprawy o niezwykłej mocy
Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec - przyprawy o niezwykłej mocy Dzień Dobry TVN
Kardamon – jakie ma właściwości lecznicze i gdzie znajduje zastosowanie
Kardamon – jakie ma właściwości lecznicze i gdzie znajduje zastosowanie TVN zdrowie
Sos sojowy - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Sos sojowy - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki